Bucharest International Dance Film Festival anunta castigatorii celei de-a opta editii
8/8193
calendar_month 12 Sep 2022, 16:09
Unica manifestare cinematografica din Romania dedicata filmelor de dans, BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival si-a desemnat castigatorii duminica seara, 11 septembrie, dupa patru zile concentrate de competitii de scurtmetraje, lungmetraje în premiera nationala, experiente VR imersive, ateliere interactive, conferinte cu profesionisti din domeniu si tururi cinematografice ghidate.
„Bucharest International Dance Film Festival, editia a VIII-a” este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN* si de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB în cadrul Programului Bucuresti afectiv 2022**.
Omari ‘Motion’ Carter (UK), coregraf si percutionist corporal, pasionat de cultura hip hop, fondator al casei de productie The Motion Dance Company, Katia Pascariu (RO) - actrita, performer si activist cultural si Monica Stan (RO) - scenarista si regizoare, au fost membrii juriului care a decis castigatorii celei de-a opta editii. Scurtmetrajele castigatoare BIDFF ’22 au fost alese din 26 de productii înscrise în cinci mari calupuri: THRESHOLD ZONES, DANGER ZONES, ECTOPIC ZONES si HIP ZONES în Competitia internationala, precum si HYPOTHETICAL ZONES în Competitia nationala.
În Competitia internationala, unde au participat 21 de scurtmetraje din 25 de tari, premiul pentru Cel mai bun film, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului „Isn’t It a Beautiful World”, regizat de Joseph Wilson (UK), o productie jucausa, îndrazneata, exploratoare si improvizatoare, care atinge cu curaj tema identitatii de gen si a imaginii corporale.
Juriul a acordat si o mentiune speciala filmului „Trumpets in the Sky”, al regizorului palestinian, stabilit în Liban, Rakan Mayasi, un scurtmetraj inconfortabil, care dovedeste profunzime în simplitatea sa, ne confrunta cu lucruri pe care nu le vedem si ne lasa sa ne întrebam daca exista întuneric în bucurie.
Dintre cele cinci scurtmetraje romanesti selectate în Competitia nationala, titlul de Cel mai bun film romanesc si un premiu în valoare de 500 euro a fost acordat productiei „Dancen”,regizata de Corina Andrian. Potrivit juriului, filmul a iesit în evidenta prin calitatea sa conversationala si intima si a reusit sa creeze o simbioza între corp si spatiu. Claritatea interpretilor a purtat juriul într-o calatorie frumoasa, si este un exemplu despre ce putere imensa pot sa aiba miscarea si gesturile mici.
În aceeasi sectiune, scurtmetrajul „I Had Been Sleepwalking”, în regia lui Bogdan Balla, a primit mentiunea speciala BIDFF, juriul considerand ca filmul deschide o discutie despre o istorie care nu este rezolvata complet, si are o atmosfera intima, care amesteca istoria personala si cea colectiva.
În perioada 8 – 11 septembrie, editia a 8-a a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) a cuprins peste 25 de evenimente culturale, reunite sub tema (UN)SAFE ZONES/ ZONE (NE)SIGURE. Dedicate publicului si comunitatilor de artisti, evenimentele au fost organizate în cinci mari sectiuni – BIDFF FILMS, BIDFF SHORTS, BIDFF COMMUNITY, BIDFF IMMERSIVE si BIDFF EXPAND – si au fost gazduite de partenerii festivalului: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), Cinema Muzeul taranului, Centrul National al Dansului, /SAC @ MALMAISON, Fabrica Grivita, CINEMAX Veranda, Gradina cu Filme – Cinema and More si Centrul Rezidential pentru persoane varstnice „Amalia si sef Rabin Dr. Moses Rosen".
Timp de patru zile, BIDFF a prezentat mai multe premiere absolute, printre care prima proiectie romaneasca a celui mai nou lungmetraj despre David Bowie - „Moonage Daydream” (r. Brett Morgen), o expozitia VR imersiva cu 7 filme premiate la festivaluri internationale, un atelier de film de dans interactiv cu artistul britanic Omari ‘Motion’ Carter, trei conferinte interesante cu Kélina Gotman, Bogomir Doringer, Simona Deaconescu si Anda Ionescu, un tur ghidat prin Oborul cinematografic cu scenaristul Adrian Ionescu sau proiectul „Dans pe film pentru varsta a patra” la Centrul Rezidential pentru persoane varstnice „Amalia si sef Rabin Dr. Moses Rosen", pregatit alaturi de ADO – Asociatia pentru Arta pentru Drepturile Omului” si coordonat de Paul Dunca/Paula Dunker.Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?