Analiza Binance: Tendintele din Cripto - Mai 2024
3/36703
calendar_month 17 Mai 2024, 14:50


Aprilie a fost o luna dificila pentru piata criptomonedelor, capitalizarea totala de piata inregistrand o scadere de 11,3% odata cu inversarea tendintei pozitive din lunile anterioare. 

Unii dintre factorii principali care au contribuit la aceasta schimbare au fost modificarile asteptarilor privind reducerile ratelor dobanzilor, riscurile geopolitice si incetinirea fluxurilor catre ETF-urile cu Bitcoin fizic.

Cu toate acestea, au existat si evolutii pozitive pe parcursul lunii. Sase noi ETF-uri bazate pe criptomonede fizice au inceput sa tranzactioneze in Hong Kong pe 30 aprilie, dupa aprobarea autoritatilor de reglementare. In plus, oferta totala de stablecoin-uri legate de USD a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Rezervele de USDT si USDC sunt in crestere constanta, indicand fluxuri sustinute de capital catre piata criptomonedelor.

Majoritatea monedelor din top 10 dupa capitalizarea de piata au inchis luna pe teritoriu negativ. TON si BNB au reusit sa arate o rezistenta relativa, cu un castig de 1,0% si, respectiv, o scadere usoara de 1,4%. Performanta de top a lui TON poate fi atribuita tractiunii pe care ecosistemul sau a castigat-o recent, atingand maxime istorice in aprilie, in ceea ce priveste numarul lunar de adrese active si valoarea totala blocata (TVL) din retea. BNB a continuat sa fie unul dintre cei mai buni actori ai pietei din ultimele luni.

Atat ETH, cat si BTC au inregistrat scaderi de aproximativ 8% in aprilie. Cu toate acestea, aprobarea a trei ETF-uri cu Bitcoin fizic si trei ETF-uri cu Ethereum fizic in Hong Kong a marcat o etapa pozitiva pentru cele doua criptomonede de top. XRP si SHIB au experimentat scaderi mai mari ale pretului, inregistrand un declin de 17,1%, respectiv 19,2% pe parcursul lunii. DOGE, ADA, SOL si AVAX au demonstrat cele mai slabe performante din grupul de lideri, scazand cu aproximativ 30% pana la sfarsitul lunii.

Finante descentralizate (DeFi)

Aliniat cu tendintele generale ale pietei, aprilie a fost o luna linistita pentru sectorul DeFi, care a inregistrat o scadere de 0,7% a TVL. Dintre primele zece blockchain-uri, Merlin Chain, o solutie nativa Bitcoin layer-2, a crescut cel mai mult, cu un castig lunar de 1000% si o valoare totala blocata (TVL) care a depasit 1 miliard de dolari. In ceea ce priveste protocoalele, actorii notabili au inclus Pendle si Hyperliquid. TVL-ul Pendle a ajuns la 5 miliarde de dolari, iar volumul cumulativ de tranzactionare a depasit 15 miliarde de dolari. TVL-ul Hyperliquid a depasit 435 de milioane de dolari, peste Aptos, Near si Cardano.

Jetoane Fungibile (NFT-uri)

Piata NFT-urilor a scazut si in aprilie, inregistrand o descrestere lunara de 21% a volumului total al vanzarilor, la 1,11 miliarde de dolari. Colectiile Bitcoin au continuat sa fie in centrul atentiei, patru dintre primele cinci dupa volumul vanzarilor din luna respectiva fiind bazate pe Bitcoin. Aceste colectii, numite Ordinals, PUPS, WZRD si NodeMonkes, au inregistrat, cumulat, un volum de vanzari de 423 de milioane de dolari. Sentimentul fata de colectiile Ethereum a ramas relativ slab.

In ceea ce priveste volumele de vanzari NFT pe principalele blockchain-uri, Bitcoin a condus, cu 567 de milioane de dolari, urmat de Ethereum, cu 241 de milioane de dolari si Solana, cu 153 de milioane de dolari. Procentual, Bitcoin a inregistrat o scadere de 5% a volumului total, in timp ce Ethereum si Solana au inregistrat scaderi semnificative de aproape sau peste 50%.

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?