• Evenimentul care va avea loc sambata, 19 octombrie, la Bucuresti, va gazdui tot in premiera prima editie a Cupei Barista in IT, concurs destinat in exclusivitate pasionatilor de cafea din domeniul tehnologiei
• Printre companiile de IT care si-au anuntat participarea se numara Adobe, Keysight si NXP, alaturi de liderii pietei locale a cafelei de specialitate si de echipamente precum Artisan Coffee Gear, Mabo Coffee Roaster si Bob Coffee Lab
• Companiile participante vor putea inscrie echipe de cate patru concurenti la Cupa Barista in IT, competitie ce va fi jurizata de trei experti recunoscuti din domeniul cafelei de specialitate
Code2Cup, primul festival de cafea din Romania dedicat profesionistilor din industria de tehnologie, va avea loc sambata, 19 octombrie 2024, la Nord Events Center din Bucuresti. Evenimentul gazduieste, de asemenea, prima competitie dedicata pasionatilor de coffee brewing din industrie: Cupa Barista in IT.
Aproximativ 1.500 de participanti sunt asteptati la Code2Cup, eveniment ce aduce impreuna companii din tehnologie care sustin pasiunile angajatilor si au o preocupare constanta pentru a le creste acestora motivatia si starea de bine. Primul festival de cafea organizat in Romania de TP Blend&more si ThirdPlace.ro special pentru industria de IT va gazdui ateliere despre cafea si tehnologie, despre metodele de preparare a cafelei, sesiuni de tasting si alte activitati interactive. Inscrierea se face doar de catre companiile participante. Printre cei care si-au anuntat deja participarea la festival se numara Adobe, Keysight si NXP.
In cadrul festivalului va fi organizata si Cupa Barista in IT, competitie in care fiecare companie va putea sa-si inscrie echipe formate din patru persoane. Competitia va avea trei probe: testarea simturilor si a gusturilor in degustarea de cafea, latte art si, respectiv, prepararea cafelei la Aeropress. Echipele vor fi jurizate de profesionisti in domeniul cafelei de specialitate: Bogdan Georgescu (vicecampion World Coffee Roasting 2019) – Mabo Coffee Roasters, Anca Ionescu (coffee trainer) – Artisan Coffee Gear, si Alex Niculae (campion World Roasting 2016) – Bob Coffee Lab.
„In ultimii ani am vazut ca exista foarte multi iubitori de cafea si mai ales de cafea de specialitate in industria IT. De aceea, un festival de cafea de specialitate care are si componenta de competitie isi propune sa scoata la iveala creativitatea si spiritul de comunitate din jurul cafelei”, spune Alexandru Timis, Fondator TP blend&more, co-organizator al festivalului Code2Cup.
„Code2Cup este un eveniment unic in Romania si in regiune, un festival plin de energie care isi propune sa stimuleze motivatia angajatilor din companiile de IT, fie ca vorbim de companii mari sau de start-upuri, si sa consolideze spiritul de echipa si apartenenta la o comunitate. Multe studii din ultima vreme au aratat ca acele companii care isi sustin angajatii si le ofera oportunitati sa-si urmeze pasiunile nu numai ca pot atrage mai usor angajati talentati, ci mentin productivitatea si bunastarea angajatilor pe termen lung”, spune si Mihaela Dinca, Fondator si Director Editorial ThirdPlace.ro, co-organizator al festivalului Code2Cup.
Festivalul a adunat deja o serie de sustinatori si parteneri din segmentul cafelei de specialitate: Artisan Coffee Gear (partener pentru echipamente al evenimentului), liderul pietei in materie de echipamente pentru cafea de specialitate si organizator al Slow Coffee Festival; Mabo Coffee Roaster (partener pentru cafea); si, respectiv, Bob Coffee Lab. Acceleratorul de tehnologie Innovation Labs este community partner al acestei editii.
Pe langa competitia Cupa Barista in IT, in cadrul festivalului Code2Cup vor fi organizate si ateliere despre cafea si tehnologie, sesiuni de tasting, sesiuni de networking, iar participantii vor avea la dispozitie standuri de promovare, precum si statii de cafea de specialitate, patiserie, prajituri si alte produse care merg bine langa o cafea.
Nu doar cafeaua este nelipsita pentru profesionistii din industria tech, dar si tehnologia este unul dintre factorii care au contribuit esential la dezvoltarea segmentului de cafea de specialitate, care a inregistrat in ultimii 10-15 ani o crestere semnificativa a cotei de piata inclusiv in Europa de Est. Tehnologii precum microchipuri incluse in echipamentele de preparare din ce in ce mai high-tech, utilizarea dronelor in plantatii, integrarea tehnologiilor blockchain pe lantul de aprovizionare, folosirea AI in controlul profilelor de prajire a boabelor de cafea au transformat industria cafelei, performantele specialistilor din cafenele si preferintele consumatorilor.
Potrivit standardelor international acceptate ale Specialty Coffee Association si Coffee Quality Institute, cafeaua de specialitate este definita ca avand un scor de calitate a gustului si aromei de cel putin 80 pe o scala de la 0 la 100. Piata europeana a cafelei de specialitate este estimata a creste cu o rata anuala (CAGR) de 13% in perioada 2022-2030, in special gratie segmentului de prajitorii, cafenele si retaileri independenti, ca si segmentului de consum online pentru cafea preparata la domiciliu de catre consumatori pasionati.