Antidotul singuratatii la batrani
7/7092
calendar_month 03 Mar 2017, 11:11
Odata cu inaintarea in varsta, persoanele batrane participa la prea multe funerarii, iar prieteniile care s-au strans de-a lungul timpului se imputineaza si ele, unii apropiati se retrag, se indeparteaza sau se imbolnavesc. Dar, chiar si la varste inaintate, noi prietenii iau nastere, acestea se pot intampla fie in activitatile personale zilnice, in azile de batrani sau fie in alte tipuri de institutii. In cadrul caminului de batrani Domnesti, asistentele spun ca multe persoane in varsta din randul rezidentilor au format prietenii stranse si desi au avut pierderi semnificative de-a lungul timpului, acestia sunt recunoascatori pentru capacitatea de a gasi in continuare caldura, valori comune si interese sau intelegere cat si increderea nesperata din partea unor straini.
Nevoia de a fi alaturi de cineva o avem pe tot parcursul vietii noastre, iar modul in care ne prioritizam prieteniile tinde sa evolueze odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, in timp ce inaintam in varsta se dovedeste faptul ca renuntam la relatiile superficiale pentru a ne concentra mult mai intens pe cele care le gasim semnificative. Se mai poate observa si faptul ca batranii investesc mai multe resurse in relatiile ramase, conform unor statistici, acestia isi optimizeaza priteniile mai mult decat sa le maximizeze.
Cercetarile recente duc la un rezultat negativ din punct de vedere al singuratatii in randul persoanelor batrane. Aceste studii releva inca o data importanta prieteniilor si al acestor legaturi dintre oameni la varste inaintate. Izolarea sociala si singuratatea au un impact si repercursiuni majore asupra batranilor, atat din punct de vedere psihologic cat si fizic. In tara noastra aproximativ un sfert dintre barbati si aproape jumatate dintre femei cu varsta de peste 70 de ani locuiesc singuri. Ivan Florina, managerul caminului de batrani Domnesti spune: „Suntem din pacate putini cei care intelegem riscurile izolarii si al unei vieti subpopulate in randul batranilor, a unei vieti deconectate si intelegem acest lucru foarte bine deoarece am observat aceasta tendinta in randul parintilor nostri. Oamenii in varsta sufera de disperare, de umilire in Romania, atunci cand gasesc frigiderul gol si nu este nimeni caruia sa ii ceara ajutorul sau atunci cand au nevoie de medicamente sa nu poata avea o sustinere. De aici am venit cu ideea de azil de batrani, de un centru pentru sustinerea batranilor si al persoanelor care nu se pot ingrijire singure. In ziua de azi nici statul si nici alte organizatii nu pun accent pe nevoile batranilor: pe alimentatie, medicamentatie, socializare, sanatate.”
Studiile au mai relevat de asemenea ca batranii care au raportat singuratate in vietile lor au avut tendinta de a-si dezvolta dificultatile in activitatile generale zilnice. De asemenea, gradul de mortalitate creste in radul batranilor singuri cu aproximativ 25 %. Atunci cand suntem copii si spunem ca nu avem prieteni nu putem evidentia un impact major asupra noastra, poate nici nu cunoastem cu adevaratul sensul cuvintelor, dar atunci cand varasta inainteaza lucrurile se schimba profund. De fapt, batranii si-au dezvoltat cu certitudine abilitati importante de relationare si au devenit destul de toleranti la defectele prietenilor si al prieteniilor mai mult decat al generatiilor tinere. Conform unor studii din caminele de batrani se poate observa cu certitudine beneficiile unei vieti intr-o astfel de comunitate deoarece acestea ofera pe langa ingrijire, medicamentatie, supraveghere si proximitate, activitati comune si un volum mai mare de potentiali prieteni.///link: azil de batrani - https://azil-de-batrani-bucuresti.ro/