5 sfaturi despre cum sa te adaptezi mai usor schimbarilor din viata ta
8/8245
calendar_month 11 Oct 2022, 11:25
Stim ca schimbarile fac parte din viata noastra, desi de multe ori ne este greu sa le facem fata si sa ne adaptam la ele. Fie ca vorbim despre un aspect al vietii personale sau de un job diferit, o schimbare ne poate afecta destul de mult în plan emotional si daca ignoram situatia, ne putem trezi cu stari de anxietate si chiar depresie - probleme mult mai greu de gestionat.

Prin urmare, ori de cate ori faci o schimbare de orice fel este deosebit de important sa descoperi modalitati prin care sa o accepti, sa te împaci cu ea si sa înveti sa traiesti în noua postura si chiar sa-i descoperi aspectele pozitive.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te adaptezi mai usor la schimbarile din viata ta:

Iesi într-un loc dragut cu prietenii

Orice schimbare, chiar daca are o componenta pozitiva importanta, cum ar fi un job nou mai bine platit sau o casa mai mare, îti provoaca si o anumita tristete, pentru ca din viata ta dispare ceva cu care te-ai obisnuit. Ca sa depasesti cat mai repede primul soc al schimbarii, fa ceva care sa-ti placa. De exemplu, mergi într-un loc placut si relaxant cu prietenii. Exista locuri în Bucuresti în care, pentru cateva ore, poti sa te detasezi complet de gandurile care te macina, care îti pot transmite o stare de bine si te pot face sa privesti viata cu alti ochi. Ia-i cu tine pe prietenii cei mai apropiati si discutiile relaxante pe care le veti avea te vor ajuta sa depasesti mai usor momentul.

Mentine rutine

Daca s-a schimbat ceva - fie ca ai vrut tu sau pur si simplu asa s-a întamplat - asigura-te ca restul lucrurilor cu care te-ai obisnuit raman în viata ta. Mai pe scurt, pastreaza-ti rutinele care îti aduceau liniste, stabilitate si ideea de organizare, cum ar fi programul meselor, mersul la sala, mersul la cumparaturi, obiceiul de a te uita seara la un film sau la o emisiune care îti place. Prea multe schimbari facute în acelasi timp te pot destabiliza emotional. În cazul în care ajungi la concluzia ca ar trebui sa schimbi mai multe obiceiuri pentru ca viata ta sa devina mai buna, ia-le pe rand.

Cere sfaturi si consulta-te cu apropiatii

Indiferent de situatie, o discutie cu membrii familiei sau cu apropiatii îti va da solutii. Daca vrei sa modifici ceva, înainte de a face pasul, întreaba-i pe cei carora le pasa de tine cum li se pare ideea. Tot ei pot veni si cu solutii prin care sa gestionezi o situatie nou-aparuta în viata ta.

Împaca-te cu schimbarea

Fie ca ai dorit-o sau pur si simplu asa s-a întamplat, este esential sa accepti schimbarea si sa te împaci cu ea, chiar daca pare foarte dificil sa faci acest lucru. Repeta-ti în gand ca asa a fost sa fie si ca vei trece si peste asta.

Acorda-ti timp

Poate cel mai important aspect pe care sa îl ai în vedere atunci cand se modifica ceva în viata ta este sa îti acorzi un pic de timp pentru a procesa ce s-a întamplat, potrivit psychcentral.com. Evident, ideal ar fi sa întelegem imediat ce se întampla si cum sa gestionam o situatie, însa în cele mai multe cazuri este dificil sa faci asta. Deci, fii mai indulgent cu tine si ai încredere ca, pana la urma, totul va fi bine.