TOPOGRAFIA HAZARDULUI vine in cinematografe din 24 martie
8/8467
calendar_month 01 Mar 2023, 14:58
Filmul documentar despre artistul elvetian de origine romana, Daniel Spoerri – Topografia Hazardului, in regia Evei Pervolovici, va avea premiera in cinematografe pe 24 martie, cu doar cateva zile inainte ca acesta sa implineasca 93 de ani. Spectatorii se vor putea intalni cu regizoarea la avanpremierele ce vor avea loc in Bucuresti pe 6 martie la Cinema Elvire Popesco si 20 martie la Cinema Union si Cluj-Napoca, pe 15 martie la Cinema Victoria.
Cel de-al treilea documentar al Evei Pervolovici, cunoscuta deja publicului pentru Marussia (2013) si Delta Bucurestiului (lansat anul trecut in cinematografe), Topografia Hazardului incearca sa explice actul artistic al lui Daniel Spoerri desi nu este un portret de artist, ci un eseu despre o practica artistica ce chestioneaza insasi functia operei de arta.
„Totul a inceput cu interesul meu pentru artistii care-si ingroapa operele, chestionand vizibilul si invizibilul, parcursul personal dar si locul lor in societate. Plecand pe pista artei ingropate, am ajuns la artistul Daniel Spoerri, al caruit parcurs ma impresioneaza in mod special, cu atat mai mult cu cat s-a nascut in Galati – orasul bunicilor si parintilor mei, orasul unde am copilarit.” marturiseste Eva Pervolovici.
„Daniel Spoerri foloseste ca materie prima viata, lucrurile, realul, facandu-ne sa meditam asupra realitatii insasi - nu acesta este rolul gandirii artistice?” – Alain Jouffroy
In anul 1983, Daniel Spoerri ingroapa undeva in suburbiile Parisului resturile unui festin la care au participat 80 de persoane. In 2016, odata cu redescoperirea acestora de catre arheologi, incepe si calatoria filmului care urmeaza amintirile artistului inspre locurile unde si-a petrecut copilaria. Un festin asemanator unei incercari de a invinge moartea.
Spoerri este o figura cheie a Noului Realism, curent definit de Alain Jouffroy – poet, scriitor si critic de arta, ca fiind „o noua abordare perceptiva a realitatii”. Artisti ca Spoerri, Yves Klein, Jean Tiguely, Niki de Saint-Phale, Cesar, Arman, „au contribuit la schimbarea lumii contemporane, relatia noastra cu lumea, cu obiectele care ne inconjoara, s-a schimbat. Arta devine o actiune spectacol, o demonstratie al carei scop este de a provoca participarea publicului”.
Daniel Spoerri este cunoscut pentru actul artistic de a lipi pe panza obiecte din viata de toate zilele, in special compozitii de pranzuri pe care le ridica pe verticala si pe care le numeste „tablouri capcana”. Aceasta deturnare a realului, acest alt fel de a privi un act banal, cel de a manca, i-au adus notorietatea internationala. Ca in cazul unui cineast, ce conteaza este punctul de vedere, unghiul din care privim, doar ca nu e vorba de a schimba perspectiva mutand aparatul de filmat, ci de a deplasa subiectul: sa vezi un pranz pe verticala, lipit de perete, iti schimba total perceptia despre tine, despre locul tau in jurul unei mese. Pentru Alain Jouffroy, Spoerri este cineva care descopera realul ca pe o civilizatie necunoscuta: „M-am gandit imediat la un soi de arheologie a prezentului. Ca si cum Daniel ar face sapaturi si ar extrage din cotidian lucruri care nu sunt facute pentru asta”.
Pe https://youtu.be/dxOUXQU5fHM puteti viziona un scurt extras din film.
Topografia Hazardului este o productie Midralgar si Strada Film International in co-productie cu BIP TV, realizata cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Centrului National al Cinematografiei, La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France in parteneriat cu CNC, Societatea Romana de Televiziune, Friesland Campina, La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, cu participarea TV7 Bordeaux.
Filmul a avut premiera mondiala la Le FIFA – Festival International du Film sur L’Art Montréal si este scris si regizat de Eva Pervolovici, directori de imagine sunt: Dominique Colin, Galatee Politis si Ana Draghici, montajul este semnat de Eugen Kelemen si Benjamin Helius iar muzica originala ii apartine lui Benoit Maerens. Producatori: Martine Vidalenc, Emmanuel Quillet, Catalin Mitulescu, Ruxandra Slotea.