6 semne ca in casa ta exista mucegai
8/8533
calendar_month 10 Apr 2023, 12:39
Mucegaiul este un inconvenient major in orice casa pentru ca poate afecta sanatatea oamenilor care locuiesc acolo. Acesta creeaza un mediu toxic in interior, compromitand calitatea aerului respirat zilnic si este un factor foarte daunator celor care sufera de alergii sau probleme respiratorii.
Din pacate, mucegaiul nu este intotdeauna vizibil si, daca nu stii exact unde si ce sa cauti, este chiar dificil de depistat. Cresterea mucegaiului este favorizata de inundatii sau scurgeri, dar nu numai.
Factori care favorizeaza aparitia mucegaiului
Pentru a se dezvolta, mucegaiul are nevoie de patru factori. Acestia includ sporii de mucegai care se afla in aer, temperatura intre 25 si 30 grade Celsius, material organic pe baza de carbon (lemn, gips-carton, hartie, covoare, etc) si umezeala.
Din pacate, este aproape imposibil sa controlezi toti acesti factori simultan si, pentru ca sporii de mucegai sunt peste tot in jurul nostru, riscurile sunt mereu prezente. Totusi, eliminarea umiditatii din casa poate fi cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a preveni aparitia mucegaiului. De asemenea, te poate ajuta montajul de tamplarie lemn stratificat de calitate, care are proprietati ce previn dezvoltarea mucegaiului.
Iata 8 semne care ar trebui sa te alerteze:
Umiditate sau condens pe pereti si ferestre
Daca ai sesizat ca exista apa pe pereti si ferestrele casei tale in afara sezonului de iarna cand condensul este firesc, ar trebui sa te alarmezi. O cantitate excesiva de condens poate avea drept cauza umiditatea din casa si ar trebui sa iei masuri. Condensul apare in special pe ferestre, conducte si in colturile peretilor si poate fi un semn ca ai probleme cu mucegaiul.
Mucegai vizibil
Este clar ca, daca il vezi, mucegaiul exista in casa ta. Sunt peste 100.000 de specii de mucegai in diverse forme ci culori, dar cele mai comune sunt cele gri, negre sau verzi. Textura poate fi de pudra, catifelata sau lipicioasa.
Pentru a depista la timp mucegaiul, se recomanda sa verifici in mod regulat cu o lanterna mansardele, subsolurile, spatiile de acces, zonele chituite, glafurile si tocurile usilor, zona de sub chiuvete, covoarele si aparatele electrocasnice. Mucegaiul mai poate creste in spatele tapetului sau in interiorul peretilor, si mai poate apare pe incaltaminte si articole de imbracaminte din piele depozitate aproape de pereti.
Scurgeri
Scurgerile lente precum cele produse de un robinet care picura pot deveni rapid o problema, favorizand aparitia mucegaiului. De asemenea, daca ai electrocasnice care curg, apa poate inmuia mobilierul sau podeaua, provocand o acumulare de umiditate care va favoriza cresterea mucegaiului. Desi reparatiile sunt usor de facut, daca trec neobservate, scurgerile sunt o reala problema.
Petele
In cazul in care exista o scurgere de sus si tavanul se pateaza, se creeaza mediul propice pentru dezvoltarea mucegaiului. De asemenea, petele de rugina de pe orificiile de aerisire sau diverse accesorii metalice indica umiditate crescuta in aer si sunt un semn de alarma. Pete se mai pot observa si pe furnirul din lemn al dulapurilor din bucatarie si baie sau pe tavanele si peretii din gips-carton.
Miros de mucegai
Cand apare intr-un loc ascuns precum spatele dulapurilor, mucegaiul nu se vede, dar se poate mirosi. Acest miros este de fapt un compus organic microbian volatil, adica o substanta gazoasa eliberata de mucegai si seamana cu izul de prosop vechi si umed. Acest miros este un indiciu clar ca mucegaiul este prezent in casa si ca are conditii optime pentru a se dezvolta.
Gustul ciudat al bauturilor preparate in casa
Intrucat aparatele electrocasnice sunt pe lista zonelor favorabile aparitiei mucegaiului, daca sesizezi un gust ciudat in bauturile consumate (cafea sau smoothie) ar trebui sa le verifici cu atentie. Este foate posibil ca in aparatul de cafea sau in blender sa se fi dezvoltat o cultura de mucegai si va trebui sa intervii rapid.



Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?