Dr. Laura Gavrilas: "Este imperativ ca angajatorii si autoritatile sa ofere sprijin si solutii pentru a aborda aceasta problema complexa, sa dezvolte medii de lucru care sa incurajeze un stil de viata sanatos si sa asigure accesul la resurse si servicii de nutritie adecvate pentru angajati”
Obezitatea reprezinta o povara ce impiedica realizarea potentialului uman, generand frustrari si diminuand semnificativ calitatea vietii. In timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca in anii urmatori obezitatea va duce la mai multe cazuri de cancer prevenibile decat fumatul, efectele se resimt deja atat in starea de sanatate a populatiei, cat si in pierderile financiare asociate costurilor directe si indirecte.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2022, aproximativ 58% dintre adultii romani erau in evidente cu suprapondere, cu doar doua procente sub media Uniunii Europene. Din randul romanilor supraponderali, mai bine de 11% sunt obezi, fapt ce le influenteaza stilul de viata si le restrictioneaza atat activitatile personale, cat si pe cele profesionale.
Un studiu al cercetatorilor de la Harvard arata ca angajatii care sufera de obezitate lipsesc mai multe zile de la serviciu din cauza problemelor de sanatate decat angajatii normoponderali. In plus, dau un randament mai scazut la locul de munca. Astfel, zilele de concediu medical se traduc in pierderi financiare atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, care raman cu munca nefinalizata.
”Rezultatul analizei a peste 50 de cercetari globale estimeaza ca, anual, costurile suplimentare per angajat ale angajatorilor (din cauza absentei la locul de munca) pot ajunge pana la $5.132 pentru angajatul supraponderal, iar pentru cel care sufera de obezitate pot ajunge pana la $6.759. In plus, atunci cand vorbim despre nivelul scazut de productivitate, pierderile variaza intre $611 – $ 1.669 pentru un angajat cu suprapondere si intre $1.146 - $4.175 pentru un angajat cu obezitate. Este imperativ ca angajatorii si autoritatile sa ofere sprijin si solutii pentru a aborda aceasta problema complexa, sa dezvolte medii de lucru care sa incurajeze un stil de viata sanatos si sa asigure accesul la resurse si servicii de nutritie adecvate pentru angajati. Prin aceste masuri, putem contribui la imbunatatirea sanatatii angajatilor si, indirect, la reducerea pierderilor financiare asociate obezitatii”, arata dr. Laura Gavrilas, nutritionist-dietetician, Presedintele Asociatiei Dieteticienilor din Romania.
Potrivit specialistului, in anul 2012, costul obezitatii - direct si indirect - in Europa se situa in jurul sumei de aproximativ 81 miliarde de euro pe an, iar costurile totale ale ingrijirilor pe parcursul intregii vieti (pentru persoanele obeze in varsta de 40 de ani si cu un IMC de 35 kg/m2) variaza de la 75.376 de euro in Grecia la 343.354 de euro in Tarile de Jos. Impactul economic al excesului ponderal asupra intregii lumi este estimat sa atinga 4,32 trilioane de dolari - aproape 3% din Produsul Intern Brut global - anual pana in 2035.
In Romania, potrivit studiului „Obezitatea in Romania” realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii, cea mai inalta rata a obezitatii este inregistrata in Moldova, cu un procent de 23,8%, urmata de regiunile Oltenia si Muntenia, unde prevalenta obezitatii este de 21,3%, si apoi de regiunile Banat, Crisana si Transilvania, unde procentul obezitatii se situeaza la 18,8%.
Consilierea pacientului cu obezitate va fi, de altfel, un punct principal in discutia specialistilor din tara noastra, care se reunesc pe 17 noiembrie la Cluj-Napoca, in cadrul primei editii a conferintei The Dietitian, ce abordeaza tema „Comunicarea - Ingredient cheie in practica dietetica”. In cadrul conferintei, nutritionistii dieteticieni vor explora subiecte precum: principii de comunicare in educatia nutritionala la nivel comunitar, abordarea grupului de persoane cu obezitate si modalitati eficiente de comunicare pentru a sustine schimbarea pozitiva in comportamentul de sanatate al pacientilor.
„Abordarea noastra se concentreaza pe strategii orientate spre imbunatatirea aspectelor legate de stilul de viata, inclusiv alimentatie si activitate fizica. Intelegem ca aceste schimbari au o contributie semnificativa la cresterea performantei si productivitatii angajatilor la locul de munca, in acelasi timp reducand absenteismul. Pentru noi, pacientii nostri nu sunt doar cifre, ci persoane care merita atat informatii precise, cat si sprijinul si intelegerea unui expert care poate comunica cu blandete si empatie. Suntem aici pentru ca intelegem puterea pe care relatia de colaborare dintre pacient si dietetician o are in a sprijini modificarea comportamentului alimentar", a adaugat Dr. Laura Gavrilas, Nutritionist-Dietetician, Presedintele Asociatiei Dieteticienilor din Romania.