Changpeng Zhao: Sase ani de Binance
3/35086
calendar_month 14 Iul 2023, 20:40

Foto: Fondator Binance - Changpeng Zhao

 Momentul in care Binance implineste sase ani este o ocazie de a reflecta asupra calatoriei noastre impreuna, de a impartasi cateva povesti si de a privi in viitor. Ceea ce a inceput ca un simplu vis s-a transformat intr-o platforma globala care ofera acces financiar pentru peste 140 de milioane de oameni din intreaga lume si, speram, pentru miliarde, in viitor.

Permiteți-mi să împărtășesc câteva momente-cheie din călătoria noastră care mi-au rămas întipărite în memorie:

Începuturile noastre modeste

Cu șase ani în urmă, cu sprijinul vostru, Binance a strâns echivalentul a 15 milioane de dolari în criptomonede și am început călătoria noastră ca o platformă de tranzacționare crypto-to-crypto. Două săptămâni mai târziu (acum exact șase ani), am lansat Binance Exchange, cu cinci token-uri în două limbi. Am trebuit să împrumutăm o echipă de asistență pentru clienți de la compania unui prieten și nu aveam o echipă de marketing.

Astăzi, Binance suportă peste 600 de token-uri în peste 40 de limbi, având mii de angajați în echipa noastră de asistență pentru clienți. Lanțul BNB alimentează acum totul, de la burse decentralizate, la aplicații de stocare.

Două luni după start, am trecut printr-un test decisiv pentru ceea ce reprezentam. Pe 4 septembrie 2017, China a emis o interdicție asupra tranzacțiilor cu criptomonede și asupra ofertelor inițiale de monede (ICO). Proiectele ICO din China au trebuit să returneze investițiile primite investitorilor lor.

Multe token-uri ICO au scăzut, ca urmare a acestui anunț. Existau câteva proiecte listate pe Binance care au scăzut sub prețurile lor ICO inițiale, iar echipele de proiect nu aveau suficiente fonduri pentru a compensa investitorii.

Echipa noastră a făcut calculele și m-a sunat. Am fost întrebat dacă ar trebui să folosim fondurile noastre pentru a compensa investitorii noștri. Costul total ar fi fost de 6 milioane de dolari, care la acea vreme era o sumă uriașă. Am fost cu toții de acord. Apelul a durat aproximativ cinci minute, timp în care eram într-un tren, în mișcare. Anunțurile au fost făcute câteva minute mai târziu.

6 milioane de dolari reprezentau mai mult de 40% din trezoreria noastră de atunci, fiind cea mai mare cheltuială unică în istoria Binance, ca procentaj. Nu eram profitabili la acea vreme și „ardeam” bani ca start-up de doar două luni, angajând oameni și cumpărând servere.

Aveam doar două cuvinte în minte: protejarea utilizatorilor.

Așa cum s-a dovedit, lumea favorizează oamenii care fac lucrurile corecte. Acțiunile noastre au primit un răspuns extrem de pozitiv din partea comunității globale de criptomonede. Mulți utilizatori din întreaga lume s-au înscris la noi. O lună mai târziu, am ajuns la 120.000 de utilizatori și am început să obținem profit.

Și am fost profitabili de atunci.Între timp, continuăm să construim și baza noastră de utilizatori continuă să crească. Pe 18 decembrie 2017, am primit mesaje de la câțiva prieteni care mă felicitau. Mi-a luat câteva minute să înțeleg de ce: în acea zi, Binance a devenit cea mai mare platformă de tranzacționare cripto din lume, ca volum de tranzacționare. Ceva ce am reușit să menținem, de atunci.

Nu a fost totul mereu ușor. Doar câteva zile mai târziu, un potențial investitor VC a intentat un proces de arbitraj împotriva noastră. A durat mai mulți ani să ducem la bun sfârșit acest proces. Am câștigat în toate cazurile. Majoritatea start-up-urilor de pe internet (care ard bani) probabil nu ar fi supraviețuit unui astfel de proces, dar datorită criptomonedelor, am construit un model de afaceri durabil. Câțiva ani după proces, l-am invitat pe acest potențial investitor în fondul nostru Binance Labs 2, și s-a alăturat ca LP (Limited Partner). Sunt fericit să spun că acum avem o relație bună cu ei. Cele mai multe probleme pot fi rezolvate.

Un efect secundar al acestui proces a fost că a împiedicat Binance să primească investitori VC. Au crescut riscurile noastre ca start-up, dar acest lucru probabil că ne-a ajutat, pe termen lung. Am rămas agili și independenți.

Un peisaj regulator în evoluție

În 2019, am avut întâlniri cu un reglementator de nivel 1 din Asia, iar în acea perioadă, oficialii au declarat în mod clar că nu reglementează criptomonedele.

