Bucharest Science Festival dedicat stiintelor si tehnologiei incepe miercuri la Bucuresti
3/35272
calendar_month 25 Sep 2023, 11:30


Roboti, experimente stiintifice spectaculoase, vizite in laboratoare, in companii si in unitati de pompieri, ateliere de stiinta, sunt doar cateva dintre surprizele care ii asteapta pe vizitatori

Peste 20,000 de parinti, copii, profesori si elevi, sunt asteptati in cadrul editiei de anul acesta a Bucharest Science Festival, cel mai important festival din Romania dedicat popularizarii stiintelor si tehnologiei in randul publicului larg, tema de anul acesta fiind „Oamenii si Inteligenta Artificiala”. Intrat deja in al doilea deceniu de existenta, Bucharest Science Festival incepe miercuri, 27 septembrie, cu un eveniment de exceptie, o conferinta dedicata industriei spatiale din tara noastra, in care opinia publica va afla despre una dintre cele mai importante misiuni de aparare planetara, condusa in cooperare de agentiile spatiale europeana (ESA) si americana (NASA), in care companiile romanesti sunt responsabile de dezvoltarea unor componente cheie.

Industria spatiala este unul dintre cele mai dinamice sectoare economice mondiale, astfel ca experti din domeniu, estimeaza ca domeniul va ajunge la o cifra de afaceri de 1.000 de miliarde de dolari in doar doua decenii. Pentru a beneficia de aceste oportunitati, Romania ar trebui sa-si dezvolte cat mai rapid ecosistemul industrial, sprijinind atat cercetarea in domeniu, cat si companiile cu interes in zona spatiala.

La Salonul de Stiinta al Scolilor publicul va putea interactiona cu roboti creati de elevi din Romania

Un element cheie al prosperitatii si securitatii Romaniei tine de calitatea educatiei stiintifice din scoli, de aceea, Salonul de Stiinta al Scolilor completeaza tabloul celor mai interesante si spectaculoase evenimente de anul acesta. La Salon, aflat la a VIII-a editie, echipe de elevi aflati sub coordonarea profesorilor de stiinte de la scolile din Capitala vor intampina vizitatorii cu experimente si demonstratii, inclusiv cu roboti ce vor interactiona cu cei prezenti.

Un alt moment mult asteptat in cadrul Bucharest Science Festival, ce imbina distractia cu stiinta, are loc in acest weekend si este legat tehnologia din spatele activitatii criminalistice de politie, astfel ca atat cei mari, cat si cei mici, vor putea ca in cadrul evenimentului interactiv “Tehnologie pentru fortele de ordine”, sa vada cu ochii lor, dar si sa experimenteze direct, cum se iau amprente sau cum se simte cand esti in stare de ebrietate.

Vizite la statii de pompieri, tipografii si lectii de prim ajutor alaturi de SMURD

In plus participantii din cadrul Bucharest Science Festival vor avea posibilitatea sa descopere alaturi de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov cum functioneaza o statie de pompieri. De asemenea parintii, copiii, profesorii si elevii vor putea vizita o tipografie din Capitala, acolo unde vor afla amanunte despre tehnologia din spatele functionarii acesteia, dar vor invata si sa acorde primul ajutor impreuna cu cei de la caravana SMURD sau vor asista la experimente chimice spectaculoase in prezenta specialistilor de la Facultatea de Inginerie Chimica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. Nu in ultimul rand, expozitia TechEthos din cadrul festivalului va aduce in prim plan discutiile legate de implicatiile etice ale utilizarii inteligentei artificiale, precum ChatGPT, ChatBots sau influenceri virtuali.

Ajuns la cea de-a unsprezecea editie, Bucharest Science Festival, eveniment aflat sub patronajul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, are loc anul acesta intre 27 septembrie si 1 octombrie, in mai multe locatii din Bucuresti, participarea fiind gratuita pentru majoritatea evenimentelor. Unele evenimente necesita inregistrare prealabila, detaliile fiind disponibile pe www.BucharestScienceFestival.ro. Timp de cinci zile, expozitii, conferinte si dezbateri, experimente si demonstratii, proiectii de documentare vor deschide participantilor perspective noi asupra Universului si vietii.Printre alte evenimente atragatoare pentru public din cadrul Bucharest Science Festival 2023 se mai numara:

Kids Lab - Atelierele Kids' Lab dau posibilitatea copiilor de a petrece o ora in lumea chimistilor. Tema de anul acesta este "Clever Foodies", iar experimentele ii vor ajuta pe copii sa afle mai multe despre continutul de vitamina C al sucurilor de fructe.

Cum functioneaza? Pe durata Festivalului elevii din scoli vor avea ocazia sa viziteze laboratoare din universitati si institute de cercetare. In premiera, anul acesta vor avea acces in laboratoarele Facultatii de Automatica si in cele de Arheologie ale Universitatii! De asemenea vor putea vizita Facultatea de Electronica, cea de Inginerie Chimica, Institutul Astronomic al Academiei si multe altele.

Cine verifica alimentele? Cum putem descoperi daca alimentele sunt bune sau nu? Cum detectam eventualii contaminanti? Vizite in laboratoarele de specialitate alaturi de cercetatorii in chimie alimentara.

Muzee prietenoase - Tururi ghidate prin muzee, conduse de adolescenti. Cum arata munca de cercetare din aceste institutii? – Participa Muzeul Victor Babes, Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul de Arta Populara.

Ambasadorii Stiintei – tineri cercetatori si profesori univesitari le povestesc copiilor din scoli despre viata din universitati si despre oportunitatile de cariera.

Ateliere de stiinta in gradina - Ateliere de stiinta in mijlocul naturii pentru clasele primare: "Gradinarit", "Chimie distractiva", "Apa si focul".

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe www.BucharestScienceFestival.ro si prin intermediul aplicatiei de mobil FestivApp ce poate fi descarcata din Google Play si App Store. Evenimentul se desfasoara sub egida TechEthos, proiect care a primit finantare de la programul de cercetare si inovare Horizon 2020, derulat de Uniunea Europeana, in baza acordului de finantare 101006249.