Cel mai recent film al regizorului Cristian Mungiu, R.M.N., selectat in competitia oficiala la Cannes
7/7997
calendar_month 14 Apr 2022, 15:37
R.M.N., cel mai recent film de lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, a fost selectionat în competitia oficiala a Festivalului de la Cannes care va avea loc în perioada 17 – 28 mai.
Sinopsis:În preajma Craciunului, Matthias (30) se întoarce de la munca din Germania în satul sau natal transilvan, preocupat de copilul care creste fara el (Rudi), de femeia pe care o iubeste în taina (Csilla) si de tatal ramas singur (Otto). Încearca sa se implice mai mult în educatia baiatului ramas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) si sa-l dezbare de spaimele nedeslusite care l-au cuprins. Cand la mica fabrica de care se îngrijeste Csilla sunt angajati cativa muncitori noi, pacea celor din comuna se tulbura, spaimele îi cuprind deopotriva si pe adulti, iar frustrarile, conflictele si pulsiunile irump la suprafata prin pojghita subtire de aparenta întelegere si calm.
O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fata realitatilor care îl suprind, despre relatia cu celalalt si despre felul în care ne raportam cu totii astazi la un viitor nelinistitor.
Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore si Judith State iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesionisti precum Macrina Barladeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesionisti.
Imaginea a fost realizata de Tudor Vladimir Panduru (Bacalaureat, Malmkrog) scenografia de catre Simona Paduretu (Bacalaureat, Tata Muta Muntii) iar montajul de catre Mircea Olteanu (Dupa Dealuri, Amintiri din Epoca de Aur).
Filmul este produs de catre Mobra Films si coprodus de catre Why Not Productions, Wild Bunch International, France 3 Cinéma si Le Pacte din Franta, Les Films du Fleuve (Belgia), Filmgate Films si Film i Väst (Suedia), cu sprijinul Canal+, France Télévisions, Ciné+, finantat de Centrul National al Cinematografiei din Romania si sustinut de Eurimages.
Bugetul filmului a fost de circa 2,8 milioane de Euro, iar creditul alocat de CNC Romania de 3 milioane de lei.
Filmarile au fost reallizate în perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din judetul Alba dar si în alte localitati din Transilvania.
Este a sasea prezenta a regizorului Cristian Mungiu la Cannes si a cincea în selectie oficiala.
În 2007, la prima prezenta în selectia oficiala a festivalului, filmul 4 luni 3 saptamani si 2 zile a fost recompensat cu Palme d’Or pentru cel mai bun film din competitie, Dupa Dealuri a fost recompensat în 2012 pentru cel mai bun scenariu si pentru cea mai buna interpretare feminina, iar Bacalaureat a fost recompensat pentru cea mai buna regie în 2016.