În timp ce încă nu avem claritate cu privire la modul în care criptomonedele sunt clasificate ca tip de activ în majoritatea țărilor, chiar și astăzi, există câteva știri care indică faptul că autoritatile de reglementare erau mai atente la cripto din 2019.

BitFinex a fost supusă unui control riguros în aprilie 2019. Și am înființat Binance.US pentru a servi în mod specific piața din SUA, într-un mod complet reglementat. Astăzi, Binance.US are 43 de licențe MTL (Licențe de transfer de bani) la nivelul statului.

La nivel global, am demonstrat că inovația și conformitatea pot merge mână în mână. Suntem mândri de licențele și înregistrările noastre în 17 țări, o dovadă a poziției noastre favorabile reglementării și a eforturilor extinse pe care le-am făcut în domeniul conformității și reglementării. Credem că reglementările, în special cele menite să protejeze utilizatorii și să promoveze inovația, sunt esențiale pentru succesul pe termen lung al industriei.

Reglementarea reprezintă piatra de temelie a unui peisaj cripto robust, sigur și securizat, și nu suntem doar deschiși, ci și dornici să colaborăm cu factorii de decizie pentru a modela viitorul activelor digitale.

Prima iarnă

În timp ce am înregistrat un număr record de utilizatori în ianuarie 2018 (240.000 de utilizatori înregistrați într-o singură oră), câteva luni mai târziu, piața se afla în declin. Ianuarie 2019 a marcat punctul cel mai scăzut al pieței. Prețul Bitcoin era în jurul valorii de 3.000 de dolari (scăzut de la nivelul maxim de 20.000 de dolari).

Nu am fost descurajați și am continuat să construim. Am lansat Binance Launchpad în ianuarie 2019 și am continuat programul de atunci.

În această iarnă, am învățat importanța unei gestionări financiare prudente. Această experiență ne-a ajutat foarte mult să conservăm resursele noastre în numerar (criptomonede) în perioada pieței în creștere din 2021 și în perioada pieței în scădere din 2022.

A doua iarnă

Trecând câțiva ani mai departe, am trecut prin a doua iarnă cripto în 2022. Aceasta a fost mult mai volatilă decât cea din 2018. Interesant, Binance nu a fost expusă în mare măsură la cele mai multe evenimente "catastrofale" din 2022.

Binance a investit în Terra în 2018 și nu a gestionat activ această investiție. Când lucrurile au început să evolueze negativ în 2022, echipa noastră m-a întrebat dacă ar trebui să vindem token-urile, iar eu am spus "nu, să le păstrăm".

Deci, am văzut investiția noastră inițială de 3 milioane de dolari din 2018 transformându-se în 1,6 miliarde de dolari la vârful din 2021 al Terra, iar apoi aproape de 0 în 2022. Până în prezent, token-urile LUNA (acum LUNC) pe care le-am primit stau încă în adresa în care le-am primit inițial, nemișcate și nescoase la vânzare.

Binance nu a avut expunere la 3AC (Three Arrows). Nici împrumuturi, nici relații comerciale. Aveau un cont la noi, dar au realizat majoritatea tranzacțiilor pe FTX.

Binance a investit în FTX în primele etape și s-a retras complet, într-un stadiu incipient. Acest lucru s-a întâmplat cu un an și jumătate înainte ca aceștia să se prăbușească. Acest lucru s-a întâmplat și înainte de majoritatea donațiilor politice semnificative făcute de ei. Când FTX s-a prăbușit, am încercat să ajutăm.

Am semnat o scrisoare de intenție pentru a face o verificare amănunțită (due diligence), dar curând, am descoperit că nu ne putem implica în afacere. Acesta a fost gradul de (ne)implicare al nostru în această problemă. Cred că, prin investigațiile exhaustive care trebuie să fi fost efectuate asupra FTX după falimentul lor, ar trebui să fie clar că Binance nu a avut nicio implicare în FTX – altfel, ar fi existat mult mai multe titluri de presă.

Chiar și atunci, câțiva reglementatori sau canale de știri au încercat să asocieze Binance și FTX. La aceasta, voi spune doar atât: Suntem diferiți. Nu fiecare firmă de investiții de pe Wall Street este Madoff.

Binance nu a avut nicio expunere sau implicare în Genesis și Celsius. Binance.US (independent de Binance.com) a încercat să ajute în cazul Voyager, a depus un avans de 10 milioane de dolari, dar, în cele din urmă, Binance.US a fost nevoită să se retragă din procesul de licitație și nu a mai primit cei 10 milioane de dolari înapoi.

2023, până în prezent

În 2023, am văzut piața începând să se redreseze. Dar am văzut și o atenție mai mare din partea autorităților de reglementare asupra industriei. Acest lucru nu este neașteptat, având în vedere tot ceea ce s-a întâmplat în 2022. Și, atunci când autoritățile de reglementare se uită la criptomonede, se uită la Binance. Asta vine la pachet cu mărimea noastră. Și este responsabilitatea noastră să luăm inițiativa și să colaborăm cu autoritățile de reglementare din întreaga lume, pentru a duce industria înainte.

