Evenimente speciale la American Independent Film Festival .7 de vara
3/35002
calendar_month 19 Iun 2023, 18:43

Ca de fiecare data American Independent Film Festival completeaza experienta cinematografica cu interactiuni sociale menite sa dea prilejul spectatorilor sa dezbata probleme sau situatii curente alaturi de profesionisti de top, intr-o serie de evenimente conexe. 

Vineri, 23 iunie, de la ora 20:00 la Roaba de cultura din Parcul Herastrau AIFF.7, in parteneriat cu revista Films in Frame, organizeaza dezbaterea cu titlul Creativity in the age of ChatGPT. 

La discutia moderata de Flavia Dima (critic de film, curatoare de cinema si traducatoare) vor participa: Alina Manolache (filmmaker), Irina Trocan (lector universitar la Facultatea de Film din cadrul UNATC Bucuresti si coordonatoarea revistei online Acoperisul de Sticla), Mihai Grecu (artist plastic multimedia, regizor si producator de film), Liviu P. Dinu (profesor la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Matematica si Informatica, Departamentul de Informatica, si director al Centrului de Cercetare a Tehnologiilor Limbajului Uman) si Marius Leordeanu (profesor Universitar la Universitatea Politehnica din Bucuresti si Cercetator Stiintific la Institutul de Matematica ‘Simion Stoilow’ al Academiei Romane).

Impreuna cu publicul prezent la dezbatere, invitatii vor incerca sa contureze raspunsuri la cateva intrebari ce devin din ce in ce mai actuale in contextul dezvoltarii tehnologice tot mai accelerate pe care il traversam. Este creativitatea amenintata de inteligenta artificiala si cum se raporteaza artistii la noile tehnologii? Ce cred cercetatorii din domeniu?

Pe 30 noiembrie 2022 un nou prag in industriile tech era atins odata cu lansarea ChatGPT – un chatbot cu inteligenta artificiala creat de OpenAI. Avand la baza alte modele dezvoltate de aceeasi companie, ChatGPT a fost reglat pentru aplicatii conversationale folosind o combinatie de tehnici de invatare si a captat atentia intregii lumi cu raspunsurile sale detaliate si articulate care acopera diferite domenii de cunoastere.

Adresat deopotriva scenaristilor profesionisti dar si tuturor celor care sunt interesati de scrierea si dezvoltarea unui scenariu, Open Talk-ul cu Marietta von Hausswolff von Baumgarten moderat de scenarista si regizoarea Iulia Rugina va avea ca punct de plecare o discutie despre scrierea de scenarii originale in contextul industriei europene de fim si este programat sa aiba loc sambata, 24 iunie, de la ora 20:00 la Roaba de Cultura din Parcul Herastrau. 

Cu peste 14 ani de experienta in domeniu scenarista si consultanta de scenarii Marietta von Hausswolff von Baumgarten (Sundance Labs, Torino Film Lab, Biennale College Venice) este unul dintre mentorii editiei de anul acesta, a cincea, a concursului de scenarii Write a Screenplay for… organizat de Asociatia Cinemascop in parteneriat cu PRO TV. Alaturi de Gabriela Iacob si Cristian Mungiu, Marietta a participat la procesul de selectie a finalistilor si a sustinut deja o serie de sesiuni de lucru cu participantii selectati in sectiunea de lungmetraj a concursului.

Nu sunt uitati nici cei mici, acestia vor putea participa sambata si duminica, intre orele 18:00 si 19:00 la un Atelier de jocuri teatrale sustinut de Andreea Stan – actrita si pedagog teatral.

Atelierul isi propune sa ofere participantilor o experienta interactiva intr-o atmosfera relaxata. Scopul acestuia este de a dezvolta abilitati de comunicare, creativitate, colaborare si exprimare a emotiilor prin intermediul jocului dramatic si al exercitiilor teatrale. Participantii sunt incurajati sa-si lase deoparte inhibitiile si sa se bucure de procesul creativ. Atelierul de sambata este adresat copiilor intre 9-12 ani, iar cel de duminica celor de 13-16 ani. Inscrierile pentru cele doua ateliere pot fi facute pe www.filmedefestival.ro, participarea fiind gratuita. Participarea este gratuita, de altfel, la toate evenimentele si proiectiile de film programate la Roaba de cultura din Parcul Herastrau pe durata festivalului. Proiectiile vor incepe la ora 21:30, iar spectatorii pot alege sa (re)descopere trei dintre filmele de referinta ale cinematografiei americane, iubite de publicul din intreaga lume: BREAKFAST AT TIFFANY’S ce „apartine intr-un fel tuturor, fie ca stiu sau nu” (The Guardian), HAIL, CAESAR! – „superb de aiurit” (The Guardian) si „povestea fantastica a lui Elton John – supravietuitor, zeu al rockului, simbol al bombasticului” (The New York Times) – ROCKETMAN.

La Cinema Elvire Popesco cinefilii sunt asteptati sambata cu doua dintre cele mai discutate filme ale momentului: ASTEROID CITY in regia lui Wes Anderson, la care biletele au fost epuizate la scurt timp dupa anuntarea programului si TÁR cu Cate Blanchett in rolul principal, pentru care ultimele locuri sunt disponibile pe Eventbook.ro. 

Toate detaliile despre participantii din cadrul evenimentelor speciale pot fi gasite pe www.filmedefestival.ro unde poate fi consultat si programul complet a celei de-a doua parti a festivalului.

Spotul editiei de vara AIFF.7 poate fi urmarit pe: https://youtu.be/F5QvSrozHr0