hit.ro  »  Stiri  »  Evenimente  »  Predictii tehnologice pentru 2012

Predictii tehnologice pentru 2012

calendar_month 22 Dec 2011, 14:35
Pe parcursul intregului an 2011, oamenii de stiinta si analistii au facut o serie de predictii referitoare la cele mai probabile evolutii tehnologice care vor marca anul viitor. Nu stim daca cercetatorii au reusit sa estimeze cu o mare acuratete evenimentele tehnologice ale lui 2012, dar ele sunt cel putin interesante si chiar "curajoase".
Iata cateva dintre cele mai interesante predictii ale pentru 2012.
1. Facebook va ajunge la peste un miliard de utilizatori
Aceasta predictie nu este deloc departe de adevar. De fapt, avand in vedere ritmul incredibil de crestere a numarului de fani Facebook si ca estimarile anterioare aratau pentru luna septembrie 2011 un numar de peste 800 de milioane de oameni care folosesc reteaua soaiala, este foarte posibil ca cifra sa fi fost deja atinsa.
Daca nu, cu siguranta, Facebook-ul va depasi un miliard de utilizatori in 2012.

2. Flash drive-urile devin accesibile oricui din 2012
Solid State Drive-urile sunt deja raspandite in lumea laptopurilor, insa atunci cand vorbim despre desktop-uri, lucrurile stau diferit.
Tehnologia este inca scumpa si indisponibila majoritatii utilizatorilor. Potrivit analistilor, 2012 va aduce in sfarsit o schimbare in acest domeniu.
SSD-urile vor curceri piata mainstream. Tot analistii vin cu predictii concrete asupra pretului la care vom putea, de anul viitor, sa cumparam SSD-uri. Este vorba despre un dolar per GB.


3. Vanzarile de smartphone-uri le vor depasi pe cele de computere
Predictia potrivit careia vanzarile de smartphone-uri le vor depasi pe cele de computere apartine analistilor pe segmentul internet de la Mongan Stanley. Si nu este vorba doar despre o depasire a vanzarilor de PC-uri, ci si despre o rata incredibila de crestere a comercializarii de smartphone-uri.
Analistii de la Mongan Stanley sustin ca la sfarsitul lui 2012, numarul de telefoane mobile inteligente vandute va fi de 450 de milioane de unitati.
Pana in 2013, numarul de smartphone-uri comercializate va fi de 650 de milioane de unitati.
De unde insa o crestere atat de importanta in cererea de smartphone-uri? Analistii au un singur cuvant pe post de argument: China!


4. Aparitia "Internet of Things"
Internet of Things (IoT) este un concept care descrie cum internetul se va extinde prin intermediul senzorilor, iar un model de inteligenta artificiala va lua nastere in majoritatea obiectelor.
Conceptul exista de mai multi ani, insa abia din acest an lumea a inceput sa-i "simta" prezenta.
IoT este alcatuit din mai multe elemente si tehnologii: NFC (Near Field Communications), Image Recognition, senzori de toate felurile.
Toate aceste elemente au fost deja implementate si functioneaza, dar despre 2012 se spune ca va deveni anul care va aduce expansiunea IoT la scara planetara.


5. 2012 - pasul clar catre cloud-computing
In ciuda neincrederii care se manifesta inca in securitatea datelor plasate pe serverele cloud, cel putin la nivel enterprise, se pare ca tehnlogia cloud-based va rupe o bariera in 2012 si va fi adoptata pe scara larga.
Argumentul care sustine o astfel de predictie este ca mari companii precum IBM, Oracle sau SAP au demarat de multa vreme deja initiative in acest domeniu, iar Microsoft isi extinde serviciile.
Concurenta pe o astfel de piata exista deja.


 

Sondaj

Care e cea mai importanta aparitie hardware de anul acesta?