Ziua Internationala de Constientizare a Autismului
3/36379
calendar_month 27 Mar 2024, 11:09


Asociatia HELP Autism, impreuna cu reteaua europeana Autism Europe, anunta evenimentul "Not Invisible" / "Nu sunt invizibil" – dedicat celor peste 45.000 de persoane neurodivergente din Romania si familiilor lor, organizat cu ocazia celebrarii Zilei Internationale a Autismului in intreaga lume. 

Evenimentul va avea loc in data de 2 aprilie, la Biblioteca Nationala a Romaniei, situata pe Bulevardul Unirii nr. 22, Bucuresti, incepand cu ora 10:00, HELP Autism stabilind astfel un hub al vizibilitatii pentru persoanele cu autism in care vizitatorii sunt asteptati pe parcursul intregii zile.

Programul evenimentelor este urmatorul:

Ora 10:00 Conferinta de presa si lansarea Angajamentului pentru Autism

In cadrul conferintei de presa, se va lansa Angajamentul pentru Autism – un document de pozitie (pledge) pe care candidatii la toate alegerile de anul acesta sunt invitati sa-l semneze, un gest care sa dea incredere si speranta parintilor sa viseze la o Romanie in care familiile copiilor cu minti diverse sunt imbratisate cu inima deschisa. Acest document este redactat impreuna cu retelele si federatiile nationale in autism RO TSA, Federatia Pentru Drepturi si Resurse Pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autism (F.E.D.R.A.) si Federatia Organizatiilor de Parinti Care Au Copii cu Dizabilitati/Parinti in Actiune si reprezinta vocea a peste 10.000 de familii in care cel putin un membru are autism.

A confirmat prezenta si va lua cuvantul Rebecca Shah (Sefa adjuncta a Ambasadei Marii Britanii). Initiatorii au trimis invitatii catre ministere, membri ai Parlamentului European si Parlamentului Romaniei.

Ora 11:00 – 13:00 si 14:00 – 16:00 Asculta-ma, sunt aici! 

Descopera povestile captivante ale copiilor si tinerilor cu autism intr-un cadru deosebit

La Biblioteca Vie – un cadru de incluziune si diversitate, participantii vor avea ocazia sa descopere povestile inspirationale ale persoanelor cu autism, printre care si doi tineri angajati in companii cu renume. Aflati cum determinarea si abilitatile lor au fost apreciate intr-un mediu profesional, oferind astfel un exemplu viu de integrare si sustinere a comunitatii mintilor diverse. 

Ora 16:00 Help HIRE – Pot Singur Sa Am Un JOB

Intr-un dialog interactiv despre sansele la angajare ale persoanelor cu autism, moderat de Andra Pintecan (fondator Scoala de HR), pornim de la cateva intrebari esentiale: cate sanse la o viata independenta oferim adultilor cu autism in cautarea unui loc de munca? Care sunt rolurile reprezentantilor mediului privat, dar si public, care se pot transforma in agenti de schimbare? Ce-si doresc tinerii cu autism? La dezbatere vor fi prezenti Daniela Bololoi - presedinte HELP Autism, initiator al directiei Help HIRE, Marguta-Cristiana Capitanu - HR Manager Operations eMAG, Florin Goganau - Director After Sales eMAG, si Robert Cristescu, un tanar cu autism angajat la Yves Rocher Romania prin programul Help HIRE.

Incepand cu ora 19:00 Noaptea Albastra a Autismului

Cladiri simbol vor fi iluminate in albastru, culoarea autismului, Romania alaturandu-se astfel miscarii internationale Light It Blue.

In Romania traiesc aproximativ 45.000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), dar anual sunt diagnosticati 2.000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% dintre adultii cu autism cu diagnostic din Romania au un job. Pentru ca nu au mijloacele sa devina autonomi, acestia sunt predispusi la depresie si anxietate, ceea ce le scade calitatea vietii. Este un efect in lant deoarece statisticile arata ca in Romania 1 copil cu autism din 4 nu merge la scoala sau gradinita desi are varsta potrivita. Pentru ca nu beneficiaza de servicii sociale si medicale adaptate, acestia mor cu 16 ani mai tineri decat persoanele tipice.