Comportamentele alimentare sunt disfunctionale si nesanatoase la populatia generala
3/34967
calendar_month 12 Iun 2023, 13:05

Foto: Dr. Madalina Badescu

Specialisti din intreaga lume se reunesc la Bucuresti pentru Congresul International NutriTerra 2023: "Comportamentele alimentare sunt disfunctionale si nesanatoase la populatia generala"

  • 35 de lectori internationali si romani
  • 3 zile de conferinta in format hibrid
  • 30 de credite EFC si 10 puncte EMC

”Comportamentele alimentare sunt disfunctionale si nesanatoase la populatia generala, exista multa mancare procesata, se mananca nesanatos, haotic, lipsit de continut alimentar sanatos si nutritiv corespunzator nevoilor organismului”, remarca Dr. Madalina Badescu, medic specialist psihiatrie pediatrica si psihoterapeut de familie si de cuplu, care va lua parte la ce-a de-a doua editie a Congresului International NutriTerra 2023, in perioada 14-16 iunie.

Evenimentul va reuni specialisti din intreaga lume pentru a discuta cele mai recente cercetari si descoperiri in domeniul stiintelor alimentare. 

Obiceiurile alimentare, dar si cele mai recente descoperiri din domeniul nutritiei vor fi dezbatute in cadrul Congresul International NutriTerra 2023, in perioada 14-16 iunie, o editie speciala, dedicata Centenarului Facultatii de Farmacie, care se concentreaza pe tema "Nutritie de precizie si securitate alimentara in era digitala. Nutrigenetica si nutritie in timpul ciclului de viata". 

”In general, comportamentele alimentare sunt disfunctionale si nesanatoase la populatia generala, exista multa mancare procesata, se mananca nesanatos, haotic, lipsit de continut alimentar sanatos si nutritiv corespunzator nevoilor organismului, in momente de expunere prelungita la ecrane; nu mai exista un ritual al pregatirii meselor, se prefera alternative rapide-comanda la un click distanta, iar mancarea e de obicei ultraprocesata si cu un continut caloric inadecvat. Chiar daca in marile orase stabilirea planului alimentar in familii a inceput sa se imbunatateasca si oamenii sunt mai atenti la sursele din care isi procura hrana, in continuare se fac erori – un exemplu ar fi dulciurile in exces sau combinarea in mod excesiv a carbohidratilor – paine cu cartofi/orez/paste”, remarca Dr. Madalina Badescu, medic specialist psihiatrie pediatrica si psihoterapeut de familie si de cuplu. Dr. Badescu se alatura zecilor de specialisti din intreaga lume care se reunesc zilele acestea la ce-a de-a doua editie a Congresului International NutriTerra in contextul marcarii a 100 de ani de la infiintarea Facultatii de Farmacie, o ocazie unica de a explora subiecte legate de nutritie, precum: cum prevenim bolile printr-o alimentatie corecta, evaluare si interventie nutritionala precisa, nutritia in diferite stadii ale vietii,  “metaflammation”, “inflammaging” si tulburari imunometabolice, imbatranirea si nutritia, care sunt mecanismele psihologice care duc la boli alimentare; nutrigenetica, intermitent fasting – efecte benefice si nefaste si multe altele.

Congresul International NutriTerra 2023 este unul dintre cele mai importante evenimente academice din domeniul nutritiei si al sigurantei alimentelor si se asteapta sa adune peste 500 de participanti. Evenimentul este gazduit de Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" si se va desfasura in format hibrid, in perioada 14-16 iunie 2023, la Biblioteca Academiei Romane din Bucuresti.

De la lansarea sa in martie 2020, NutriTerra a devenit una dintre cele mai puternice adunari internationale de stiinta nutritionala din Uniunea Europeana, cu un numar de aproximativ 500 de participanti. Congresul International NutriTerra 2023 se adreseaza medicilor din toate specialitatile, farmacistilor din diferite specialitati, dieteticienilor inregistrati, consultantilor nutritionisti, kinetoterapeutilor, asistentilor de farmacie, asistentilor medicali si altor specialisti in sanatate. Congresul este creditat cu 30 de puncte EFC de la Colegiul Farmacistilor din Romania si 10 puncte EMC de la Colegiul Medicilor din Romania.Agenda Congresului International NutriTerra cuprinde subiecte abordate de peste 35 lectori romani si internationali. Dintre acestia fac parte: 

