Uneori ninge cu zapada, alteori cu intuneric ¬in cinematografe din 1 iulie
8/8077
calendar_month 21 Iun 2022, 15:51
Cel mai nou film semnat de Gabriel de Achim, Uneori ninge cu zapada, alteori cu întuneric, va putea fi vazut din 1 iulie, in premiera, in cinematografe, imediat dupa proiectiile din cadrul Zilelor Filmului Romanesc de la TIFF. Spectatorii din Cluj vor fi astfel primii ce vor putea urmari filmul pe un ecran de cinema, joi, 23 iunie, de la ora 15:45 la Cercul Militar si vineri, 24 iunie, ora 12:30, la Cinema Victoria.
Uneori ninge cu zapada, alteori cu întuneric | Snowing Darkness relateaza întamplarile prin care trece Teo, un regizor care repeta cu actorii pentru un nou proiect. Subiectul, autobiografic, este derutant înca de la început: framantarile unui regizor care pune în scena o piesa de teatru despre drama pe care o traieste dupa moartea fetitei lui, în urma unei boli incurabile. Pe masura ce înainteaza, povestea compusa din cinci variante de lucru, în care singurele personaje constante sunt el, sotia si fetita lor, scoate la suprafata episoade incerte, la limita dintre viata si fictiune, accentuand dilemele. Framantarile apar la fiecare secventa din viata camuflata fie în piesa de teatru, fie în filmul care pare sa nu aiba început si sfarsit ori în detaliile cotidiene care uneori o fac cand ambigua, cand comic-absurda, cand insuportabila.
„Ma bucur ca filmul poate fi vazut, în sfarsit, în cinema. si cu atat mai mult cu cat premiera nationala o sa fie la Cluj, la TIFF, un loc foarte special pentru filmele romanesti si nu numai. si chiar daca filmele mele par a fi din ce în ce mai depresive, nu va lasati pacaliti - sunt fericit ca înca le mai pot face! Sunt atat de bucuros ca apare în cinematografe încat am sa vi-l si povestesc pe scurt, chiar daca risc un spoiler major, poate nu ajungeti, totusi, la premiera: <S-a întîmplat ceva. Luna a luminat camera. Dumnezeu o stia>.” spune Gabriel de Achim care îl citeaza pe Tomas Tranströmer.
Filmul produs de Mandragora este cel de-al treilea lungmetraj al regizorului, cunoscut deja publicului pentru: Ultima zi, lansat în 2016 si Visul lui Adalbert în 2011, dar si pentru îndragitul serial de televiziune Las Fierbinti.
Din distribute fac parte actorii: Bogdan Dumitrache, Anca Androne, Luiza Gherghinescu, Gheorghe Ifrim, Rolando Matsangos si Silvana Mihai iar scenariul este semnat de Gabriel de Achim si Cosmin Manolache. Adrian Iurchevici este directorul de imagine, muzica originala a filmului a fost compusa de Vlaicu Golcea, iar producatorii filmului sunt Anca Puiu si Smaranda Zarnoianu.
Trailerul filmului poate fi urmarit pe: https://youtu.be/sW1QkUcmA2Y iar mai multe informatii despre film si program vor fi publicate pe https://www.facebook.com/UneoriNinge
Filmul a avut premiera mondiala în selectia competitionala Rebels With A Cause din cadrul celei de-a 25-a editie a PÖFF - Tallinn Black Nights Film Festival 2021 si este realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Dacin Sara si al Societatii Romane de Televiziune. Uneori ninge cu zapada, alteori cu întuneric este produs de Mandragora si distribuit în Romania de Iadasarecasa si va putea fi vazut de spectatorii din întreaga tara din 1 iulie în cinematografe.