Sotul meu musulman, documentarul romanesc Max Original, are premiera la TIFF
3/34982
calendar_month 15 Iun 2023, 12:20

Daniel, un barbat care s-a convertit la Islam, se casatoreste cu Liz, o tanara care locuieste in acelasi oras cu el, in Cluj-Napoca. In drumul lor catre fericire si liniste sufleteasca, cei doi trebuie sa isi gaseasca din nou credinta in sine si in celalalt, in ciuda tuturor prejudecatilor pe care le intampina. Sotul meu musulman (My Muslim Husband), noul documentar Max Original de productie locala, va avea premiera mondiala vineri, 16 iunie, la Transilvania International Film Festival (TIFF), in Cluj-Napoca.

“Suntem mereu in cautarea povestilor locale, pe care sa le spunem mai departe unui public larg, iar Sotul meu musulman este un exemplu perfect. Liz si Daniel isi documenteaza viata in timp ce au diverse piedici, pornind de la familie si pana la prejudecati, religie si diferente culturale. Documentarul aduce o imagine intima a relatiei lor si a modului in care incearca sa depaseasca acesti factori externi, in lupta pentru iubirea lor. Suntem incantati ca putem vorbi despre povesti locale, cu relevanta locala si de-abia asteptam sa lansam documentarul Sotul meu musulman in aceasta toamna, pe HBO Max.”, spune Hanka Kastelicova, VP and Executive Producer Documentaries la Warner Bros. Discovery.

Sotul meu musulman – Povestea

Daniel, un tanar care s-a convertit la Islam atunci cand avea 20 de ani, se casatoreste cu Liz, o femeie independenta si cu o personalitate puternica.

Asteptarile lor sunt mari. Daniel se asteapta ca Liz sa-i accepte religia, iar Liz are incredere ca el o va proteja si o va sprijini si va fi in orice situatie alaturi de ea. Curand dupa nunta, aceste certitudini pe care le au se lovesc de prejudecatile proprii si externe.

Blocati intr-o lume confuza, Daniel si Liz trebuie sa lupte unul pentru celalalt, pentru relatia lor, chiar daca asta inseamna sa lase deoparte unele lucruri pe care le faceau inainte sau chiar anumiti oameni din vietile lor.

“Filmul este construit din fragmente video filmate pe parcursul primilor sase ani ai relatiei noastre si documenteaza provocarile pe care le-am intampinat. Pentru noi, a fost o calatorie catre maturitate, o punte intre doua lumi care nu stiu prea multe una despre cealalta. Este un mod prin care am incercat sa explic anumite decizii pe care le-am luat. Daca as avea un mesaj pentru cei care vor urmari documentarul, ar fi sa incerce intotdeauna sa ii inteleaga pe cei din jurul lor si sa le ofere sprijin atunci cand au nevoie.”, spune Daniel Barnuti.

“Fiecare poveste de dragoste are momente minunate si momente grele. Din momentul in care ne-am cunoscut si pana astazi, iubirea noastra a trecut prin multe provocari. A trebuit sa invatam cum sa ne obisnuim cu diferentele dintre noi, cu personalitatile noastre, credintele, cum sa devenim cu adevarat parteneri si sa ne sprijinim reciproc indiferent de problemele cu care ne confruntam. A fost un drum lung, in care am documentat unele dintre cele mai intime momente, de la discutii serioase la momente in care tipam unul la celalalt. Sper ca povestea noastra va putea sa darame anumite bariere si mituri.”, spune Liz Barnuti.

Sotul meu musulman este un documentar Max Original. A fost produs in 2023 de Two Doc, HBO Max si Avanpost, iar Daniel si Liz Barnuti sunt co-producatori. A fost filmat in Romania, Arabia Saudita, Iordan si Qatar.

Sotul meu musulman va avea premiera pe HBO Max in aceasta toamna.