Viitorul turismului de pe bicicleta a fost decis in cadrul Conferintei EuroVelo editia 2023
3/35383
calendar_month 20 Oct 2023, 13:13

 
Conferinta EuroVelo editia 2023 a avut loc la İzmir, unul dintre cele mai prietenoase orase pentru biciclisti din Turcia si totodata, primul oras turcesc care a fost selectat pentru EuroVelo 8 - traseul Mediterane. Evenimentul a avut loc in perioada 11-13 octombrie 2023 bucurandu-se de participarea a 270 depersoane din 34 de tari.

Conferinta a reunit toti profesionistii din industrie pentru a dezvolta turismul  pe bicicleta in toata Europa. Profesionistii din industrie care au participat la intalnirea gazduita de orasul İzmir au avut si oportunitatea de a experimenta privilegiile hotelurilor certificate „Bike Friendly”.
 
Conferinta EuroVelo editia 2023 a fost organizata de Ministerului Culturii si Turismului din Turcia alaturi de Agentia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA) si de Federatia Europeana a Ciclistilor (ECF) cu partile interesate locale, in cooperare cu municipalitatea de la İzmir.

Cu un focus axat direct pe dezvoltarea si viitorul turismului durabil cu bicicleta, conferinta a reunit toate partile interesate din turismul cu bicicleta, inclusiv pe expertii din turismul de pe bicicleta, reprezentanti ai asociatiilor internationale de ciclism, operatori de turism cu bicicleta, universitati, mediul academic, autoritati publice, precum si parteneri care sa faciliteze servicii de cazare si servicii publice, alaturi de companii de transport.

Mehmet Nuri Ersoy, ministrul Culturii si Turismului al Republicii Turcia, a participat la conferinta si a tinut discursul de deschidere. In declaratiile sale, ministrul Ersoy a facut urmatoarele precizari: „Conform datelor din 2022, traseul de ciclism mediteranean EuroVelo 8 este unul dintre cele mai importante rute ale retelei europene de trasee pentru biciclete EuroVelo, si depaseste 90.000 de kilometri. Este al doilea cel mai pedalat traseu din reteaua EuroVelo. Turcia este membra a retelei europene de trasee dedicate bicicletelor, care conecteaza intregul continent European si care combina 17 rute diferite de biciclete pe distante lungi. Mai mult, acasta retea conecteaza orasele Edirne, Kırklareli si İzmir prin rutele EuroVelo 13 si EuroVelo 8. Consider ca aceasta editie din anul 2023  va oferi progrese semnificative in dezvoltarea si diseminarea turismului de pe bicicleta in 81 de provincii din Turcia si va implementa noi proiecte dedicate noilor rute care sa faciliteze dezvoltarea turismului durabil de pe bicicleta – unul dintre cele mai rapide produse turistice atat din Europa cat si de la nivel global.”

In discursul sau de bun venit, Henk Swarttouw, presedintele Federatiei Europene a Ciclistilor, a declarat: „In prezent, turistii doresc sa se angajeze in calatorii active si in petrecerea timpului liber. Vor sa-si petreaca vacantele in mod sustenabil. Cicloturismul bifeaza toate casetele si prolifereaza. Acesta reprezinta o oportunitate imensa pentru Turcia, cu tot ceea ce are de oferit in termeni de ospitalitate, natura, cultura si mostenire. Aceste oportunitati vor fi deblocate odata cu dezvoltarea retelelor locale, regionale si nationale de ciclism si odata cu dezvoltarea continua a EuroVelo 8 – Traseul Mediteranei, in si in jurul orasului İzmir si a conexiunilor viitoare cu alte rute EuroVelo. De aceea am fost onorati sa sarbatorim conferinta noastra anuala EuroVelo pentru Turism si Ciclism la Izmir, Turcia.”
 
Un program de conferinte care se concentreaza pe patrimoniu si pe exprientaConferinta EuroVelo editia 2023, care a avut ca tema „Bicicleta: O noua perspectiva asupra patrimoniului”, a oferit participantilor un program captivant si concentrat pe panouri, dialoguri si schimb de informatii, cu participarea a 48 de vorbitori. Programul s-a desfasurat sub forma de sesiuni, ateliere si evenimente sociale care au oferit o perspectiva asupra retelelor de piste pentru ciclism, a turismului de pe bicicleta si au promovat cele mai bune practici in turismul de pe bicicleta, incurajand in acelasi timp participantii sa se gandeasca la rolul ciclismului in modelarea patrimoniului cultural si natural.
 
