American Independent Film Festival .6
1/16987
calendar_month 12 Apr 2022, 15:49
American Independent Film Festival .6 începe vineri, 15 aprilie, la Cinema Elvire Popesco si Cinema Muzeul taranului (Studioul Horia Bernea). În deschidere, publicul romanesc are ocazia unica de a intra în dialog cu regizorul american, iconicul autor american Steven Spielberg, dupa proiectia ultimului sau film, West Side Story, într-un dialog moderat de Andrei Gorzo. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a festivalului iar pe www.filmedefestival.ro puteti înca profita de ocazia de a-i adresa o întrebare invitatului special al editiei de anul acesta.
Tot în deschiderea festivalului va fi anuntata si lista scurta a proiectelor care trec în etapa urmatoare a Concursului de scenarii Write a Screenplay for... Ioana Bugarin. Actrita va fi prezenta în sala si va anunta selectia juriului din cele peste 100 de aplicatii înscrise.
Participantii la workshop-ul de dezvoltare de proiecte dar si cei cu interes în scriere de scenarii sunt invitati sa participe la masterclass-ul Script Consulting cu Razvan Radulescu (20 aprilie, ora 18:00) care va avea loc la Apollo111. În aceeasi locatie, AIFF.6 va propune si un alt masterclass destinat deopotriva profesionistilor dar si celor interesati de aceasta industrie: Advertising vs. Cinema prezentat de Sebastian Strasser (19 aprilie, ora 17:00).
În închiderea festivalului va fi proiectat Maidan, documentarul lui Sergei Loznitsa care relateaza demonstraţiile din 2014 din Ucraina ce au culminat cu rasturnarea regimului si au declansat evenimente ce rezoneaza pana în conflictul de astazi. Proiectia filmului va fi urmata de o discutie în sala despre situatia geo-politica din Europa, la care va participa în persoana Nataliya Arno – fondatoarea si presedinta Free Russia Foundation, fundatie cu sediul în Washington (SUA), care, prin actiunile sale regionale, în capitalele europene precum Kiev, Tbilisi, Praga si Berlin, unifica si coordoneaza eforturile globale ale activistilor, organizatilor si programelor pro-democratie din întreaga lume. Nataliya Arno si-a folosit experienta directa oferindu-si sprijinul si îndrumarea celor care lucreaza pentru o Rusie libera si prospera, fiind o puternica voce internationala care militeaza împotriva actiunilor politice si militare coordonate de Rusia. Discutia va fi moderata de Sorin Ionita de la Asociatia Expert Forum.
AIFF înseamna pasiune, pasiune pentru cinema, dar si pentru schimbul de idei si pentru provocarile intelectuale. Filmele din program dau de gandit si invita la discuţii aprinse. Din tradiţia festivalui fac parte si mult dezbatutele Open Talks. La aceasta ediţie abordam o tema fierbinte si controversata: De la fenomenul Woke la Cancel Culture - O conversaţie despre consecinţele corectitudinii politice. Cele doua concepte vor fi analizate prin prisma istoriei si evoluţiei lor, dar si a felului în care se regasesc în societatea romaneasca. Vom dezbate daca sau cum influenţeaza acestea cinematografia moderna si, în special, pe cea autohtona.
La discutie vor participa Liliana Popescu (prorector SNSPA, doctoranda în teorie politica si co-fondatoare a revistei Romanian Journal of Society and Politics), Gojira (DJ, scenarist si actor pentru Divertis SRC, Happy Fish si gazda podcast-ului cu cea mai rapida crestere în online-ul romanesc - Aproximativ Discutii) si Sebastian Jucan, jurnalist si editor la HotNews, autor al rubricii saptamanale Nerd Alert, specializata în stiinţa, filme, seriale, gaming si alte subiecte ce tin de cultura pop.
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile. Discutia va avea loc duminica, 17 aprilie, de la ora 22:00 la Cinema Elvire Popesco, dupa proiectia filmului Red Rocket.
Diversitatea subiectelor, a genurilor si a punctelor de vedere defineste si selecţia din acest an, unde spectatorul avid de cinema de calitate va putea vedea atat ficţiuni foarte noi, care au facut turul festivalurilor internaţionale, cat si documentare complexe si provocatoare sau pelicule clasice, în superbe versiuni restaurate. Va descoperi talente noi, regizori iconici ai cinemaului indie american si va înţelege mai bine din ce e facuta aura unor cineasti legendari.
CELE MAI NOI FICtIUNI DIN FESTIVALURI: Red Rocket (În competiţie la Cannes, 2021), o “dramedie” atipica, ireverenta, despre un star porno întors în orasul natal unde nimeni nu i-a dus lipsa, The Outfit (Berlinale special, 2022), un thriller minimalist, impecabil orchestrat si interpretat, The French Dispatch (în competiţie Cannes 2021), o noua excentricitate flamboianta marca Wes Anderson, Blue Bayou (Un Certain Regard, Cannes 2021), o drama captivanta despre problemele sistemului de imigraţie american, Land (premiul Directors to Watch Palm Springs 2021), o poveste emoţionanta a regasirii de sine ce marcheaza debutul în regie al actriţei Robin Wright, I Was a Simple Man (nominalizare Grand Jury Prize Sundance 2021), istoria simpla, dar ravasitoare, a unui batran care îsi contempla propria mortalitate, intimistul The Cathedral (Premiul Hollywood Foreign Press Association, Veneţia 2021) unde contemplam prin ochii de copil doua decenii din istoria unei familii, care o reflecta pe cea americana recenta, Down with theKing (Marele Premiu Special al Festivalului de la Deauville), o originala fabula de tipul “pestele pe uscat” despre un gangsta rapper ce descopera viaţa simpla de la ţara, West Side Story (premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar) un remake spectaculos si ameţitor al lui Steven Spielberg si C'mon C'mon (nominalizat la Film Independent Spirit Awards), unde Joaquin Phoenix continua seria rolurilor de Oscar cu o interpretare delicata si profunda.
