"Almanah Cinema. Sase filme scurte" de Radu Jude, din 1 iulie pe marile ecrane
8/8034
calendar_month 13 Mai 2022, 11:54
Sase dintre cele mai apreciate scurtmetraje recente ale cineastului Radu Jude vor fi lansate pe 1 iulie pe marile ecrane din Romania sub titlul "Almanah Cinema. Sase filme scurte".
"Asa cum un scriitor poate publica un volum de povestiri sau de poezii, asa ar trebui sa poata si un regizor de film sa îsi adune filmele scurte si sa le ofere publicului într-un volum", spune Radu Jude despre proiectul lansat de microMULTILATERAL.

"Este ceea ce facem cu acest Almanah cu 6 filme. Din sase, sper ca macar unul sau doua sa fie pe placul spectatorilor", adauga regizorul.

Filmele reunite în proiect sunt "Caricaturana", "Potemkinistii", "Amintiri de pe Frontul de Est", "Cele doua executii ale Maresalului", "A pedepsi, a supraveghea" si "Plastic semiotic".
Aceste scurtmetraje au fost selectate la cele mai importante festivaluri internationale – Venetia, Locarno, Berlin, respectiv Cannes – Quinzaine des Réalisateurs.

Din distributiile acestor productii fac parte Alexandru Dabija, Cristina Draghici, serban Pavlu si Ilinca Manolache.
Imaginea este semnata de Marius Panduru, iar în filme mai apar imagini de Honoré Daumier, Costica Acsinte, Eduard Tissé si Ioan Nicolau.
Montajul a fost realizat de Catalin Cristutiu, iar de sunet s-au ocupat Titi Fleancu, Dana Bunescu si Marius Leftarache. Producator este Ada Solomon.

"Caricaturana", în care sunt puse în scena caricaturile lui Daumier, dupa o idee de S.M. Eisenstein, a fost selectat în competitia Pardi di Domani Corti d’Autore la Festivalul de Film de la Locarno 2021.

"Potemkinistii" va avea premiera mondiala luna aceasta la a 75-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, în programul Quinzaine des Réalisateurs.

Este o comedie despre arta, istorie, memorie si cinema, descrisa de criticul de film Andrei Gorzo "ca o schita de Caragiale încrucisata cu un video-eseu de Mark Rappaport".
"Filmul porneste de la faptul ca în 1905, marinarii de pe Crucisatorul Potemkin au primit azil politic în Romania - un gest de sfidare la adresa Rusiei", spune cineastul.

"Amintiri de pe Frontul de Est", realizat împreuna cu istoricul Adrian Cioflanca, a fost inclus în competitia de scurtmetraje a Festivalului International de Film de la Berlin 2022.
"Poate fi descris ca un readymade comentat (vorba cuiva: «Duchamp is my lawyer!»), obiectul în cauza fiind fabulosul album foto de pe Frontul de Est al Regimentului 6 Rosiori", explica Radu Jude.

"Cele doua executii ale Maresalului", prezentat printre altele la Gijon Film Festival sau Vila Do Conde, deconstruieste cinematografic mitul creat în jurul Maresalului Ion Antonescu.
"Un pur film de montaj, unde imaginile documentare ale executiei Maresalului Antonescu din 1946 sunt asezate în paralel cu scena executiei recreata de maestrul Sergiu Nicolaescu în «Oglinda» (1993)", afirma Radu Jude.
Revista Cineaste a notat: "Scurtmetrajul lui Jude este o deconstructie iscusita si cutremuratoare a imaginii de arhiva – analizand diferentele dintre ce este aratat si ce este vazut – si este cel mai bun de tipul acesta de la «Letter to Jane» (1972) al lui Godard si Gorin".

"A pedepsi, a supraveghea", lansat în 2019, este, dupa cum precizeaza cineastul, "un film despre felul în care Puterea se pune în scena: o data prin text, apoi prin imagine"."Plastic semiotic", prezentat în 2021 la Festivalul de Film de la Venetia, în afara competitiei, propune o analiza a universului inocent al jucariilor realizata cu instrumentele cinema-ului - camera, montaj, mizanscena.
"«Dictionarul de idei primite de-a gata» al lui Flaubert, dar cu jucarii în loc de cuvinte. Sau un film de animatie fara animatie. si o comedie fara umor. Comedie umana, desigur", spune Radu Jude despre acest scurtmetraj.

Regizor si scenarist, Radu Jude a castigat cu lungmetrajul sau de debut - "Cea mai fericita fata din lume" - premiul CICAE, la Berlinala 2009. În 2012, el a lansat lungmetrajul "Toata lumea din familia noastra", prezentat în premiera mondiala în sectiunea Forum de la Berlinala. Pelicula "Aferim!" (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai buna regie. Ea a fost urmata de "Inimi cicatrizate" (2016), care a fost recompensata cu doua premii la Locarno IFF si pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, de documentarul "tara moarta" (2017) si de lungmetrajul "Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari" (2018), primul film romanesc premiat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary.

În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinala cu doua lungmetraje: "Tipografic majuscul" si "Iesirea trenurilor din gara". Ambele filme au fost proiectate în sectiunea Forum a festivalului. Un an mai tarziu, s-a impus între toate filmele din competitie cu "Babardeala cu bucluc sau porno balamuc", recompensat cu Ursul de Aur.

Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?