5G: Urmatorul pas catre un viitor al conectivitatii oricand si oriunde
7/7784
calendar_month 27 Oct 2021, 20:34

By Andrei Uhr, Dell Technologies
Vorbim de un concept simplu si pe care il recunoastem cu totii ca parte a experientei umane. In viata noastra profesionala, conectivitatea joaca un rol esential în progresul nostru, pe masura ce noi si echipele devenim mai mobile - lucrand, partajand informatie si colaborand de oriunde.

5G înseamna mai mult decat o conexiune rapida

Unele surse descriu 5G ca fiind de 10 ori mai rapid decat 4G, dar nu este vorba doar despre viteza. Sigur, descarcarea unui film de doua ore în cateva secunde prin 5G înainte de un zbor lung este impresionanta, dar nu este „aplicatia killer” care va conduce la adoptarea în masa. Ceea ce poate schimba jocul este modul în care organizatiile pot folosi 5G pentru a profita de securitatea consolidata, latimea de banda sporita si avantajele latentei reduse.
Securitate: 5G vine cu criptare pe 256 de biti, devenind o optiune de conectivitate mai sigura fata de criptarea pe 128 de biti proprie 4G; astfel datele companiei sunt mai sigure. 5G ofera o experienta mai sigura în comparatie cu retelele Wi-Fi publice, cum ar fi cele din aeroporturi, hoteluri si cafenele. Acele retele nesecurizate pot expune adesea companiile la amenintari de securitate cibernetica, cum ar fi ransomware si hacking.
Latime de banda: O latime de banda mai mare reduce timpul de asteptare pentru transferurile de fisiere. A nu se confunda cu viteza; latimea de banda masoara cata informatie poate fi trimisa sau primita simultan. În timp ce multi clienti fac schimb de fisiere de dimensiuni reduse între ei, latimea de banda 5G este utila pentru cei cu roluri specializate - de exemplu arhitectii sau inginerii care partajeaza volume mari de date, cum ar fi fisierele CAD, BIM si 3D, sau pentru creatorii care partajeaza cea mai recenta versiune a unui proiect complex.
Latenta: Fiind importanta pentru obtinerea performantei în timp real, latenta redusa proprie 5G este singura optiune pentru luarea deciziilor esentiale în timp util. Pentru personalul de interventie în situatii de urgenta sau salvatorii montani, conectivitatea neîntrerupta în locatii îndepartate poate face diferenta dintre viata si moarte pentru persoanele aflate în dificultate. Putem sa ne imaginam cu usurinta cum 5G poate ajuta la extinderea serviciilor de asistenta medicala, cum ar fi tele-chirurgia, cand nu e posibil posibil ca medicii specialisti si pacientii sa se afle în acelasi loc. De latenta redusa pot beneficia si clientii din alte industrii cu ritm rapid, cum ar fi finantele. Pe masura ce comunicatiile 5G devin mai raspandite, vom constata ca organizatiile gasesc noi modalitati de a le folosi pentru a oferi produse si servicii mai bune.

Conectati permanent

În ultimii ani, inginerii si specialistii nostri software au proiectat stiluri de viata hibride. Am combinat dispozitive usoare si de înalta calitate cu functii inteligente încorporate, cum ar fi software-ul Dell Optimizer, care îmbunatateste performanta sistemului dumneavoastra. De asemenea, ExpressConnect, care reuneste automat cele mai puternice puncte de access la internet din cladirea dvs. si acorda prioritate latimii de banda pentru aplicatiile de videoconferinte, rezultand mai putine întreruperi oriunde lucrati. Aceasta înseamna ca dispozitivele pregatite pentru 5G, cum ar fi laptopurile noastre Latitude 9420 si Latitude 9520 reprezinta fundamentul unei experiente de conectare permanenta, devenind o optiune excelenta pentru forta de munca din ce în ce mai nomada de astazi. Posibilitatile de alegere sunt esentiale, deoarece angajatii cauta optiuni de conectivitate perfecte si de încredere, care se potrivesc stilului lor de viata. Iata cateva dintre optiunile inovatoare de conectivitate disponibile:
5G si 4G LTE: O cartela SIM valida este tot ceea ce este necesar pentru a obtine acces online printr-o retea celulara 4G LTE oriunde în Statele Unite, permitandu-va, de asemenea, sa accesati serviciul 5G ori de cate ori este disponibil. Utilizatorii nu mai trebuie sa compromita durata de viata a bateriei smartphone-ului pentru a accesa internetul. Este o optiune grozava acolo unde utilizatorii sunt în miscare, timpul este esential sau unde Wi-Fi securizat nu este valabil. Chiar si din confortul casei dvs., dispozitivele compatibile 5G sunt un back-up excelent pentru alte optiuni de conectivitate. Oricine a fost nevoit sa concureze pentru latimea de banda cu membrii familiei care lucreaza/învata de la distanta, se joaca sau au sesiuni de streaming în acelasi timp stie despre ce vorbim.
eSIM: Pentru o mobilitate maxima, exista dispozitive cu tehnologie eSIM, care conecteaza automat dispozitivele la operatorii de telefonie mobila în timp ce angajatii calatoresc la nivel global. Angajatii pot accesa LTE fara a fi nevoie sa schimbe cardurile SIM (desi merita remarcat faptul ca un slot SIM suplimentar este excelent). Majoritatea dispozitivelor Latitude sunt oferite cu optiuni pregatite pentru eSIM în anumite regiuni.
Wi-Fi 6E: si optiunile Wi-Fi continua sa evolueze. Wi-Fi 6 „Extended” (cunoscut si sub numele de Wi-Fi 6E) permite canale suplimentare si mai multa latime de banda pe canal, ceea ce va oferi o conexiune Wi-Fi mai rapida, mai fluida si mai fiabila, în special în zonele cu densitate mare. Optiunile Wi-Fi 6E sunt disponibile pe dispozitivele noastre din seria Latitude 9420, 5000 si 3000.Conectarea lumii

Pentru a face cu adevarat conectivitatea o optiune de încredere la nivel mondial, ne concentram pe parteneriate globale în functie de nuantele regionale din retelele 5G.
Laptopurile compatibile cu 5G vor stabili o baza solida pe care sa construiti un viitor mereu conectat - îmbunatatind performanta organizationala, productivitatea si colaborarea.
Îmbinarea retelelor vaste de banda larga cu dispozitivele Dell Latitude le permite angajatilor sa ramana conectati pe dispozitive usoare, portabile, ultra-premium, cu pana la 30 de ore de viata a baterieii, Express Sign-in si prioritizare pentru aplicatii.
Ultimele 18 luni au redefinit ce înseamna „conectare”. Privind în viitor, conectivitatea interpersonala si tehnologica va continua sa joace un rol crucial în modul în care evolueaza viitorul muncii.
i Durata de viata a bateriei se bazeaza pe testarea preliminara a Latitude 9510 cu Intel Core i5-10210U, 16 GB RAM, 256 GB SSD, baterie de 88 Wh si ecran FHD non-touch, folosind testul de referinta Mobile Mark 2014 disponibil la www.bapco.com. Rezultatele testelor sunt doar pentru comparatie. Durata reala de viata a bateriei poate fi semnificativ mai mica decat rezultatele testului si variaza în functie de configuratie si utilizare, software, conditiile de operare, setarile de consum si alti factori. Durata bateriei descreste în timp.