AIFF va invita sa revizitaţi trei capodopere, CLASICE PERENE, pe care puţini au avut ocazia sa le vada pe marele ecran, cu atat mai puţin în superbe versiuni restaurate: muzicalul tragic West Side Story, recompensat cu 10 premii Oscar, Duel, thrillerul insuportabil de tensionat al tanarului Steven Spielberg si E.T. the Extra-Terrestrial, un film minunat la orice varsta si în orice moment.
Cu ajutorul DOCUMENTARELOR PROVOCATOARE programate la AIFF.6 precum Flee sau Maidan înţelegem mai bine prezentul si felul în care se construieste istoria. Flee a fost dublu nominalizat la Premiile Oscar 2022 pentru cel mai bun documetar si cel mai bun film de animatie si spune o poveste care porneste de la drama afgana în vreme ce din Maidan putem întelege mai bine contextul invaziei ruse din Ucraina, dar si principiile care însufletesc apararea eroica a ucrainenilor.
La cea de-a 6-a editie, American Independent Film Festival îsi arata solidaritatea fata de Ucraina printr-un parteneriat cu AIFF Kiev, a carui ultima editie a trebuit sa fie anulata din cauza evenimentelor din Ucraina, dedicandu-i o zi din program, dar si fata de ucrainieni, donand toate încasarile ce-i revin catre sprijinirea refugiatilor de razboi si a animalelor lor de companie.
AIFF.6 va avea si un preambul, un warm up la Cluj-Napoca, pe 16 si 17 aprilie, unde clujenii vor avea ocazia sa vada cateva dintre cele mai noi filme americane independente ale momentului si vor putea sustine, ca si spectatorii de la Bucuresti demersul umanitar al festivalului, prin fiecare bilet cumparat.
Editia din 2022 este marcata si de parteneriatul cu Retromobil Club Romania care va acorda sansa spectatorilor AIFF sa vada pe viu masinile din filmele preferate. Astfel, în curtea Institutului Francez din Romania vor putea fi admirate între 15 si 17 aprilie cateva masini americane de epoca.
Înfiintat în 1998 Retromobil Club Romania a devenit o prezenta obisnuita de pe scena automobilismului romanesc. Activitatea de peste doua decenii a clubului se constituie într-un demers cultural, de instruire a noilor generatii cu privire la istoria autovehiculelor si încurajarea pastrarii în stare optima, de autenticitate a vehiculelor istorice de pe teritoriul national, precum si cultivarea pasiunii de colectionare si restaurare a acestora. Retromobil Club Romania este în prezent pastratorul unei traditii nationale automobilistice care a început în urma cu peste 120 de ani, cand Romania s-a înscris in topul primelor 10 tari din Europa care au introdus automobilul fiind, totodata, cea de-a sasea tara din lume în care s-au organizat curse de automobile (1904).
Toate încasarile ce revin organizatorilor din vanzarea biletelor pentru AIFF.6 vor fi donate Asociatiei Save the Dogs and Other Animals condusa de Sara Turetta. Asociatia este primul ONG de acest fel din sectorul protectiei animalelor în Romania si este implicata activ în sprijinirea familiilor de refugiati ucraineni care trec în Romania prin punctul de frontiera Isaccea. Pe langa stransa cooperare cu ONG-urile locale pentru a-i primi pe refugiati si a asigura proviziile de prima necesitate, asociatia îi ajuta sa gaseasca cazare care sa permita ca acestia sa fie însotiti de animalele de companie, oferind hrana pentru acestea, provizii si logistica de transport.
Catre Asociatia Expert Forum condusa de Sorin Ionita vor merge fondurile obtinute în urma Warm up-ului pe care AIFF îl organizeaza între 16-17 aprilie la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Organizaţia este implicata în sprijinirea locuitorilor din zonele Odesa si Cernauti, organizand transportul unor ajutoare adunate prin contributii benevole catre locuitorii aflati în nevoie din localitatile vecine Romaniei.
Puteti afla mai multe despre cum puteti dona direct sau despre programul AIFF.6 pe www.filmedefestival.ro!
Organizat de Asociatia Cinemascop, AIFF.6 este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National*, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Romania** si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania – Asociatia Romana de Gestiune a Operelor din Audiovizual.
Sustinut de: Banca TransilvaniaParteneri: Institutul Cultural Roman,Fortech, Europa Cinemas, Institutul Francez din Romania, Cinema Elvire Popesco, Muzeul taranului Roman, Cinema Muzeul taranului, Apollo 111, Eventbook, Retromobil Club Romania, Voodoo Films

Co-organizat de Multi Media Est
Partener media principal: Radio Guerrilla, AGERPRES
Parteneri media: Zile si Nopti, Cinemap, Film Menu, Ziarul Metropolis, LiterNet, Movie News, IQ Ads, Smark, Films in Frame, The Institute, CineGhid, Munteanu Recomanda, AARC – All About Romanian Cinema, Radio Romania Cultural, Cultura la duba.

*Proiectul nu reprezinta în mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finantarii.
**Acest proiect este finantat partial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatarile si concluziile prezentate pe durata proiectului apartin autorilor si nu le reflecta neaparat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.
Mai multe despre AIFF.6 puteti gasi si pe:
http://filmedefestival.ro/american-independent-ff
Facebook: https://www.facebook.com/AmericanInedependentFF
Instagram: https://www.instagram.com/americanindependentff