7 din 10 romani ar vota online daca ar avea acces la identitatea digitala
3/36900
calendar_month 12 Iun 2024, 10:40


Sondaj: 63% dintre romani isi doresc implementarea identitatii digitale

Metaminds
, dezvoltator de solutii de tehnologie pentru servicii digitale, alaturi de cea mai precisa companie de sondare a opiniei publice la nivel global - AtlasIntel, a realizat un sondaj cu privire la digitalizarea serviciilor publice din Romania. Din rezultatele sondajului, aplicat la nivelul intregii tari, reiese ca 7 din 10 romani ar vota online daca ar avea acces la identitatea digitala.
 
Sondajul mai arata ca, desi 7 din 10 romani nu au semnat niciodata un document oficial folosind semnatura electronica, 63% dintre romani isi doresc ca guvernul sa implementeze identitatea digitala considerand ca adoptarea ei poate reduce considerabil birocratia in serviciile publice din Romania.

 
Andrei Roman, fondatorul Atlas Intel, a explicat ca “digitalizarea serviciilor publice este un element vital in evolutia societatii noastre catre o administratie mai eficienta si transparenta. Acest studiu, realizat de AtlasIntel la comanda Metaminds, este un pas important in intelegerea nevoilor si preocuparilor cetatenilor nostri in ceea ce priveste acest proces de transformare digitala. Studiul releva ca romanii, intr-o proportie covarsitoare de mai bine de 90%, considera ca digitalizarea serviciilor publice este imperativa pentru dezvoltarea economica in contextul in care birocratia ramane un impediment extrem de grav. In acelasi timp, studiul demonstreaza ca avansurile din ultimii ani, atat din punctul de vedere al modernizarii statului cat si din punctul de vedere al aptitudinilor digitale ale propriilor cetateni, sunt insuficiente. Mai bine de jumatate dintre romani, aprox. 52%, declara ca interactiunea cu serviciile digitale publice disponibile in prezent nu le-a imbunatatit experienta personala cu acestea. Suntem in continuare la inceput de drum.”
 
Birocratia (69.7%), nesolutionarea problemelor cetatenilor (37%) si lipsa interconectarii (36%) sunt principalele motive invocate de romani pentru ineficienta serviciilor publice. 

Mai mult, din sondaj reiese ca sistemul de sanatate este serviciul public pe care cei mai multi romanii si-l doresc digitalizat (67%) prin programari online, telemedicina si fise medicale electronice, urmat de serviciile de taxe si impozite (54.1%) si cele de securitate sociala (30.8%) prin portaluri online pentru cereri de pensie si asistenta sociala.


Andrei Cruceru, cofondator si presedinte directorat Metaminds, a declarat ca “suntem la inceputul unei noi etape de dezvoltare pe termen lung.  Si pentru a putea vorbi despre viitor, e nevoie sa intelegem foarte bine prezentul. Tocmai de aceea am ales sa facem acest sondaj, pentru a vedea unde suntem si pentru a avea o predictibilitate mai mare asupra nevoilor viitoare. Avand aceasta oglinda, care ne arata perceptia cetatenilor asupra digitalizarii Romaniei, ne putem concentra eforturile in directiile in care resimt si ei nevoia de schimbare la nivel de digitalizare. Vedem ca una dintre marile probleme este lipsa interconectarii serviciilor, ea genereaza multa frustrare, neincredere si ineficienta.

Din acest motiv, dar si plecand de la premisa ca viitorul digitalizarii in Romania va tine cont de tendintele globale, vom investi in dezvoltarea de noi capabilitati, competente si tehnologii pentru a raspunde provocarilor prezente si viitoare generate de interconectarea serviciilor digitale”.
 
*Sondajul a fost realizat in perioada 1-4 iunie, prin recrutare digitala aleatorie, pe un esantion de 1464 de oameni, cu o marja de eroare de +/-3 si un nivel de incredere de 95% . Intreg sondajul se poate vedea pe metaminds.com/impact/

Metaminds investeste 3 milioane de euro in identitate digitala, gestionarea volumelor mari de date si securitate



Metaminds va aloca aproximativ 3 milioane de euro in urmatorii ani pentru a crea si extinde departamente dedicate arhitecturii, dezvoltarii si operationalizarii de noi solutii de tehnologie, dar si pentru a consolida expertiza prin stagii de pregatire pentru echipe specializate cum ar fi computing, stocare, virtualizare, arhitectura de comunicatii si securitate.

In plus, compania va investi in propria academie menita sa transforme pregatirea profesionala in domeniul tehnologiei. Prin aceasta academie, Metaminds se angajeaza sa stabileasca noi standarde in educatia de profil si sa devina lider in formarea si dezvoltarea specialistilor din industria digitala. Acest program va permite Metaminds sa ofere clientilor nu doar solutii tehnice avansate, ci si acces la un corp de  profesionisti bine pregatiti.

Toate aceste investitii vor permite companiei Metaminds sa dezvolte si sa implementeze solutii avansate in domeniul identitatii digitale, sa optimizeze si sa inoveze in gestionarea,analiza si valorificarea volumelor mari de date si sa imbunatateasca masurile de securitate cibernetica pentru a proteja datele si infrastructurile digitale ale clientilor.



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?