¬Potemkinistii¬, in regia lui Radu Jude, in competitia oficiala la Festivalul ¬Curtas Vila do Conde¬
8/8098
calendar_month 11 Iul 2022, 10:39

Scurtmetrajul „Potemkinistii”, regizat de Radu Jude, a fost inclus în competitia oficiala a celui mai important festival din Portugalia dedicat productiilor de scurtmetraj – “Curtas Vila do Conde International Film Festival”.
Cea de-a 30 editie a evenimentului se desfasoara în perioada 9-17 iulie 2022, iar proiectia filmului regizat de Radu Jude va avea loc pe 11 iulie la Teatro Municipal.

„Potemkinistii” va rula în prezenta regizorului Radu Jude, participarea scurtmetrajului în cadrul festivalului fiind sustinuta de Institutul Cultural Roman si Centrul National al Cinematografiei.

Este cea de-a patra selectie a lui Jude în competitia “Curtas Vila do Conde” dupa: “Alexandra” (2007), “Trece si prin perete” (2014), “Cele doua executii ale Maresalului” (2018).

„Potemkinistii” a avut premiera mondiala în cadrul Festivalului International de Film de la Cannes, în programul Quinzaine des Réalisateurs.

Filmul scris si regizat de Radu Jude porneste de la gestul de sfidare la adresa Rusiei facut în 1905 de marinarii de pe Crucisatorul Potemkin, care au primit azil politic în Romania. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearca sa faca o lucrare inspirata de acest eveniment.
„Potemkinistii” este o comedie despre arta, istorie, memorie si cinema, descrisa de criticul de film Andrei Gorzo ca „o schita de Caragiale încrucisata cu un video-eseu de Mark Rappaport".

Alexandru Dabija si Cristina Draghici interpreteaza rolurile principale.

Producatorul scurtmetrajului este Ada Solomon, iar producator executiv, Diana Caravia. Imaginea este semnata de Marius Panduru, montajul, de Catalin Cristutiu, iar sunetul, de Titi Fleancu. Designul si mixajul de sunet sunt realizate de Marius Leftarache, costumele, de Ciresica Cuciuc, coafura si machiajul, de Bianca Boeroiu.

„Potemkinistii” este o productie microFILM realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
Regizor şi scenarist, Radu Jude a caştigat cu lungmetrajul sau de debut - „Cea mai fericita fata din lume” - premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul „Toata lumea din familia noastra”, prezentat în premiera mondiala în secţiunea Forum de la Berlinala. Pelicula „Aferim!” (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai buna regie. Ea a fost urmata de „Inimi cicatrizate” (2016), care a fost recompensata cu doua premii la Locarno IFF şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul „Ţara moarta” (2017) şi de lungmetrajul „Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari” (2018), primul film romanesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinala cu doua lungmetraje: „Tipografic majuscul” şi „Ieşirea trenurilor din gara”. Ambele filme au fost proiectate în secţiunea Forum a festivalului. Un an mai tarziu, s-a impus între toate filmele din competitie cu „Babardeala cu bucluc sau porno balamuc”, recompensat cu Ursul de Aur. În acelasi an 2021, scurtmetrajul sau „Plastic semiotic” a fost prezentat în afara concursului la Festivalul de Film de la Venetia.
La editia din 2022 a Berlinalei, a fost selectat, în competitia de scurtmetraje, cu „Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreuna cu istoricul Adrian Cioflanca.



Scurtmetrajul „Potemkinistii” poate fi vazut, zilele acestea, în cinematografele din Romania, în cadrul proiectului “Alamanah Cinema. sase filme scurte de Radu Jude”.

Sondaj

Care e cel mai frumos stadion din Romania din cele nou construite?