Analiza Binance pentru piata crypto din aprilie 2024
3/36688
calendar_month 16 Mai 2024, 10:55


Piata criptomonedelor a experimentat o tendinta descendenta in aprilie, inchizand luna cu o scadere de 11% a capitalizarii totale de piata. Multipli factori, inclusiv schimbarile in asteptarile privind reducerile ratelor dobanzilor, riscurile geopolitice si incetinirea fluxurilor catre spot-urile ETF BTC, au fost considerati principalii contribuitori la presiunea descendenta.

Runes Protocol, un nou standard de token pentru token-uri fungibile pe reteaua Bitcoin, a generat peste 130 de milioane de dolari americani in taxe, de la lansarea pe 20 aprilie. De asemenea, acesta a fost responsabil pentru aproximativ 50% din toate tranzactiile Bitcoin de atunci, pe parcursul a peste 3 milioane de tranzactii inregistrate, generand aproximativ 33% din toate taxele din retea.

Valoarea totala blocata („TVL”) in protocoalele de restaking lichid a continuat sa creasca, depasind pragul de 10 miliarde de dolari americani in aprilie. Pe langa beneficiile de lichiditate ale LRT-urilor, un factor cheie al cresterii a fost „point farming-ul”, prin care utilizatorii participa la aceste protocoale pentru a castiga puncte, in speranta de a fi eligibili pentru viitoare airdrop-uri.

Oferta totala de stablecoin-uri legate de USD a acut o traiectorie ascendenta in acest an, ajungand la 160 de miliarde de dolari americani in aprilie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Aceasta crestere corespunde cu o redresare mai larga a pietei, subliniind rolul stablecoin-urilor ca indicatori cruciali ai cererii din piata criptomonedelor. In special, FDUSD de la First Digital si USDe de la Ethena au fost principalii beneficiari ai acestei cresteri, inregistrand o crestere de 80% si, respectiv, 52,3% doar in aprilie.

Reteaua TON a asistat la o crestere brusca a indicatorilor on-chain, deoarece valoarea totala blocata (TVL) DeFi si numarul lunar de adrese active au atins maxime istorice in luna aprilie. Acest lucru a fost determinat, in mare parte, de lansarea „The Open League”, o initiativa care isi propune sa aduca milioane de utilizatori Telegram on-chain si sa stimuleze activitatea pe reteaua TON.