5 trenduri care ar putea revolutiona piata muncii
calendar_month 26 Apr 2023, 13:18
Odată cu evoluţia tehnologiei, dar şi cu schimbările provocate de pandemie pe piaţa muncii, precum lucrul remote, mediul de lucru din străinătate şi din România ar putea fi revoluţionat. De asemenea, există diferite tipuri de trenduri în piaţa muncii care sunt preluate din afara ţării. Descoperă mai jos un top 5 trenduri care ar putea revoluţiona piaţa muncii.
Săptămâna de lucru de 4 zile
Săptămâna de lucru de 4 zile revine în atenția jucătorilor de pe piața muncii, întrucât cel mai mare experiment internațional în acest sens s-a încheiat de curând și a avut rezultate pozitive. În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a crește numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30% îl vor adopta definitiv. Deși ar revoluționa complet dinamica pe piața muncii din România, în prezent, doar 4 din 10 companii ar accepta această formulă de lucru, conform unui sondaj recent. Găseşti mai multe explicaţii pe BestJobs.
Lucrul remote şi hibrid
Apărut în perioada pandemiei de COVID-19, din necesitatea de siguranţă în domeniul sănătăţii, lucrul de la distanţă 100% sau parţial a devenit un beneficiu căutat de foarte mulţi candidaţi. Cu toate că numărul de joburi total remote a scăzut faţă de perioada pandemiei, în prezent există mulţi candidaţi care preferă să caute şi să aplice la joburi remote. În acelaşi timp, angajatorii din România preferă prezenţa fizică la birou, mai ales pentru realizarea cu succes a proiectelor ce necesită colaborarea echipelor, dar şi pentru o bună comunicare între angajaţi.
Inteligenţa artificială
De curând pe buzele tuturor, inteligenţa artificială vine cu contribuţii şi schimbări pentru majoritatea domeniilor de lucru, de la redactare (copywriting), automatizarea sarcinilor repetitive, asistenţă personală, înlocuirea agenţilor comerciali cu case de marcat automate, până chiar la analiza apelurilor în timp real. Cu toate că mulţi oameni se tem că joburile lor vor fi uşor înlocuite de roboţi, poţi privi şi partea plină a paharului - poţi învăţa despre aceste tehnologii şi le poţi folosi în avantajul tău.
Transparentizarea salariilor
Discuțiile despre salarii sunt în general tabu, însă în ultimii doi ani, dorința României de a se alinia la tendințele europene privind transparentizarea salariilor a dus către conversații mai deschise, astfel încât angajații să fie conștienți de valoarea lor din punct de vedere profesional. În acest sens, 9 din 10 angajați spun că își doresc de la angajator, în primul rând, un salariu corect și raportat la piața muncii, însă doar 30% știu cât pot cere la un interviu, după cum arată un sondaj recent al uneia dintre cele mai mari platforme de recrutare din ţară.
Parlamentul European a adoptat recent măsuri pentru transparentizarea salariilor şi egalitatea salarială. Normele prevăd că lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen. Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să-și divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor.
Importul de personal
Pentru că există domenii în care personalul este deficitar, precum HoReCa, construcţiile şi domeniul transporturilor, iar românii se orientează către joburi din străinătate, angajatorii vor tinde să recurgă din ce în ce mai mult la aducerea de personal din străinătate. România importă muncitori calificați sau necalificați preponderent din Asia, în special din țări precum Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau India. Acest lucru poate evolua în viitor, însă, dacă lucrezi în aceste domenii, eşti bine pregătit şi investeşti în tine, poţi să-ţi menţii locul de muncă din ţară sau chiar să găseşti unul mai bun.
Indiferent care este domeniul în care profesezi, este important să fii la curent cu schimbările din piaţa muncii, pentru a putea face faţă la acestea şi a fi constant pregătit.
Foto: Karolina Grabowska / Pexels
Noutati