Programul ANONIMUL 2023: Invitati speciali, ateliere si concerte, toate intre 14-20 august la Sfantu Gheorghe
3/35157
calendar_month 03 Aug 2023, 17:56

Programul celei de-a 20-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc in perioada 14 - 20 august la Sfantu Gheorghe (Delta Dunarii), este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2023 

Festivalul se deschide luni, 14 august, cu proiectia in premiera in Romania a filmului „Kidnapped” prezentat anul acesta in Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes. Regia este semnata de Marco Bellocchio care este detinatorului primului Trofeu Anonimul (pentru filmul „Buongiorno, note”, in 2004).

Tot in premiera, in afara competitiei, vor fi proiectate si filmele: „Youth (Spring)” semnat de Wang Bing si „Last Summer” regizat de Catherine Breillat, selectate si ele anul acesta in cursa pentru Palme d’Or la Cannes. 

Filmul documentar „Youth (Spring) | Qingchun” „provoaca bucurie si consternare in acelasi timp” (conform celor de la IndieWire) relatand povestea locuitorilor cartierului muncitoresc Liming, situat in apropiere de Shanghai. In fiecare an, tineri intre 17 si 20 de ani isi parasesc satele si se muta acolo unde traiesc ca adulti, de multe ori la locul de munca sau in spatii insalubre.

„Last Summer | L'été dernier” surprinde un moment din viata unei avocate de succes care se angajeaza treptat intr-o relatie pasionala cu fiul sotului sau dintr-o casatorie anterioara, punandu-si cariera si viata de familie in pericol. „Navigand cu o finete remarcabila prin nuante si contraste, Catherine Breillat picteaza portretul acestei femei intr-un mod extrem de senzorial, dar clinic in acelasi timp, ajutata de imaginea lui Jeanne Lapoirie.” scria Cineuropa. Regizoarea filmului este de altfel o veterana a festivalurilor importante de film din lume, fiind premiata la Cannes, Berlin, Rotterdam, Chicago sau Venetia. 

Seara filmului romanesc de marti, 15 august, este dedicata premierei nationale a celui mai nou film regizat de Radu Jude – „Nu astepta prea mult de la sfirsitul lumii”, care va putea fi vazut la ANONIMUL imediat dupa proiectia din selectia de la Locarno.

Editia de anul acesta a festivalului mai cuprinde in lineup un numar de noua alte filme de lungmetraj romanesc, incluse in sectiunea Romanian OFF Section. Printre ele spectatorii vor putea vedea, inainte de lansarea in cinematografe: „Mammalia” in regia lui Sebastian Mihailescu, „Tigru” regizat de Andrei Tanase, filmele documentare: „Arsenie. Viata de apoi” de Alexandru Solomon, „De ce ma cheama Nora, cand cerul meu e senin” de Carla Maria Teaha sau „Intre revolutii” de Vlad Petri si studiul antropologic al micii comunitati din Sfantu Gheorghe semnat de Claudiu Mitcu – „Toate raurile se varsa in mare si marea nu se umple niciodata”. 

Programul festivalului cuprinde si trei sectiuni competitionale: doua competitii de scurtmetraje (romanesti si internationale) si o competitie de lungmetraje care reuneste cele mai nou filme ale unor autori care au mai fost prezenti in selectia ANONIMUL de-a lungul anilor. Toate acestea vor fi prezentate atat in cinematograful amenajat in camping, cat si in salile de cinema din Green Village.

Trofeul ANONIMUL, in valoare de 3000 de euro, va fi acordat in urma voturilor primite de la public si este oferit de OTP Bank.
Premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj romanesc, respectiv international, vor fi oferite de asemenea in urma voturilor primite si sunt in valoare de 1000 de euro fiecare.Fundatia Anonimul va acorda si anul acesta Premiul „Ovidiu Bose Pastina”, in valoare de 1000 de euro, unui scurtmetraj din competitia romaneasca sau internationala.

Editia aniversara de anul acesta va fi inchisa de „Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A”, semnat de invitata speciala a festivalului, regizoarea japoneza Naomi Kawase, ce va fi prezenta la Sfantu Gheorghe pentru a accepta, in cadrul galei de inchidere, Trofeul ANONIMUL pentru contributia sa la frumusetea cinematografiei universale. 

Naomi Kawase va introduce o parte din filmele sale din programul festivalului si se va intalni cu publicul si invitatii de la Sfantu Gheorghe intr-un masterclass pe care aceasta il va sustine la ANONIMUL. 

Printre surprizele editiei de anul acesta se numara concertul sustinut de formatia Suie Paparude in inchiderea festivalului si show-ul hibrid al trupei Dl Goe dupa albumul „Fata Morgana” a carui muzica este ilustrata de o serie de clipuri care formeaza un film.

Accesul la toate proiectiile din cadrul festivalului este gratuit. Accesul la proiectiile care au loc in sala, in Complexul Cinema Green Village, este conditionat de detinerea unui bilet cu valoare 0, care asigura rezervarea locului la proiectie si care poate fi obtinut de pe platforma Eventbook.ro. Pentru fiecare zi de proiectie, biletele vor fi disponibile pe platforma din ziua precedenta, incepand cu ora 10:00. Comenzile sunt limitate la 4 bilete / adresa de e-mail.Sondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?