30% dintre romani opteaza regulat pentru produse pe baza de plante in alimentatia lor, iar 10% dintre acestia consuma produse pe baza de plante aproape in fiecare zi
3/34956
calendar_month 08 Iun 2023, 13:10

Danone Romania anunta noi rezultate cu privire la studiul despre interesul si comportamentul de consum al romanilor, in privinta produselor pe baza de plante si dieta flexitariana. Potrivit celor mai recente date ale studiului*, 85% dintre consumatorii de carne la nivel national includ produse din carne in mesele lor fie zilnic, fie de cateva ori pe saptamana.  Cu toate acestea, desi carnea ramane un aliment de baza in meniurile romanilor, interesul pentru o alimentatie bazata pe un consum mai mare de produse pe baza de plante s-a triplat in ultimul an. Astfel, 30% dintre romani consuma regulat produse pe baza de plante, 10% dintre acestia aproape in fiecare zi. 

Categoria produselor pe baza de plante se bucura de o crestere constanta in ultimii ani pe piata locala, evolutia fiind determinata de maximizarea beneficiilor pentru sanatate ale unei diete pe baza de plante. Conform analizei Danone Romania, 41% dintre romani considera ca produsele pe baza de plante sunt benefice pentru sanatate, in timp ce 20% achizitioneaza astfel de produse pentru gustul lor, iar 13% iau in calcul mediul inconjurator.

Preferintele alimentare ale romanilor

83% dintre participantii la studiu considera ca ar putea adauga in meniul lor si alternative fara carne din motive de sanatate, in timp ce 30% din populatie consuma produse pe baza de plante in mod regulat, iar 32% in mod ocazional. Consumul saptamanal de produse pe baza de plante este mai ridicat in randul grupei de varsta 18 si 25 de ani (43% din categoria de varsta avand un consum saptamanal). Pentru a raspunde cerintei de produse pe baza de plante, din portofoliul Danone face parte si brandul Alpro, care ofera consumatorilor romani o varietate de produse vegetale, de la bauturi, produse fermentate, creme de gatit pana la deserturi. In continuare, cand achizitioneaza un produs, 6 din 10 consumatori romani iau in considerare impactul asupra mediului. 

Beneficiile dietei flexitariene: dieta flexitariana presupune un consum variat de alimente, care nu presupune eliminarea completa a carnii din alimentatie, ci introducerea a cat mai multor alimente de origine vegetala in meniul zilnic. Astfel, in acest stil de alimentatie este posibil si consumul de carne sau peste, alaturi de lactate, fructe si legume sau produse pe baza de plante, acestea fiind o alternativa pentru cei care urmaresc o alimentatie variata. 

Conform studiului Danone, 20% dintre romani se considera flexitarieni. Dintre acestia, termenul de flexitarian este asociat in proportie de 59% cu mancatul sanatos, iar 12% din acelasi esantion, cu inlocuirea ocazionala a produselor de origine animala, prin sortimente bazate pe plante. 

*Metodologie studiu:

Analiza Danone a fost realizata dupa aceleasi criterii si instrumente sociologice in Romania, Ungaria si Bulgaria. In Romania, studiul a fost realizat pe un esantion de 500 respondenti, din mediul urban si rural, femei si barbati, cu varste cuprinse intre 18 – 65 de ani. Studiul s-a desfasurat in luna martie 2023, de catre NMS Hungary Kft. 



Sondaj

Care credeti ca a fost cel mai asteptat film din 2024?