4 zone esentiale pentru o bucatarie functionala
7/7777
calendar_month 27 Oct 2021, 18:27
Fiecare bucatarie este diferita: poate avea dimensiuni mici sau generoase, sa fie in forma de L sau U, dreptunghiulara sau patrata, cu sau fara insula. Evident, pentru fiecare exista combinatii sau amenajari diferite. Dar, indiferent de structura bucatariei tale, cele patru mari zone functionale (de pregatire, de gatit, de spalare si de depozitare) vor fi mereu necesare. Iar o buna organizare a acestora va avea ca rezultat o bucatarie practica, functionala si eficienta.

Zona de pregatire

Este una dintre cele mai importante zone din bucatarie. Este planul de lucru, locul unde pregatesti mancarea, unde despachetezi alimente, unde toci etc. Daca iti doresti sa fii eficient si sa poti lucra in orice moment, este recomandat ca acest spatiu sa nu fie niciodata aglomerat sau dezordonat. Aranjeaza-ti in apropiere toate ustensilele si echipamentele necesare prepararii alimentelor, precum cutite, tocatoare, cantar, blender etc. Organizarea lor in sertare sau dulapuri suspendate ori joase este cea mai eficienta solutie. Pastreaza si condimentele in aceasta zona, pentru a le avea la indemana atunci cand gatesti.

Zona de gatit

Dupa cum ii spune si numele, este locul ce reuneste tot ceea ce tine de gatitul propriu-zis: aragaz cu cuptor electric, cuptor cu microunde, grill. Nu aseza obiecte langa plita sau aragazul tau, pentru a nu fi patate sau murdarite zilnic de stropii ce pot sari din alimentele pregatite. Utilizeaza dulapurile din aceasta zona pentru a depozita vasele, tigaile, oalele, tavile de cuptor folosite zilnic. Foloseste-te de organizatoarele de sertare sau de dulapuri pentru a aranja cat mai eficient toate aceste lucruri.

Zona de spalare

Este zona care contine chiuveta, masina de spalat vase, dar si vesela si tacamurile. Pentru a fi mai usor de curatat, este recomandat sa nu tii nimic in jurul chiuvetei. Opteaza pentru un dulap suspendat deasupra acesteia, pentru vesela si tacamuri; astfel, depozitarea zilnica a acestora va fi mai simplu de facut. Rezerva spatiul de sub chiuveta pentru produsele de curatare, dar si pentru cosul de gunoi. Daca se poate, opteaza pentru un sertar adanc, in care vei putea avea recipiente pentru sortarea selectiva a gunoiului.

Zona de depozitare

Este spatiul ce reuneste camara de alimente si frigiderul si/sau congelatorul. Ideal este ca dulapurile sau rafturile care contin alimentele neperisabile (fructe, dulciuri etc.) sa se afle cat mai aproape de frigider, pentru a avea un spatiu bine definit. Lasa fructele si legumele la vedere; astfel le vei consuma sau gati mai repede. Alimentele dulci sau sarate ori ingredientele uscate, precum pastele, orezul, lintea, zaharul, faina, este de preferat sa fie pastrate in recipiente din sticla, etanse, care pot fi stivuite. Nu doar ca vei economisi spatiu, dar vei gestiona mai bine stocurile. Evident, si frigiderul trebuie organizat in conformitate cu anumite reguli de baza. Nu il supraincarca si aranjeaza alimentele pe categorii, de la zona cea mai rece pana la cea mai putin rece. Sorteaza-le dupa data de expirare: in spate, alimentele mai proaspete, iar in fata, cele care expira mai repede. Poti opta pentru diferite accesorii care te pot ajuta sa optimizezi interiorul frigiderului tau: cutii stivuibile, sertare aplicate sau rafturi suplimentare, un suport pentru sticle etc.Acum ca stii toate aceste lucruri, este important sa fii tu insuti organizat pe termen lung. Daca fiecare lucru are locul sau, este mult mai usor sa-l pui inapoi dupa ce l-ai folosit. O bucatarie bine organizata iti face viata mai usoara, mai placuta si te poti bucura mai mult de acest spatiu, alaturi de familia ta, gatind, discutand sau luand masa impreuna.

Sursa foto: Shutterstock

Sondaj

Care este prima versiune de Windows pe care ati folosit-o?