hit.ro  »  Stiri  »  Evenimente  »  Hibridul tablet PC/ultrabook - revolutia din 2012

Hibridul tablet PC/ultrabook - revolutia din 2012

calendar_month 23 Dec 2011, 16:00
Pentru 2012, producatorii de computere au anuntat lansarea pe piata a zeci de ultrabook-uri. Asta inseamna ca laptopurile vor ceda si mai mult din cota de piata pentru variantele mai usoare si mai subtiri.
Intel, de exemplu, intr-o analiza ampla a pietei si a tendintelor pentru 2012 anticipeaza lansarea unui numar impresionant de utrabook-uri in 2012: intre 30 si 50 de noi modele de laptopuri slim si cu o greutate putin peste un kilogram vor domina piata portabilelor de acest gen anul viitor.
Tendinta de portabilitate care se va manifesta in 2012 nu este noua. 2011 a fost dominat de avansul foarte mare al cererii pentru tabletele PC, care, insa, nu pot oferi puterea de calcul a unui laptop sau chiar ultrabook.
In 2012, pe langa evolutia tabletelor PC, o ascensiune insemnata pe piata vor avea si ultrabook-urile, iar razboiul comercial se va da intre cele doua categorii de produse, fara nicio indoiala.
Ce sanse au ultrabook-urile in fata tabletelor? Intrebarea ar putea fi pusa si pe dos. Ce avantaje ar putea avea, in 2012, tabletele PC in fata ultabook-urilor? Ajungem de fapt la concluzia ca ambele tipuri de produse sunt pe care sa devina hibrid. Iar 2012 asta ne va aduce din punct de vedere tehnologic: dispozitive care se pot transforma, dupa placul utilizatorului, ori in ultrabook-uri, ori in tablete.

Transformer Prime - un model
Un prim pas spre impunerea acestei tendinte a fost facut de Asus, cu al sau tablet PC, Transformer Prime - care poate fi folosit atat ca tableta cat si ca ultrabook prin atasara unei tastaturi. Ce lipseste acum din punct de vedere hardware pentru ca lucrurile sa ajunga in punctul in care tabletele sa fie confundate cu ultrabook-urile? Procesoarele cu putere similara Intel Core i5 (cel putin) si un sistem de operare cu adevarat multiplatforma (precum vrea Microsoft sa faca Windows 8). In rest, tendintele sunt clare: portabilul hibrid este urmatorul top-product al lui 2012.

Hibrid de la Asus
Asus va prezenta la Computex 2012, dupa cum afirma cei de la Digitimes, un hibrid similar celor despre care v-am vorbit pana acum: un ultrabook touchscreen, cu ecran detasabil si care va rula Windows 8.
Potrivit informatiilor publicate de aceeasi sursa, noul portabil hibrid va beneficia de puterea de calcul a urmatoarei generatii de procesoare de la Intel Ivi Bridge, pe 22 nm.
Prezentarea produsului ar trebui sa se faca in septembrie viitor la Computex 2012.

Ultrabook-uri/tablete ieftine? Da, se poate
Desigur, nu toate portabilele hibrid se vor baza pe Windows 8 si procesoare Intel pe 22 nm, ci multe vor fi ceva mai "rezonabile" hardware si software.
Spunem de fapt ca pe piata vor exista si modele hibrid ultrabook/tableta cu sistem de operare Android 4.0 (care se va extinde abia in 2012 asa cum trebuie), putere de procesare data de chipseturile Nvidia Tegra 3 si spatiu de stocare mai redus (clasic, am putea spune - 16GB, 32, GB) - dar toate acestea vor reprezenta variante ale aceluiasi concept care va domina piata.
Mai mult, vor fi variante de portabile hibrid care vor fi mult mai accesibile ca pret, in raport cu ultrabook-urile cum este cel ce va fi prezetnat de Asus in septembrie 2012.

Cine a stat la baza acestor tendinte?
Ne place sau nu, Apple este compania care a reusit sa impuna pe piata atat conceptul de tableta PC cat si cel de ultrabook (MacBook Air). Acum, altcineva va combina cele doua tehnologii si va revolutiona din nou piata pc-urilor. Sa vedem cine va fi lider de aceasta data.

 

Sondaj

Folositi internetul pentru: