"Kidnapped" de Marco Bellocchio, selectat in Competitia Oficiala Cannes 2023, deschide cea de-a 20-a editie a Festivalului International de Film ANONIMUL
3/35126
calendar_month 26 Iul 2023, 15:35


Filme de la Sundance, Locarno, Karlovy Vary si Cannes in competitie

Festivalul International de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al castigatorului primului trofeu al sau. In 2004, la prima editie, filmul castigator al competitiei de lungmetraj era „Buongiorno, note” in regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfantu Gheorghe, dupa douazeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tanar evreu rapit si convertit la catolicism in 1858. 

Aceasta „drama de epoca bine montata, presarata cu imagini epice” cum observau cei de la Variety, vine in festival, in premiera nationala, dupa ce a fost prezentata anul acesta in Competitia Oficiala de la Cannes.

La cea de-a 20-a editie a Festivalului din Delta Dunarii, Ludmila Cvikova face un arc peste timp prin filmele pe care le include in selectia competitiei de lungmetraj de anul acesta, reunind cinci dintre cineastii care au fost prezenti in competitiile ANONIMUL de-a lungul anilor. „Pentru aceasta editie aniversara am decis sa nu cautam sa descoperim noi regizori pentru publicul nostru, asa cum o facem in fiecare an, ci sa redescoperim regizori cunoscuti si apreciati in editiile trecute, oferind spectatorilor filmele lor cele mai recente. Rezultatul este un mozaic colorat cu cinci filme ale unor autori remarcabili, cu povesti si stiluri atragatoare.” declara aceasta.

Prezentat in premiera mondiala anul acesta la Cannes in sectiunea oficiala Un Certain Regard, „Terrestrial Verses | Ayeh haye zamini” este scris si regizat de Ali Asgari si Alireza Khatami. In 2016 Ali Asgari a concurat pentru Trofeul ANONIMUL cu „Il Silenzio” pe care l-a regizat impreuna cu Farnoosh Samadi, iar in 2012 era prezent in competitia de scurtmetraj international cu „Barbie”. „Terrestrial Verses” prezinta povestea unor oameni obisnuiti care navigheaza prin constrangerile sociale, intr-o serie de clisee si imagini pre-ilustrate.

Semnat de Babak Jalali, „Fremont” a fost distins recent la Karlovy Vary cu Premiul pentru regie. Jalali a fost prezent si in 2016 la ANONIMUL cu „Radio Dreams” distins in acelasi an cu Tiger Award la Festivalul International de Film de la Rotterdam. Donya lucreaza intr-o fabrica de prajituri cu ravas din San Francisco. Fost translator pentru armata americana din Afganistan, aceasta se chinuie sa-si puna viata inapoi in ordine, insa la un moment dat decide sa trimita intr-una dintre prajituri un mesaj cu adevarat special...

„Légua”, coregizat de Filipa Reis si João Miller Guerra, vine la Sfantu Gheorghe dupa selectia din Quinzaine des cinéastes a Festivalului de la Cannes, unde a avut premiera mondiala. Cuplul regizoral a mai fost la ANONIMUL in 2018 cu filmul lor de debut, „Djon Africa”. Actiunea din „Légua” are loc intr-un vechi conac din nordul Portugaliei, unde Ana o ajuta pe prietena ei, Emília, o batrana menajera hotarata sa pastreze ordinea desi proprietarii nu sunt niciodata acolo. Pe masura ce timpul trece, Mónica, fiica Anei, isi provoaca din ce in ce mai mult mama, iar cele trei generatii de femei cauta sa inteleaga unde isi mai au locul intr-o lume care se estompeaza rapid, in care ciclul vietii este reinnoit doar prin finaluri inevitabile. 

„Stella in Love | Stella est amoureuse” va fi proiectat in competitia de la ANONIMUL, in premiera. Filmul selectat in 2022 la Locarno, unde a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film, ii urmeaza debutului autobiografic „Stella” cu care regizoarea Sylvie Verheyde a fost in competitia de la Sfantu Gheorghe in 2009. In anul care va decide viata sa, Stella descopera celebrul club parizian Bains Douches si anii ’80 cu noptile lor nebune, in timp ce prietenii sai invata, tatal sau a plecat cu o alta femeie, iar mama sa e total deprimata. Cineastul de origine indiana, Sanal Kumar Sasidharana, a avut parte de recunoasterea internationala odata cu selectia in competitia de la Rotterdam cu „Sexy Durga” pentru care a fost premiat cu Tiger Award si pe care a venit sa-l introduca personal publicului roman la ANONIMUL. Cel mai nou film al sau, „The Quarrel | Vazhakku”, este o drama care se transforma incet, incet in thriller. In ziua in care a acceptat sa se prezinte in instanta pentru a semna hotararea de divort, Siddharthan, care este si avocat, isi insala sotia si pleaca intr-o scurta calatorie. Pe drumul de intoarcere se intalneste cu Sathi si fiica ei, intamplare ce il face sa-si schimbe total viziunea asupra vietii.

Castigatorul Trofeului ANONIMUL va fi ales prin vot de publicul festivalului, iar premiul, in valoare de 3.000 de euro, este oferit de OTP Bank. 

Pe langa competitia de lungmetraj, programul festivalului cuprinde doua competitii de scurtmetraje, romanesti si internationale, dar si proiectii in afara concursului ce vor fi insotite de intalniri si dialoguri intre cineasti si public. 

Din cele peste 270 de filme inscrise, selectionerul Ionut Mares a ales pentru competitia internationala de scurtmetraj 12 titluri ce fac inconjurul lumii in douasprezece povesti dintre care publicul festivalului va trebui s-o aleaga, prin vot, pe cea castigatoare. 

Acestea sunt: „All-Inclusive” regizat de Duván Duque Vargas, „Amok” de Balázs Turai, „As It Was” de Damian Kocur, „Basri & Salma In A Never-Ending Comedy” de Khozy Rizal, „Cherries” in regia lui Vytautas Katkus, „Forgive Me Tonight” de Elvin Adigozel, „Hunting” de Elodie Beaumont, „My Girlfriend” de Kawthar Younis, „On Xerxes’ Throne” semnat de Evi Kalogiropoulou, „Pillow Face” de Saverio Cappiello, „Smoke Gets In Your Eyes” de Alvin Lee si „White Ant” regizat de Shalini Adnani.