Anvelopele si jantele de calitate, accesoriile indispensabile oricarui autovehicul
7/7006
calendar_month 16 Feb 2016, 10:24

Chiar daca ti-ai cumparat masina mult visata, trebuie sa ai in vedere cheltuieli ulterioare, un automobil reprezentand o investitie continua. Unele componente se pot uza sau strica exact atunci cand te astepti mai putin. Acest lucru este valabil in special in cazul rotilor, unde fiecare componenta are “un termen de valabilitate” si trebuie schimbata periodic. Nicio janta si nicio anvelopa nu e facuta sa reziste o vesnicie. Ambele se deterioreaza in contact cu solul si distrugerea lor poate sa aiba consecinte dintre cele mai grave.

Cand este cazul sa iti schimbi alvelopele?
In cazul jantelor totul pare mai simplu, deoarece se poate circula si cu cele initiale ale masinii – chiar daca sunt mai vechi sau uzate. Insa in cazul anvelopelor nu este valabil acest lucru, gradul de uzura al acestora fiind extrem de important pentru siguranta celor din masina. Odata uzate, anvelopele scad aderenta si distanta de franare, pot sustine o greutate mai scazuta si, in cel mai rau caz, se pot sparge, eveniment cu urmari tragice.
De aceea, gradul de uzura al anvelopelor, nivelul de aer din acestea si existenta de crapaturi sau zgarieturi trebuie sa fie verificate periodic si, in cazul in care sunt descoperite anumite semne care pot da de gandit, sa se ia masuri. Pot sa fie schimbate una sau chiar toate anvelopele deodata, in functie de buget. Ideal insa ar fi ca toate anvelopele sa aiba acelasi nivel de uzura, pentru a putea oferi performante uniforme – in acest caz doar un set nou putand sa garanteze acest lucru. Insa, daca din cauza bugetului nu este posibila schimbarea tuturor jantelor concomitent, se recomanda ca acestea sa fie schimbate intr-un interval scurt de timp.
Alegerea anvelopelor trebuie facuta in functie de anotimp. Stim cu totii ca exista diferente intre modelele de iarna si cele de vara, in primul rand in ceea ce priveste aderenta, gradul de alunecare si distanta de oprire. Daca ai un automobil trebuie sa te gandesti ca banii trebuie sa iti ajunga pentru doua seturi de anvelope.
Pentru a achizitiona cele mai bune anvelope la preturi acceptabile, ar trebui sa fii atent in primul rand la producator si sa il alegi pe cel care propune cel mai bun raport calitate-pret, nu neaparat pe cel care are cel mai cunoscut brand. O alta solutie de a reduce bugetul alocat inlocuirii anvelopelor o reprezinta variantele second hand – acestea desi reprezinta o metoda de a reduce cheltuielile, nu ar trebui sa fie folosite pentru o perioada prea lunga de timp, aparand riscuri datorita gradului de uzura.

Cea mai buna alegere
Cel mai important motiv pentru care ar trebui sa fie alese niste jante de calitate este faptul ca ele protejeaza atat anvelopele, cat si interiorul rotii. Mai mult decat atat, acestea reprezinta si un mod prin care proprietarii isi pot imbogati aspectul masinii, ele capatand si o importanta estetica. Insa calitatea si nu aspectul ar trebui sa fie principalul criteriu de selectieale jantelor.
Principala intrebare care apare in privinta alegerii jantelor este cea despre material. In acest moment, doua materiale sunt folosite de majoritatea producatorilor. Pe de-o parte, se afla tabla otelita si, de cealalta, aliajul. Iar specialistii spun ca aliajul este varianta castigatoare, desi pretul este mai ridicat.
De ce aliajul? In primul rand, pentru ca materialul este mai usor si de aici deriva si majoritatea avantajelor sale. Un automobil dotat cu jantele potrivite, dar si cu anvelope de calitate, este mai usor de controlat. Cum jantele din aliaj au o greutate mai scazuta in comparatie cu cele din otel, soferul raspunde mai usor la socuri si mentine un control mai bun atat la viteze scazute, cat si la unele mai ridicate. De asemenea in curbe jantele din aliaj isi demonstreaza utilitatea, ele permitand viraje mai sigure pentru ca nu lasa anvelopele sa se deformeze.
Daca anvelopele influenteaza distanta de franare, acelasi lucru se poate spune si despre jante. Atunci cand este dotat cu jante din aliaj, orice automobil cantareste mai putin si, astfel, poate sa franeze pe o distanta mai scurta. Diferenta poate sa fie de doar cativa centimetri, dar exista multe momente cand acestia devin foarte importanti. De asemenea, automobilul poate sa aiba si un demaraj mai bun.
Greutatea nu este insa singurul avantaj. Aliajul are o conductibilitate termica superioara otelului, astfel ca rotile se vor raci mai usor, ceea ce impiedica uzura rapida a anvelopelor. Iar deschizaturile cu care sunt prevazute aceste tipuri de jante contribuie la racirea franelor intr-un timp mai scurt.
Asadar, atat anvelopele cat si jantele trebuie sa fie alese cu mare atentie, pentru ca ambele au o contributie la fel de importanta la modul in care functioneaza automobilul.
Un site cu jante din aliaj de calitate, cu mii de oferte la anvelope, este anvelopejantealiaj.ro. Aici iti poti face toate cumparaturile pentru masina ta si sa beneficiezi si de costuri accesibile daca produsele pe care le doresti se afla inlista de promotii. Jantele si anvelopele provin de la producatori cunoscuti in domeniu ce asigura calitatea produselor, cat si de la nume mai putin cunoscute in domeniu, dar care propun avantajul pretului redus.In cadrul site-ului se poate regasi o vasta gama de accesorii si piese auto, astfel incat orice proprietar de automobil, poate sa fie multumit de alegerile facute cumparant de pe acest site.