American Independent Film Festival .7 incepe cu dezbateri aprinse si filme-eveniment
8/8555
calendar_month 18 Apr 2023, 15:55
Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro
American Independent Film Festival .7 incepe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco si Cinemateca Eforie din Bucuresti. In deschidere, publicul va avea de ales intre doua premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, si primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, in prezenta echipei.
Tot vineri, in prima zi de festival, va avea loc la Cinema Elvire Popesco o dezbatere profesionala deschisa deopotriva presei si publicului, despre relatia dintre asa-zisa lege a cash-rebate-ului si industria locala de film. THE ROMANIAN CASH REBATE AND ITS EFFECTS ON THE LOCAL FILM INDUSTRY isi propune sa clarifice modalitatea de functionare in practica a cash-rebate-ului, alaturi de profesionisti din industria de film din Romania.
In a doua zi de festival va avea loc OPEN TALKul: SCRIPTWRITING FOR TV, from craft to packaging. Discutia dintre Gabriela Iacob (Head of Scripted Content Development la PRO TV si unul dintre mentorii concursului de scenarii WRITE A SCREENPLAY FOR… de anul acesta), Radu Stancu (producator de film), Diana Paroiu (producator de film), Sorana Borhina (scenarist), Doru Vatavului (scenarist) va incerca sa explice mai in detaliu sistemul si parghiile de care scenaristii aflati la inceput de drum sau mai experimentati, se pot folosi pentru a-si croi rapid drumul spre un scenariu TV de succes.
Toate incasarile de la AIFF sunt donate catre o cauza sociala, iar anul aceasta ele vor sustine ONG-uri care lupta pentru o legislatie care sa impiedice transportul de animale vii. Pentru a intelege mai bine amploarea fenomenului dar si pentru a vedea care sunt parghiile legale pentru a indrepta situatia, vom discuta alaturi de Gabriel Paun, Ovidiu Rosu si Mihai Dragolea – unele dintre cele mai importante voci in lupta pentru interzicerea transportului si abuzului de animale, in a treia zi de festival, tot la Cinema Elvire Popesco, in OPEN TALK: BAN LIVE ANIMAL EXPORT.
„Cautand o modalitate de a constientiza publicul de anumite cauze umanitare si sociale in cel mai nedidactic mod posibil, ne-am gandit ca un eveniment la care luandu-ti bilet la un film deja sustii o cauza sociala e cea mai potrivita cale – caci toate incasarile din bilete la AIFF se doneaza intotodeauna. Totodata, ne straduim sa consolidam American Independent Film Festival ca un eveniment care sa includa, pe de o parte o componenta formativa, de training, si alta de lifestyle, de experienta sociala mai ampla decat doar vizionarea unui film iar in sensul asta interventiile in cadrul AIFF, in persoana sau pe Zoom, a unor oameni de film cunoscuti precum Ethan Hawke, Steven Spielberg sau Sebastian Stan a ajutat foarte mult. American Independent Film Festival isi propune sa agrege o comunitate, sa creeze legaturi sociale si schimburi de idei intre oameni, pornind de la proiectii de filme care nu sunt doar entertainment.” spune Cristian Mungiu – initiatorul festivalului.
Programul festivalului prezinta publicului titluri importante din cinematografia independenta americana, toate in premiera nationala. Insa nu numai atat, spectatorii AIFF vor fi printre primii din lume care vor viziona BEAU IS AFRAID – film ce are premiera in Statele Unite cu doar cateva zile inainte de proiectia de la Bucuresti. In rolul principal este Joaquin Phoenix care „da totul intr-o interpretare de o intensitate uluitoare.” (The Hollywood Reporter). Filmul este distribuit in Romania de Bad Unicorn.
La AIFF.7 vor fi proiectate in premiera doua titluri premiate cu Oscar: WOMEN TALKING, premiat pentru cel mai bun scenariu adaptat si THE WHALE, ce o are in distributie si pe Sadie Sink, interpreta personajului Max Mayfield din serialul Netflix Stranger Things. Pentru rolul princioal din acest film, Brendan Fraser a fost distins cu Oscar pentru cel mai bun actor intr-un rol principal. Puteti totodata urmari in acest prim weekend din AIFF: I LIKE MOVIES – „un triumfal mix de cinema clasic cu cel contemporan intr-un film adorabil” (Slant), FUNNY PAGES – „viata obisnuita, lucruri complexe, in cel mai comic sens” (The New York Times) sau POLITE SOCIETY – „un film de actiune in care comedia ia un avant neasteptat” (The Guardian).
In urma trainingului care se va derula pe durata weekendului 21-23 aprilie vor fi anuntate si proiectele care vor trece in etapa urmatoare a concursului WRITE A SCREENPLAY FOR… - atelier de dezvoltare de scenarii in care s-au inscris anul acesta peste 300 de proiecte din peste zece tari.
Festivalul va cotinua cu proiectii in tara, iar intre 23-25 iunie va avea loc al doilea weekend al AIFF, in aer liber, la Roaba de Cultura, in Parcul Herastrau, cu alte evenimente, invitati si filme in premiera.
Si anul acesta, spectatorii AIFF vor putea admira in curtea Institutului Francez din Romania, pe durata festivalului, modele de masini americane clasice prin bunavointa partenerilor nostri de la Retromobil Club Romania.
Biletele pentru AIFF.7 au fost puse in vanzare pe: https://bit.ly/BileteAIFF7. Intrarea la discutii este gratuita si se poate face in baza unui bilet cu valoare 0 ce se poate rezerva pe Eventbook.ro. Fiecare bilet vine si cu un voucher Voyo pentru 30 de zile.
Toate incasarile ce revin organizatorilor vor fi donate catre sprijinirea cauzei pe care AIFF o supune atentiei anul acesta impreuna cu Asociatiile: ARCA – Animal Rescue and Care, Animals International si BRUNO Shelter Association, cea a interzicerii transportului de animale vii.
Spotul festivalului realizat de Foarfeca Studio poate fi urmarit pe : https://youtu.be/sIc7rUTcWxM
Editia de la Cluj-Napoca a American Independent Film Festival va avea loc simultan cu cea de la Bucuresti, intre 21 si 23 aprilie, la Cinema Arta si Cinema Victoria, si este prezentata de Fortech a GlobalLogic Company.