Bucharest International Dance Film Festival la a VIII-a editie: lungmetraje in premiera, competitii si evenimente culturale conexe 8 ¬ 11 septembrie 2022
8/8144
calendar_month 12 Aug 2022, 13:16
În perioada 8 – 11 septembrie, Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) revine pentru a VIII-a editie cu peste 25 de evenimente culturale dedicate atât publicului, cât si comunitatilor de artisti, reunite sub tema ZONE (NE)SIGURE.
Festivalul se va desfasura, ca si în anii trecuti, la Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Cinema Muzeul taranului, Centrul National al Dansului, /SAC @ MALMAISON si Fabrica Grivita, dar si în trei noi locatii: CINEMAX Veranda, Gradina cu Filme – Cinema and More si Centrul Rezidential pentru persoane vârstnice „Amalia si sef Rabin Dr. Moses Rosen".

„Bucharest International Dance Film Festival, editia a VIII-a” este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN* si dePrimaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB în cadrul Programului Bucuresti afectiv 2022**.
Unic în peisajul festivalurilor de film din România, BIDFF aduce anul acesta patru lungmetraje fascinante, în premiera nationala: „Joyland” (r. Saim Sadiq), „Rookies” (r. Thierry Demaizière & Alban Teurlai), „Moonage Daydream” (r. Brett Morgen) si „Neptune Frost” (r. Saul Williams & Anisia Uzeyman).

„În fiecare an, la BIDFF ne propunem sa aducem în discutie subiecte urgente care ne afecteaza viata în mai multe moduri. Anul acesta nu a fost deloc greu sa coagulam evenimentele festivalului sub tema zone (ne)sigure. Devine tot mai evident ca traim într-o nesiguranta maxima, o stare generala de neîncredere generata de boala, conflicte militare si criza economica. Discursurile nationaliste si discriminatoare au devenit mai acide, iar societatea se împarte în tabere pro si contra, uitând sa coexiste. În acest peisaj, criza afectiva si emotionala colectiva nu mai poate fi ignorata.
Reactionând la acest ecosistem conflictual, BIDFF aduce în fata spectatorilor filme puternice, atât lungmetraje, cât si scurtmetraje de fictiune, animatie sau VR, în care problematici familiare sunt explorate cu inteligenta si curaj de artisti de pe toate continentele” - Simona Deaconescu, directoare artistica BIDFF.

Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco) va gazdui lungmetrajele „Joyland” si „Rookies”.
Filmul „Joyland”(2022, Pakistan), în regia lui Saim Sadiq ne introduce în lumea patriarhala a familiei Rana, a carei stabilitate este detonata de actiunile fiului cel mic, care se alatura în secret unui club de dans erotic si se îndragosteste de o starleta trans. „Joyland”este o poveste din Pakistanul zilelor noastre despre o dragoste imposibila, o drama încarcata de o energie fizica si emotionala uluitoare, aclamata deopotriva de critica si de public. Prezentat în premiera anul acesta la Cannes Film Festival, lungmetrajul de debut al lui Saim Sadiq a câstigat premiul juriului la sectiunea Un Certain Regard.

Rookies” (2022, Franta) este un documentar regizat de Thierry Demaizière si Alban Teurlai. În inima Parisului, un liceu prestigios face un pariu îndraznet: sa integreze elevii din cartierele defavorizate si sa-i faca sa rupa determinismul esecului scolar prin dans si hip-hop. „Aici, nu cedam si nu renuntam!” este motto-ul liceului Turgot, unde, prin dans si miscare, tinerii învata sa-si transpuna experientele complicate în energie fizica si sa se autodepaseasca. Filmul a fost prezentat la Berlinale 2022 în sectiunea Generation 14 plus.Moonage Daydream” (2022, SUA/Germania), în regia lui Brett Morgen debuteaza în România la CINEMAX Veranda.
„Are you there, Mr. David?”Experienta cinematografica a anului, cu imagini de arhiva din concerte si interviuri cu David Bowie în premiera, lungmetrajul „Moonage Daydream” este considerat de critici unelogiu glorios si un film care sfideaza genurile (The Guardian), absolut uluitor, poate el mai bun film facut vreodata despre un artist (Vogue). O odisee spatiala audio-vizuala, hipnotica (The Telegraph), care ilumineaza o mostenire cult, enigmatica, filmul a avut premiera la Cannes Film Festival în luna mai si va fi lansat în SUA începând cu 16 septembrie.

La Cinema Muzeul taranului, vedem „Neptune Frost” (2021, Franta/ Rwanda/ SUA), semnat de Saul Williams si cineasta de origine rwandeza Anisia Uzeyman. Filmul este o viziune afro-futurista a unei povesti de dragoste între un hacker intersex si un miner de coltan, dar si o fresca în muzica si miscare despre revolta si recuperarea tehnologiei în scopuri politice progresiste. Absolut fara precedent (MUBI Notebook), un musical SF punk, uluitor (robertebert.com) si vizionar (Variety), „Neptune Frost” a fost lansat la Cannes Film Festival 2021 –Director’s Fortnight si prezentat printre altele la festivaluri internationale de film de la New York, Toronto si Sundance.

Pe lânga lungmetrajele prezentate în premiera, festivalul aduce pentru patru zile în Bucuresti competitiile internationale si nationale de scurtmetraje, ateliere de film de dans, conferinte, prezentari publice, tururi cinematografice ghidate, laboratoare de productie de film si expozitii, toate incluse în sectiunile: BIDFF SHORTS, BIDFF COMMUNITY, BIDFF VR si BIDFF EXPAND.

„În 2022, prin conferinte si explorari vizuale, vorbim despre cum apare coregrafia maselor în momente de criza politica si sociala. Echipa BIDFF considera ca, mai ales în aceasta perioada, nevoia de cultura trebuie constientizata si hranita cu lucrari artistice care sa ne ajute sa ne întelegem propriile corpuri. Asadar, putem privi zonele (ne)sigure nu ca generatoare de conflict, ci ca teritorii deschise discutiei, prin care restabilim un echilibru necesar” - Simona Deaconescu.

În fiecare an, în cadrul sectiunii EXPAND - programul de formare artistica profesionala al festivalului, BIDFF aduce la Bucuresti creatori de film de dans renumiti, pentru a sustine ateliere intensive de profesionalizare dedicate artistilor români. În 2022, fondatorul premiatei casei de productie de filme de dans The Motion Dance Collective din UK, Omari ‘Motion’ Carter va coordona un workshop de film de dans, între 9 si 11 septembrie, la Centrul National al Dansului Bucuresti. În aceeasi sectiune, CNDB va gazdui alte trei conferinte sustinute de specialisti din tara si internationali, printre care Kélina Gotman, cu „Choreomania: Scenes of Ecstasy and Revolt”.

Programul complet al festivalului si informatii despre bilete vor fi disponibile curând pe website-ul festivalului http://www.bidff.ro/ .

Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?