Saptamana trecuta a marcat un moment semnificativ prin desfasurarea la Bucuresti a Forumului Global OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) privind Viitorul Educatiei si al Competentelor 2030, organizat in cooperare cu Ministerului Educatiei.
ECDL Romania a gazduit vizita de studiu a unei delegatii internationale de participanti la Forumul Global OCDE, care au avut ocazia sa vada modul in care utilizam tehnologii de varf, precum inteligenta artificiala, imprimarea 3D sau robotica, in cadrul programelor dezvoltate de compania noastra. Discutiile s-au concentrat pe importanta standardelor calitative pentru o digitalizare eficienta.
Forumul Global a inclus in agenda sa pentru participantii din statele membre ale OCDE si cunoasterea unor experiente din Romania in domeniul tematicii reuniunii. In acest context, experienta ECDL Romania a fost considerata relevanta prin abordarile inovatoare si identificarea unor bune practici in educatia digitala, care integreaza tehnologii actuale, precum inteligenta artificiala, imprimarea 3D sau robotica.
Reprezentanti ai mediului de afaceri si academic din Romania (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Universitatea Politehnica si Academia de Studii Economice Bucuresti), alaturi de participanti la Forumul Global OCDE si reprezentanti ai Ministerului Educatiei, au discutat necesitatea competentelor digitale relevante, intr-o lume tot mai conectata tehnologic. A fost evidentiata importanta colaborarii intre sectorul public si cel privat pentru democratizarea accesului la educatia digitala de calitate si adecvarea anticipativa la cerintele pietei muncii.
Participantii au formulat opinii favorabile existentei unor standarde care sa certifice calitatea programelor de formare, ca o conditie implicita a unei strategii de digitalizare de succes. In plus, acestia au fost de parere ca trebuie depasita frica generala de o evaluare realista si riguroasa a competentelor digitale, componenta esentiala in obtinerea si masurarea rezultatelor dorite. Discutiile au avut, intre altele, ca referinta programul ICDL – The Digital Skills Standard pentru stabilirea unor repere internationale de certificare a competentelor digitale.
"Suntem onorati sa primim o delegatie atat de prestigioasa si sa impartasim experientele noastre in promovarea competentelor digitale si a inovatiei in educatie. Romania se afla intr-un punct crucial, in care trebuie sa aleaga intre a urma un drum clar, bazat pe standarde de calitate si eficienta, si riscul unor interventii izolate, poate unele superficiale si neperfomante, care nu vor conduce spre digitalizarea ce poate face diferenta in favoarea competitivitatii. Vizita din cadrul Forumului Global confirma directia eforturilor noastre constante pentru pregatirea viitoarei generatii de profesionisti digitali.” – Irinuca Vaduva, General Manager, ECDL Romania.