Marile castigatoare la festivalurile de la Cannes si Berlin, in premiera la Les Films de Cannes a Bucarest, in octombrie
3/35104
calendar_month 20 Iul 2023, 19:10

Castigatorul Palme d’Or la Cannes, L’Anatomie d’une Chute, regizat de catre Justine Triet, va putea fi urmarit in premiera, in cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, editia a XIV-a. Anul acesta festivalul va avea loc intre 20 si 29 octombrie in Bucuresti, dar si in alte orase din tara.

Filmele care au obtinut cele mai prestigioase premii din lumea cinematografului de autor vor putea fi vazute in premiera in cadrul festivalului.

L’Anatomie d’une Chute, castigatorul Palme d’Or 2023, ii urmareste pe Sandra, Samuel si pe fiul lor cu deficiente de vedere, Daniel, care locuiesc de un an intr-o zona montana izolata. Cand Samuel este gasit mort in fata casei, incepe o ancheta pentru a investiga moartea lui petrecuta in circumstante suspecte. Sandra este imediat pusa sub acuzare, in ciuda intrebarii ramase fara raspuns: a fost sinucidere sau crima? Un an mai tarziu, Daniel asista la procesul mamei sale, care se dovedeste o adevarata disectie a relatiei de cuplu a parintilor sai.

In rolul principal a fost distribuita Sandra Hüller, un star in ascensiune al cinematografiei europene, o actrita fluenta deopotriva in germana, engleza si franceza, cunoscuta publicului din Romania pentru rolul din Toni Erdmann – film ce a fost regizat de catre Maren Ade, filmat partial in Romania si prezentat in premiera tot in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest.

Sur l'Adamant  a castigat in februarie Ursul de Aur la Berlin pentru Cel mai bun film. Adamant este un azil unic. O structura plutitoare pe Sena, in inima Parisului, care gazduieste adulti care sufera de tulburari psihice. Centrul ofera o ingrijire care ii fixeaza in timp si spatiu si ii ajuta sa se recupereze sau sa isi pastreze moralul.

Motivat de un interes autentic si contagios pentru tot ceea ce misca in cadrul unei comunitati, Nicolas Philibert, unul dintre marii regizori de filme documentare, ne invita sa ne alaturam microcosmosului primitor al Adamantului prin acest film bland si onest. 

Regizorul francez Nicolas Phillibert a obtinut numeroase premii pentru filmele sale Être et avoir, La Maison de la radio sau Le pays des sourds.

L’Anatomie d’une Chute si Sur l'Adamant vor fi distribuite in Romania de catre Voodoo Films, co-organizatorul festivalului.

In Bucuresti, proiectiile vor avea loc in salile de cinema Elvire Popesco a Institutului Francez din Romania, Cinema Muzeul Taranului, precum si in salile Cinematecii Romane – Cinemateca Eforie si Cinema Union. Programul festivalului va fi anuntat la sfarsitul lunii septembrie pe www.filmedefestival.ro, totodata urmand a fi puse in vanzare biletele, prin reteaua Eventbook.

De-a lungul celor 14 editii, festivalul a prilejuit intalnirea publicului din Romania cu unii dintre cei mai importanti autori de cinema, aducandu-i in premiera in Romania pe: Thierry Frémaux, Abdellatif Kechiche, Alain Guiraudie, Albert Serra, Amat Escalante, Andrey Zvyagintsev, Arnaud Desplechin, Asghar Farhadi, Béla Tarr, Bérénice Bejo, Carlos Reygadas, Claude Lelouch, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Jacqueline Bisset, Jacques Audiard, Juliano Dornelles, Ladj Ly, Laurent Cantet, Luc Dardenne, Lynne Ramsay, Maren Ade, Michel Hazanavicius, Nahuel Pérez Biscayart, Olivier Assayas, Sandrine Bonnaire, Stéphane Brizé, Tarik Saleh sau Thomas Salvador.

Festivalul de Film de la Cannes este cel mai important eveniment cinematografic al anului, atragand deopotriva vedete de film americane, cineasti din toate colturile lumii, peste 10 mii de jurnalisti si sute de mii de spectatori. Festivalul are loc in fiecare an in luna mai incepand din anul 1946.La editia de anul acesta, a 76-a, au ales sa aiba premiera la Cannes inclusiv filme americane de mare public precum Indiana Jones and the Dial of Destiny cu Harrison Ford sau Killers of the Flower Moon de Martin Scorsese. Pe celebrul covor rosu pe care se face intrarea pentru filmele din competitie, au pasit anul acesta vedete precum Scarlett Johansson, Robert de Niro, Johnny Depp sau Natalie Portman.

Les Films de Cannes à Bucarest este un eveniment fondat in 2010 de catre Cristian Mungiu cu sprijinul delegatului general al Festivalului de Film la Cannes, domnul Thierry Frémaux si este organizat de catre Asociatia Cinemascop si Voodoo Films.