
In anul centenarului sau, Institutul Francez din Romania lanseaza Orizont Sonor – un proiect interdisciplinar inovator organizat in cooperare cu Longueur d’Ondes (Franta) – unul dintre cele mai mari festivaluri de radio si sunet din lume, ajuns anul acesta la cea de-a 20-a editie, si Semi Silent (Romania) – platforma de podcast dedicata creatiei sonore, creatiei radiofonice si inregistrarilor audio.
Orizont Sonor este gandit sa aiba doua etape: prima – o serie de workshopuri de mediere, alfabetizare media si profesionalizare, urmata de o a doua – un festival care pune in lumina proiecte de podcast radio si de creatie sonora. Festivalul va avea loc intre 19-21 septembrie la Constanta.
„Orizont Sonor face parte dintr-o serie de proiecte de cooperare media sustinute de-a lungul anilor de Institutul Francez din Romania care sarbatoreste anul acesta cea de-a 100-a aniversare. – Un exemplu in acest sens este seria de ateliere de podcast pentru adolescenti deja implementata in bibliotecile si mediatecile din reteaua noastra. Orizont Sonor vine in completarea acestui demers, fiind un proiect nou si inovator care reuneste profesionistii romani si francezi, cu un focus pe regiunea Marii Neagre si a Europei de Sud-Est. Intr-o era a naratiunilor si contra-naratiunilor, in care dezinformarea sau informarea eronata poate juca un rol decisiv, este important sa sustinem profesionistii din media, proiecte de radio si podcast dar si facilitarea schimbului de expertiza profesionala in aceste domenii.“ a declarat Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul Institutului Francez din Romania.
In Romania, Institutul Francez este conectat la o retea de profesionisti si artisti de creatie sonora si radio alaturi de care dezvolta proiecte culturale si media bazandu-se pe parteneri strategici precum Semi Silent, reprezentat de Anamaria Pravicencu – partener si curator asociat al proiectului. „Traim intr-o lume a culturii vizuale si a divertismentului. Nu mai avem rabdare sa ascultam sunetele din care e facuta lumea din jurul nostru. Radiourile, multe dintre ele devenite suport pentru publicitate, nu mai sunt fereastra spre lume si spre cunoastere ale deceniilor trecute... Cu toate acestea, era digitala a reusit sa rastoarne din nou ierarhiile si a creat noi spatii pentru continuturi audio, fie ele fizice, virtuale sau mentale. Orizont Sonor va invita sa descoperiti diversitatea culturilor sonore, de la reportaj la documentar prin intalniri cu autori din jurul Marii Negre, si de la creatia sonora la fictiunea radiofonica prin lucrari cu sunetele oceanelor indepartate sau a raurilor apropiate. Punerea in context a memoriei, jurnalul de calatorie, reflectia asupra ecologiei si vietii, si chiar a locuirii, o multitudine de scrieri sonore si totodata o invitatie la auditie si dialog, o intalnire exceptionala cu profesionisti ai universului sonor si radiofonic din Europa.“ a declarat aceasta.
Un alt partener important este Longueur d’Ondes care ajuta, de asemenea, pe partea curatoriala, avand o experienta de lunga durata in promovarea creatiilor sonore. Faptul ca sediul lor este in Brest (Franta) a inspirat alegerea locatiei Festivalului Orizont Sonor care se va desfasura la Constanta – oras infratit de mai bine de 30 de ani cu Brest.
„Orizont Sonor reprezinta pentru cele doua orase oportunitatea de a-si propulsa cooperarea de lunga durata in noile domenii media, fapt care ar putea inlesni o noua gama de proiecte si schimburi intre ele in viitorul apropiat” a completat Julien Chiappone-Lucchesi.
De la un tarm la celalalt, de-a lungul Europei, Orizont Sonor urmeaza calea inerenta a « Proiectului NARDIV - Uniti in Diversitate Narativa » in care este implicat si Institutul Francez din Romania care organizeaza in cadrul sau o serie de evenimente ce aduc impreuna parteneri de pe intregul continent (Franta, Germania, Polonia, Slovacia, Romania, Tarile de Jos), pentru a explora si a trasa perspective comune intre Est si Vest asupra multor subiecte culturale europene. Orizont Sonor, ancoreaza perspectiva Est/Vest in Marea Neagra, concentrandu-se pe radio, sunet si culturile new media.
Prima etapa a proiectului este deja in desfasurare – primul workshop, dedicat podcastului jurnalistic, a avut loc in luna mai si a fost adresat profesionistilor din presa, studentilor dar si partilor interesate din ONG-uri si asociatii din Constanta. Workshop-ul a fost co-organizat cu Radio Comunitaria (cu sprijinul Centrului Comunitar pentru Incluziune si Inovare Sociala Constanta). Atelierul condus de Marie Guérin, regizor musical la Radio France, a fost axat pe expertiza profesionala in scriere, inregistrare si editare si a dus la realizarea unui scurt podcast jurnalistic legat de orasul Constanta.
Luna iunie a fost dedicata podcast-ului drama/fictiune, adresat tinerilor profesionisti in podcast si studentilor la arte. Atelierul a fost organizat impreuna cu Radio Romania in cadrul Grand Prix Nova (festival international de dramaturgie radiofonica). In scopul promovarii si sustinerii talentelor din regiunea Marii Negre, apelul pentru participanti a fost deschis si participantilor din Turcia si Georgia. Un tanar din Istanbul a fost invitat de Institutul Francez din Romania si a participat la atelier alaturi de un artist din Republica Moldova.
Atelierul a fost condus de Benjamin Abitan, autor francez si regizor de teatru radiofonic (Arte Radio, Radio France) si Ilinca Stihi, profesionista de radio de origine romana si regizoare Radio Romania).
Workshopurile din iulie sunt dedicate creatiei sonore si adresate artistilor, studentilor si creatorilor de sunet din Romania si din alte tari europene. Atelierul este organizat impreuna cu Semi Silent in cadrul Sonic Future Residencies si este coordonat de Stéphane Marin, artist de sunet francez a carui activitate se bazeaza in mare parte pe inregistrari de teren si ambientale, si de Anamaria Pravicencu, artist de sunet, fondator si curator al Semi Silent.
Fiecare sesiune de intalniri a dus la producerea de podcast-uri si piese sonore care vor fi prezentate la Festival in septembrie.
Festivalul Orizont Sonor va avea loc la Constanta, intre 19 si 21 septembrie, si va reuni producatori de radio, autori de podcasturi, creatori de sunet, jurnalisti si cercetatori din Bulgaria, Franta, Georgia, Germania, Romania, Turcia si Ucraina.
Evenimentele din cadrul Festivalului vor fi deschise publicului care va putea asista la paneluri si discutii pe mai multe teme (productie de podcast in epoca new media si social media, podcast care abordeaza probleme de mediu, podcast jurnalistic si documentar in vremuri de conflict, lupta impotriva dezinformarii, creatia de sunet, etc.), sesiuni de ascultare, plimbari sonore prin Constanta, etc.
Mai multe informatii despre workshopuri dar si despre evenimentele din festival vor fi publicate pe www.facebook.com/orizontsonor, www.instagram.com/orizontsonor si www.institutfrancais.ro




