10 mituri despre camerele foto digitale

calendar_month 30 Mai 2012, 12:29
1. Poti cumpara "cea mai buna camera"
Din pacate, nu exista o camera laudata universal care sa obtina cele mai bune rezultate in orice situatie. Inainte de a alege camera foto digitala potrivita, este important ca utilizatorul sa stie in ce conditii o va folosi: in vacante, la petreceri cu lumina artificiala etc.
2. Megapixelii sunt cel mai important element
Marimea senzorului este adesea considerata mai importanta decat alte atribute. Intre senzori cu acelasi numar de megapixeli pot exista diferente importante. Cand alegerea finala este intre o camera mai veche si una mai noua cu aceeasi rezolutie, cea mai noua va da probabil rezultate mai bune.

3. Cu cat are mai multi MP, cu atat mai bine
O camera de 12MP de pe un smartphone nu va face niciodata poze la fel de bune ca o camera digitala cu senzor de 8MP. Cu cat mai mica este camera foto, cu atat senzorul este mai mic, iar calitatea va fi mai slaba, indiferent de numarul de megapixeli.

4. Camerele digitale n-au nevoie de setari manuale
Setarile automate devin tot mai bune la camerele digitale, insa cei care inteleg setarile pot face poze excelente in situatiile in care camera nu obtine cele mai bune rezultate cu cele automate.

5. Zoom optic: cu cat mai mare, cu atat mai bine
Cu cat obiectivul are un zoom optic mai puternic, cu atat calitatea imaginilor scade atunci cand imaginea nu este focalizata perfect. Zoomul optic mare nu este intotdeauna un factor extrem de important.

6. La acelasi senzori si aceiasi MP, imaginile ies la fel
In afara de diferentele ce tin de tehnologia senzorului, compresia joaca un rol foarte important in calitatea finala a imaginii. Multe camere permit accesul utilizatorului la imaginile RAW, insa cele compacte ofera numai imagini cu compresie JPEG.
7. Vizorul electronic este la fel de bun precum cel optic
Un viewfinder electronic are mai multe neajunsuri fata de cel optic: ofera rezolutie limitata, exista o intarziere intre ce vezi in vizor si realitatea din fata camerei, iar in conditii de luminozitate redusa, cel electronic da rezultate mai slabe decat cel optic.

8. Un producator cu imagine mai buna face intotdeauna camere mai bune
Renumele unui producator ii poate face pe cumparatori sa cumpere o camera foto digitala pe care ar putea sa o gaseasca mai ieftin la concurenta. Este importanta compararea in detaliu a mai multe camere de la mai multi producatori inainte de decizia finala.

9. Stabilizarea imaginii accentueaza claritatea
Functia de stabilizare a imaginii are un singur efect: eliminarea problemelor cauzate de miscarea mainii care tine camera foto. Stabilizarea imaginii nu poate fi folosita cu succes de cele mai multe ori pentru a captura un obiect in miscare.

10. La camerele compacte, nu exista diferente la flash
Exista ideea preconceputa ca bliturile regasite pe camerele foto compacte sunt la fel de puternice. Un element extrem de important este cat de departe "bate" un blit. Din pacate, multi ignora acestdetaliu.

Noutati




