Primul muzeu exclusiv digital al Romaniei coboara pentru o luna din virtual, in concret
3/35155
calendar_month 03 Aug 2023, 17:50


Muzeul Abandonului pentru o luna in Piata Amzei 13 

Unboxing Muzeul Abandonului - live museum
10 august – 7 septembrie 2023
In spatiul galerie gestionat de Cartierul Creativ - Piata Amzei 13, Bucuresti, Romania

Timp de o luna, Muzeul Abandonului, primul muzeu exclusiv digital din Romania, va fi gazduit de spatiul expozitional al Cartierului Creativ, din Str. Amzei nr. 13. “Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” este numele unei expozitii-laborator, care va aduce in fata publicului parte din activitatile de cercetare ale muzeului digital, dar si o translare partiala in plan fizic a expozitiei Sighet – Camin Spital. Muzeul Abandonului va prezenta in spatiu din Amzei 13: laboratorul de arhivare, proiectul de realitate virtuala Sighet Camin Spital, expozitia fizica cu aceeasi tema, dar si 4 conferinte marca MA, ce se vor dezvolta in jurul mai multor paliere de lucru: particularitati ale unui muzeul digital cu tema sociala, arhiva abandonului, directiile de cercetare ale muzeului pentru 2023 si 2024 si conexiunile cu comunitatea MA. 

Unboxing Muzeul Abandonului - live museum va deschide in 10 august un spatiu-eveniment versatil, in care publicul va putea vedea si experimenta viata unui muzeu din interior. Se vor realiza constructii si distilari ale expozitiei Sighet. Camin Spital sub forma de tururi ghidate prin multiple lentile: istoric, social, psihologic. Proiectului va functiona ca un spatiu-vitrina interactiv al unui santier de muzeu virtual, in care poti vedea cum se alcatuiesc expozitiile, care sunt procesele din spatele lor, cum functioneaza o arhiva muzeala, cum se contureaza proiectele viitoare. In Amzei 13, timp de o luna, se va deschide o expozitie-laborator marca MA, dedicata  publicului atent la detaliu, la istoria spusa de obiecte si documente, la importanta conservarii istoriei noastre recente, personale si nationale. 

Unboxing Muzeul Abandonului - live museum va cuprinde:
    • POP-UP MUSEUM PHYGITAL: Expozitia Sighet. Camin Spital, intr-un mix de obiecte fizice din colectia muzeului si 5 statii VR care vor permite explorarea in realitate virtuala a primei expozitii Muzeul Abandonului, dedicata caminului spital de la Sighet pentru copii irecuperabili
    • DIGITIZAREA arhivelor MA  - un mic laborator live de arhivare, in care vizitatorii pot vedea etapele crearii unei arhive, asa cum se intampla ele in spatele usilor inchise ale muzeelor
    • TURURI GHIDATE ALE EXPOZITIEI, cu membri ai echipei MA
    • LABORATOR DE CERCETARE – masa de lucru a urmatoarei expozitii MA – ZAU DE CAMPIE - Lumina din intuneric. Cea mai recenta expeditie de cercetare a echipei Muzeul Abandonului va fi expusa partial in cadrul spatiul din Amzei 13, iar vizitatorii vor putea fi martorii proceselor de coagulare a conceptului curatorial din expozitia pe care o vom finaliza in 2024. 
    • Joia la MA | Mini conferinte pe teme de interes ale muzeului. 

CALENDARUL PROIECTULUI :
Proiectul “Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” se va desfasura in perioada 10 august – 7 septembrie, de miercuri pana duminica, intre orele 12 si 20. Intrarea este libera. 

Conferintele MA din cadrul “Unboxing Muzeul Abandonului - live museum”:     
10 august 2023
18:00-19:30 Unboxing Muzeul Abandonului |CONCEPT CURATORIAL
19:30 - VERNISAJ17 august 2023, 18:00-20:00
Unboxing Muzeul Abandonului | ARHIVA
Prezentare Harta abandonului 

31 august 2023, 18:00-20:00
COMUNITATEA MA – intalnire cu contributorii Muzeul Abandonului si echipa curatoriala

7 septembrie 2023, 17:30-22:00
17:30-19:30 Unboxing Muzeul Abandonului |LUMINA DIN INTUNERIC
Prezentare & Dezbatere – despre Lumina din Intuneric – ZAU DE CAMPIE, o noua pista de cercetare Muzeul Abandonului, rezultatele celei mai recente expeditii de cercetare si schitele timpurii ale viitoarei expozitii virtuale marca MA. 

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/1480482172762516 
Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?