    • Prof. Dr. Pascal Revault, Franta, IEDES La Sorbonne Paris – Coordonator al cursului Evolutia si provocarile politicilor de sanatate la locul de munca in cooperare internationala si realizator al cursului Ecologie, antropologie si sanatate. Director de expertiza si advocacy la Action Against Hunger.
    • Prof. Univ. Dr. Erika Cione, Italia, Coordonator al Grupului de Acizi Nucleici, Societatea Italiana de Biochimie si Biologie Moleculara (SIB), Departamentul de Farmacie, Sanatate si Stiinte Nutritionale, Universitatea din Calabria.
    • Lect. Univ. Betül KOÇAK, Turcia, Facultatea de Stiinte ale Sanatatii | Departamentul Nutritie si Dietetica, Universitatea Atlas din Istanbul
    • Laure Soulez Larivière, Paris, Franta, Dietetician-nutritionist, logoped si formator specializat in tulburari de deglutitie, oralitate alimentara, dizabilitati si batranete.
    • Prof. Univ. Dr. Doina Draganescu, Decan al Facultatii de Farmacie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Coordonator al Programului de Master de Nutritie si Siguranta Alimentara.
    • Acad. Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Presedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania, Sef departament Tehnologie Farmaceutica si Biofarmacie, din cadrul Facultatii de Farmacie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti. 
    • Conf. Univ. Dr. Anca Pop, Coordonator si cofondator NutriTerra si NutriSciLabs, medic specialist, farmacist, Coordonator activitati practice ale departamentului Nutritie umana sanatoasa, in cadrul Programului de Master de Nutritie si Siguranta Alimentara din cadrul Facultatii de Farmacie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti. 
    • Conf. Univ. Dr. Magdalena Mititelu, Coordonator al departamentului de Gastrotehnica din cadrul Programului de Master de Nutritie si Siguranta Alimentara, Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti.
    • Biol. Dr. Tatiana Onisei, Sef Serviciu National pentru Plante Medicinale, Aromatice si Produse ale Stupului din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare - IBA Bucuresti. 
    • Dr. Victor Fruth, Institutul de Chimie Fizica, Academia Romana
    • Prof. Univ. Dr. Gabriel Ioan Prada, Profesor universitar, Sef Disciplina Geriatrie si Gerontologie, Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan", Facultatea de Medicina a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Bucuresti
    • Prof. Univ. Dr. Sanda Cretoiu, Doctor in biologie moleculara. Consilier nutritional si specialist in siguranta alimentara. Consilier nutrigenomica,  Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti
    • Conf. Univ. Dr. Ovidiu Penes, specialist ATI, Specialist Nutritie Clinica. Managementul varstei (SUA) - Geriatrie si gerontologie - Terapia durerii. Director Medical Clinica Managementul Varstei. Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Facultatea de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti
    • Conf. Univ. Dr. Carolina Negrei, Coordonator Departamentul de Patologie Nutritionala din cadrul Programului de Master Academic Avansat Nutritie si Siguranta Alimentara, Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti
    • Dr. Psih. Mirela Zivari, Doctor in psihologie, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
    • Conf. Univ. Dr. Anca Docea, Reprezentant al Romaniei in Comitetul de Evaluare a Riscurilor din cadrul ECHA, Conferentiar Universitar Doctor, calificat in domeniul Farmacie, Disciplina Toxicologie, Universitatea de Medicina si Farmacie Craiova

Pentru participarea la conferinta, biletele pot fi achizitionate online. Rezidentii si masteranzii din domeniul sanatatii au tarif special, iar studentii din domeniul sanatatii au acces online gratuit: https://nutriterra.org/ro/invitatie-studenti/ 

Documentele stiintifice vor fi publicate in jurnalul international Proceedings al congresului international, indexat BDI si in numarul special al revistei internationale Nutrients, cu factor mare de impact stiintific (6,7 in sistemul ISI-Web of Science), dupa o riguroasa recenzie.

Evenimentul va include sesiuni de comunicari stiintifice sub forma de prezentari, cursuri si o sesiune de postere stiintifice, dar si sesiuni speciale pe teme de nutritie, securitate alimentara, managementul varstei sub aspectul abordului nutritional, microbiome, workshop dedicat alimentatiei necorespunzatoare si legatura cu tulburarile de alimentatie si sesiunea tinerilor cercetatori in nutritie, studenti ai facultatilor si programelor de master in nutritie. Cele mai bune postere stiintifice vor fi premiate cu sisteme de gatit pentru alimentatie sanatoasa asigurate de Crockpot.   

Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe site-ul oficial al congresului: https://nutriterra.org/