7 moduri de a experimenta mediul rural
calendar_month 10 Iun 2020, 12:13
Trezirea departe de zgomotul orasului si mancarea de produse cultivate local si mancaruri traditionale fac parte din atragerea unei vacante la tara. Mai jos am pregatit o lista de activitati pentru a completa experienta.
Stai la o ferma
Mulge o vaca, culegerea oualor, luarea caprelor in pas cu pasarea sau culesul plantelor medicinale sunt cateva dintre activitatile pe care Ferma Penteleu le propune copiilor si adultilor deopotriva. Oaspetii se pot implica si in hranirea iepurilor, a caprelor, a oilor sau a caprelor. O serie de alte ateliere sunt disponibile, cum ar fi cele dedicate tamplariei, ceramicii sau tesaturii. Ferma este situata in judetul Buzau, in satul Varlaam, si ofera, de asemenea, cazare. O rezervare este necesara inainte de vizita.
Vizitatorii vor gasi o gradina ecologica la Ferma Cobor, din judetul Brasov. Ei pot afla despre animalele de ferma, legumele cultivate acolo, dar si despre viata salbatica din zona. Acestia pot lua parte la diverse activitati ale fermelor, pot face o multime de activitati de zi: plimbari cu caruta sau sania sau pot participa la evenimentele lunare organizate in comunitatea locala.
Urmariti viata salbatica
Pe langa faptul ca este un loc pentru descoperirea dealurilor Transilvaniei, Cobor este, de asemenea, un loc bun pentru observarea pasarilor si observarea faunei salbatice. Exista o mare varietate de pasari in zona, de asemenea animale precum: caprioare, lupul, vulpea, ursul si pisica salbatica. Cobor gazduieste, de asemenea, un centru de salvare si reabilitare a cailor, unde caii cutreiera liber peste 20 de ha de pasuni imprejmuite.
In judetul Caras-Severin din vestul Romaniei, comuna munteana Armenis se afla aproape de Muntii Tarcu, o zona in care bizonul european a fost reintrodus in ultimii ani. In ultimii ani, in zona au aparut mai multe optiuni de turism rural, iar WWF lucreaza de asemenea cu localnicii pentru a ajuta vizitatorii sa afle mai multe despre bizon si sa ii urmareasca in salbaticie.
Vizitati o stana
Ciobanirea se mai practica in regiunea Marginimea Sibiului, in centrul Romaniei, o zona cunoscuta pentru delicatesele sale de branza. In timp ce vizitam unul dintre satele din Marginime, este obisnuit sa vedem oile pe pajistile din jur, iar fiecare sat este legat de trasee montane, la diverse stane.
Un sat care iese in evidenta este Poiana Sibiului, satul pastorilor, dar cu case mari, moderne, atipice pentru satele locale de munte. Un targ saptamanal are loc in sat in fiecare duminica, in timp ce pe 19 septembrie gazduieste un eveniment numit Pogorarea oilor de la munte, adunand ciobani din toata tara.
Rasinari, tot in Marginimea Sibiului, gazduieste un festival anual de branzeturi si brandy, unde vizitatorii pot proba branza si produsele din carne si mancarurile locale si se pot bucura de un program de concerte de muzica folclorica.
Opreste-te langa livada de mere
In judetul Sibiu, satul Malancrav gazduieste o livada documentata inca din 1305. Livada are o mare varietate de meri, pruni si nuci. Merii sunt soiuri locale, vechi, de importanta istorica si economica. Un proiect inceput in 2002 a revitalizat livada, unde se practica acum agricultura ecologica. Cand va opriti in Malancrav, gustarea sucului de mere produs este obligatoriu, asa cum este o vizita la Conacul Apafi din secolul al XV-lea restaurat.
Sau podgoria
Satul Mircea Voda, din judetul Braila, s-a inspirat din povestea lui Viscri si lucreaza pentru a se promova si ca destinatie turistica. In luna septembrie, un mic eveniment le-a permis celor interesati sa culeaga struguri la o podgorie locala. Satul a muncit si la construirea unei case unde tinerii pot invata diverse mestesuguri de la ceilalti membri ai comunitatii.
Mergi intr-un tur cu bicicleta
Exista o multime de trasee de ciclism care acopera regiunea sudului Transilvaniei, ceea ce ofera o ocazie buna de a descoperi peisajele si satele frumoase din regiune. Urmele care acopera repere precum orasul medieval Sighisoara, satele sasesti, pajistile de narcise, Rasnov si Brasov - ambele orase cu repere medievale, Bran - cu renumitul „castel al lui Dracula”, Zarnesti - locul unui sanctuar al ursului sau sate din zona Moieciu. Piesele sunt enumerate aici.
Aflati elementele de baza ale unei mestesuguri traditionale
Daca a vedea mesteri care lucreaza la diferite targuri organizate in orase a fost un stimulent pentru a invata o meserie, exista o multime de optiuni in care se poate intampla acest lucru. Regiunile Bucovinei si Maramuresului sunt doua zone in care o multitudine de astfel de activitati traditionale sunt inca practici. Am compilat unele dintre ele aici.
Noutati