Conferinta a inceput cu un eveniment special sustinut pe data de 11 octombrie in Fabrica istorica de gaz si carbune, unul dintre reperele industriale de la İzmir. Cei mai influenti vorbitori din industrie s-au reunit la Swissotel Büyük Efes pentru sesiunile desfasurate in cea de-a doua zi a conferintei.Jurnalisti pasionati de calatorie precum Alex Crevar si Pınar Pinzuti, organizatorul Fancy Women Bike Ride si directorul targurilor de turism cu bicicleta pentru compania Italy Bikenomist, si-au impartasit ideile si experientele despre ciclism afirmand in mod constant ca fiind cea mai buna modalitate de a profita la maximum de o destinatia anume. Discursul lor a fost sustinut in cadrul conferintei „ Ciclism: o noua perspectiva asupra patrimoniului”.

In cadrul sesiunii plenare intitulata „Aducerea turismului cu bicicleta mai sus pe agenda politica”, dr. Elif Balcı Fisunoğlu, director general interimar in cadrul Agentiei Turce de Promovare si Dezvoltare a Turismului (TGA), Jill Warren, CEO al Federatiei Europene pentru Ciclisti (ECF) si Michael Cramer, fost europarlamentar, au vorbit despre perspectivele lor cu privire la modul in care turismul pe bicicleta trebuie adus pe agenda politica la nivel national si international cu un angajament si o determinare mai substantiala decat oricand. Acest panel a discutat despre politica cicloturismului, care se concentreaza pe dezvoltarea si durabilitatea turismului pe bicicleta.
 
Ponderea experientelor in sesiunile paralele

Conferinta EuroVelo editia 2023 a gazduit si o serie de sesiuni paralele:

    Sesiunea „Produse pentru ciclism care promoveaza patrimoniul: lectii din intreaga Europa” a adus cateva bune practici europene pentru descoperirea istoriei culturale pe doua roti;

    Sesiunea „Bicicleta in natura: utilizare si protectie” a evidentiat modul in care infrastructura de ciclism ofera acces la zonele naturale fara a adauga presiune asupra biodiversitatii si ecosistemelor, oferind exemple din diferite tari;

     Sesiunea „Strategii de marketing pentru a atrage noi (si mai multi) biciclisti” a discutat despre modul in care instrumentele si activitatile de marketing pot ajuta ciclismul in asa fel incat sa devina o parte importanta din viata tuturor;

      Sesiunea „Instrumente pentru a comunica ciclismul si patrimoniul”, desfasurata in mod interactiv, a discutat despre modul in care diverse mijloace media, cum ar fi ghiduri, emisiuni TV, jocuri si aplicatii, pot lega practica cu bicicleta de promovarea patrimoniului si pot invita utilizatorii sa exploreze o destinatie cu bicicleta;

    Sesiunea „Servicii prietenoase cu ciclismul: Cum sa imbunatatiti accesul la siturile de patrimoniu?” a discutat despre experiente si perspective din diferite tari si medii cu privire la modul in care serviciile de inalta calitate sunt esentiale pentru a face potrivirea perfecta intre patrimoniu si turismul de pe bicicleta;

    Sesiunea „Retele de trasee pentru biciclete: o legatura intre patrimoniul rural si urban” a discutat despre rolul unei retele de succes pentru pentru biciclete care sa ajute la accesarea principalelor atractii dintr-o anumita destinatie si modul de planificare a unei retele de trasee pentru biciclete.

In ultima zi a Conferintei EuroVelo editia 2023, participantii au efectuat vizite tehnice in locuri esentiale de-a lungul sectiunii Izmir din cadrul EuroVelo 8 – Ruta Mediteraneana. In timpul acestor vizite, participantii au explorat regiunea, infrastructura, proiectele si serviciile prietenoase cu biciclistii.Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?