Ai probleme cu somnul? Iata cum sa folosesti natura pentru a dormi mai bine
8/8277
calendar_month 25 Oct 2022, 11:58
Într-o societate în care ecranele (telefoanele smart, televizoarele si laptopurile) sunt cu noi pretutindeni, problemele cu somnul se înscriu pe lista multora dintre noi.
Cercetarile realizate pe acest subiect au demonstrat ca si ceasul biologic al fiecaruia se regleaza în perioada de activitate a corpului si încetineste la aparitia întunericului. Din punct de vedere hormonal, aparitia întunericului declanseaza eliberarea melatoninei, hormon care provoaca somnul si pregateste organismul pentru odihna prin reducerea proceselor metabolice si cognitive.
Natura vine mereu în sprijinul oamenilor, chiar si în cazul problemelor cu somnul.

Plante de apartament care te vor ajuta sa dormi mai bine

Exista câteva plante care si-au demonstrat capacitatea de a reduce nivelul de stres si de a purifica aerul din dormitoare. Limba soacrei (Sansevieia), palmierul Areca ( Chrysalidocarpus) si crinul pacii (Spathyphillum) sunt doar câteva dintre plantele pe care ai putea sa le amplasezi în dormitor. S-a dovedit stiintific faptul ca în prezenta lor, aerul din încaperi este purificat prin eliminarea compusilor toxici si prin atragerea radiatiilor electromagnetice. Dintre plantele cu flori, lavanda, gardenia si iasomia de Madagascar te vor ajuta sa te relaxezi si sa dormi mai bine în prezenta parfumului lor. Unele pareri sustin ca prezenta plantelor în dormitor este nepotrivita datorita consumului de oxigen. Respiratia plantelor este cu mult mai lenta decât ritmul fotosintezei, astfel, plantele vor consuma mult mai putin oxigen în comparatie cu cantitatea pe care o ofera în timpul zilei. Totusi, este bine sa pastrezi în dormitor un numar redus de plante comparativ cu restul încaperilor.

Uleiurile esentiale din plante au efect linistitor

Un studiu din anul 2019 demonstreaza efectele aromaterapiei în îmbunatatirea calitatii somnului. Uleiurile esentiale aplicate în timpul masajului s-au dovedit a fi mai eficiente decât difuzate. Lavanda este bine-cunoscuta pentru efectul linistitor. Amplaseaza un saculet cu lavanda sub perna sau chiar poti picura pe aceasta 1-2 picaturi de ulei esential.
Alte uleiuri esentiale care si-au demonstrat efectele benefice în lupta cu insomnia sunt cele de musetel, ylang-ylang si patchouli.

Ceaiurile din plante sunt remedii clasice împotriva insomniei

Fiecare dintre noi, cel putin o data în viata, si-a facut un ceai înainte de culcare, daca nu cumva are chiar un ritual al ceaiului. Efectul linistitor al ceaiului din plante medicinale este bine-cunoscut din cele mai vechi timpuri. Natura ne-a pus mereu la îndemâna plante precum florile de tei, salvia, florile de musetel, de busuioc sau de lavanda.
Daca ai probleme cu somnul, alege-ti o planta preferata pentru dormitor, aplica uleiul esential cu aroma favorita, bea un ceai cald si asaza-te în liniste în pat, fara surse de distragere.

Sursa foto: pexels.com