Filmul "Prostii", lansat in cinematografele romanesti pe 3 martie 2023
1/16992
calendar_month 16 Ian 2023, 10:46
Filmul „Prostii/ Fools”, productie cu participare romaneasca, va fi lansat in cinematografele din tara pe 3 martie 2023, fiind distribuit de microMULTILATERAL.
Lungmetrajul, scris si regizat de Tomasz Wasilewski, relateaza relatia dificila dintre o mama si fiul ei si cum alegerile pe care le fac au consecinte dramatice.
Marlena, in varsta de 62 de ani, si Tomasz, cu 20 de ani mai tanar, ascunsi de lume intr-un orasel de la malul marii, au o relatie fericita de multi ani. Viata lor de zi cu zi atent tesuta incepe sa se destrame treptat cand, impotriva vointei lui Tomasz, Marlena isi aduce fiul sa locuiasca impreuna cu familia. Cand trecutul ii prinde din urma cu toata forta, vor fi nevoiti sa-si redefineasca iubirea, alegerile si viata.
„Prostii” (Polonia, Romania, Germania) a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary 2022, in sectiunea Proxima.
Distributia este alcatuita din Dorota Kolak, Łukasz Simlat, Tomasz Tyndyk, Katarzyna Herman si Marta Nieradkiewicz.
Despre cel de-al patrulea lungmetraj al sau, cineastul spune: „Ma interesa o relatie la limita. Prezint ceva ce se termina, ceva ce privitorul nu intelege pe deplin. Ceva ii scapa. Am vrut sa descriu aceasta izolare stranie. Odata a existat intre ei o mare iubire, dar in acelasi timp au fost condamnati sa nu se aiba decat unul pe celalalt. Atunci iubirea devine inchisoare. Poate a fost si faptul ca ma gaseam intr-un moment special din viata pe atunci. Cand am implinit 40 de ani, am inceput sa pun la indoiala multe lucruri. Treceam prin tot felul de schimbari, dar, in acelasi timp, deveneam mai constient de unele lucruri”.
Filmul este produs de Ewa Puszczyńska, cunoscuta pentru „Ida”, premiat cu Oscar in 2015, iar co-producatori sunt Ada Solomon si Jamila Wanske. Director de imagine este Oleg Mutu (“4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, “Moartea domnului Lazarescu”, “Donbass”), editor - Beata Walentowska, de design vizual s-au ocupat Katarzyna Sobańska si Marcel Sławiński, iar de designul de sunet - Maciej Pawłowski si Ilja Koster.
„Prostii” este o productie Extreme Emotions, in colaborare cu microFILM si Achtung Panda!. Co-producatori sunt TVN, EC1 ŁÓDŹ – City of Culture, The Mazovia and Warsaw Film Fund, Opus Film, Di Factory. Cu sprijinul financiar al Institutului de Film Polonez, Eurimages, Centrului National al Cinematografiei, Medienboard Berlin Brandenburg, Mitteldeutsche Medienforderung si al Televiziunii Romane.
Tomasz Wasilewski, scenarist si regizor polonez, a debutat in lungmetraj cu „In dormitor/ W sypialni”, care a avut premiera mondiala la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary in 2012 si a fost unul dintre filmele poloneze cel mai des prezentate la festivalurile internationale. Al doilea lungmetraj al lui, „Zgarie-nori suspendati/ Płynące Wieżowce”, a avut premiera mondiala la Tribeca Film Festival in 2013. Criticii de film americani de la IndieWire l-au ales drept „cel mai bun film prezentat la Tribeca”. Ulterior, a obtinut trofeul sectiunii East of the West a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary in 2013, premiul pentru cel mai bun regizor la TIFF 2014, Premiul publicului in competitia internationala New Horizons de la Wrocław, premiul pentru cel mai talentat regizor debutant si Marele premiu al juriului la Gdynia Film Festival din Polonia. In 2016, cineastul a fost inclus de revista Variety pe lista „10 Europeans to Watch”. Al treilea film al sau, „Statele unite ale iubirii/ Zjednoczone Stany Miłości” a avut premiera mondiala in competitie la Festivalul International de Film de la Berlin 2016, unde a castigat Ursul de Argint pentru scenariu. Tomasz Wasilewski a fost nominalizat la categoria cel mai bun scenarist european la a 29-a editie a Premiilor Academiei Europene de Film si desemnat cel mai bun regizor la festivalurile de la Valletta si Gdynia.