Încă o dată, nu va fi totul ușor, dar vom face întotdeauna ceea ce credem că este în cel mai bun interes al utilizatorilor noștri. Vom continua colaborarea cu autoritățile de reglementare. Vom apăra și ceea ce considerăm că este corect, chiar dacă trebuie să o facem în instanță, pentru a proteja în mod constant utilizatorii noștri și pentru a promova beneficiul industriei.

Privind înainte

Există câteva tendințe care se conturează.

TradFi, precum BlackRock, Citadel, Fidelity, se implică în criptomonede într-un mod semnificativ. Aceasta reprezintă o validare a tehnologiei și a industriei. Ei vor facilita adoptarea instituțională a criptomonedelor. Având în vedere că investitorii instituționali dețin majoritatea pieței de capital, cu sute de trilioane de dolari, chiar și o conversie de un singur procent în criptomonede va mări semnificativ dimensiunea pieței actuale de cripto.

DeFi va continua să accelereze. Noile tehnologii de portofel fac mai ușor pentru utilizatori să își păstreze activele criptografice pe cont propriu. Din ce în ce mai multe persoane vor utiliza produse DeFi și vor interacționa direct cu blockchain-urile. Acest lucru oferă acces financiar persoanelor în cazul în care TradFi (sau băncile) nu au penetrare. Sunt ferm convins că DeFi va deveni mai mare decât CeFi în următorii aproximativ șase ani.

Claritatea reglementărilor și bursele reglementate vor continua să crească. Chiar dacă există incertitudine în prezent, progrese se fac mai rapid în multe țări pentru a oferi claritate industriei criptomonedelor. Este absolut clar că țările care fac acest lucru corect, în primul rând, vor avea un avantaj uriaș față de cele care nu o fac, pentru secolele viitoare. Ne aflăm într-un moment crucial în istorie.

Utilizatorii, pe primul loc

În momentele liniștite de dinaintea apariției Binance, știam că ne vom îndrepta spre un teritoriu neexplorat. Dar ceea ce nu am putut anticipa a fost puterea comunității, care a crescut împreună cu noi, modelând și susținând fiecare efort al nostru. Voi - utilizatorii noștri - ați fost forța neclintită care continuă să alimenteze Binance.

Fiecare succes, fiecare etapă pe care o sărbătorim astăzi, este o dovadă a angajamentului și a dedicației voastre. Binance nu este doar compania noastră, este o comunitate vibrantă și rezistentă care crede în misiunea noastră - libertatea banilor.

Călătoria noastră a început cu utilizatorul și continuă să fie inspirată de utilizator. Fiecare produs pe care îl lansăm, fiecare serviciu pe care îl oferim și fiecare inovație pe care o aducem înainte se concentrează pe voi. Încrederea voastră în noi este o responsabilitate pe care o luăm în serios, ne ghidează și este principiul care ne-a permis să tulburăm actualul status quo și să stabilim noi standarde în industrie.

Relația pe care o împărtășim este simbiotică. Feedback-ul vostru sincer ne ghidează calea, ne împinge în direcția corectă și a avut un rol monumental în ceea ce a devenit Binance astăzi. Mai presus de orice, este pasiunea voastră, perseverența voastră în căutarea unui ecosistem mai bun, care alimentează angajamentul nostru de a face mai bine.

Sunt recunoscător să fiu, în această călătorie, alături de voi. Sunteți inima și sufletul Binance, pentru mulți ani înainte.

CZ

STATISTICI

- 140 de milioane de oameni au încredere în Binance pentru nevoile lor cripto
- 18,8 milioane de oameni ne urmăresc pentru cele mai recente știri
- 4,7 din 5 este cât de mult iubesc utilizatorii aplicația Binance
- 11,9 milioane de oameni au folosit Binance Earn pentru a genera venituri pasive
- 11,5 milioane de oameni din 70 de țări aleg Binance Pay pentru plăți ușoare și sigure
- Peste 2,4 milioane de oameni din 40 de țări cheltuiesc cripto folosind Binance Card
- 3,9 milioane de NFT-uri au fost tranzacționate, de la lansarea Binance NFT
- Peste 1 milion de carduri cadou Binance au fost trimise prietenilor și familiei
- Peste 7.000 de creatori și 1,4 milioane de utilizatori zilnici împărtășesc opinii și citesc știri pe Binance Feed
- 39 de milioane de oameni din peste 240 de țări și-au făcut propriile studii cu Binance Academy
- Investiții în peste 200 de proiecte inovatoare prin Binance Labs, susținând inovația web3
- 28 de milioane de dolari donați către Binance Charity, în sprijinul a milioane de oameni din întreaga lume