Microsoft judecata in 17 septembrie pentru monopol
calendar_month 12 Sep 2007, 11:10
Tribunalul de Prima Instanta din Luxemburg va hotari, in 17 septembrie, daca anuleaza o decizie din 2004 a Comisiei Europene, care a acuzat Microsoft Corporation de abuz de pozitie prin refuzul de a furniza concurentilor sai anumite informatii. Hotararea va fi pronuntata de Marea camera a Tribunalului, compusa din 13 judecatori. Transmisia in direct a pronuntarii hotararii va fi asigurata de EBS (Europa prin Satelit). Instanta se va pronunta si asupra eventualei reduceri a amenzii de 497 de milioane de euro aplicata de CE.

In martie 2004, Comisia Europeana a adoptat o decizie care stipula ca Microsoft a incalcat articolul 82 din Tratatul CE, savarsind un abuz de pozitie dominanta. Comisia a stabilit aplicarea unei amenzi de peste 497 de milioane de euro. Primul comportament sanctionat consta in refuzul Microsoft de a furniza concurentilor sai anumite "informatii privind inter-operabilitatea" si de a autoriza utilizarea acestora pentru dezvoltarea si distribuirea unor produse concurente pe piata sistemelor de operare pentru servere pentru grupuri de lucru, incepand din octombrie 1998 si pana la data adoptarii deciziei. Cu titlu de masura corectiva, Comisia a obligat Microsoft sa dezvaluie oricarei companii care doreste sa dezvolte si sa distribuie sisteme de operare pentru servere pentru grupuri de lucru "specificatiile" protocoalelor sale de comunicare client-server si server-server.

Al doilea comportament sanctionat de Comisie este vanzarea playerului multimedia Windows Media Player impreuna cu sistemul de operare Windows. Comisia a considerat ca aceasta practica afecteaza concurenta pe piata playerelor multimedia. Cu titlu de masura corectiva, CE a obligat Microsoft sa ofere spre vanzare o versiune a Windows fara playerul respectiv. In iunie 2004, Microsoft a introdus la Tribunalul de Prima Instanta o actiune pentru anularea deciziei Comisiei Europene sau reducerea substantiala a amenzii. Şedinta in aceasta cauza s-a desfasurat intre 24-28 aprilie 2006, urmand ca instanta sa dea o decizie in luna septembrie a acestui an.

Sursa: Biroul de presa al Curtii Europene de Justitie