Un nou film realizat in Republica Moldova intra in cinematografele din Romania
3/35236
calendar_month 13 Sep 2023, 14:20   visibility 1244


„Omul fara linia vietii” - ecranizarea povestii lui Ionel Sporea, romanul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masa, are in distributie actori precum Armand Calota si Maia Morgenstern 

    • Un film bazat pe romanul biografic al lui Ionel Sporea “Dincolo de iubire si ura”
    • Lansarea va avea loc pe 30 noiembrie 
    • Rolul lui Ionel Sporea este jucat de actorii Armand Calota si Rares Andrici
    • 80 de actori cu replici si aproximativ 200 de actori de masa

Filmul „Omul fara linia vietii”, in regia Adrianei Vasilcov, va aparea pe marile ecrane din Romania si Republica Moldova incepand cu 30 noiembrie.

Lungmetrajul relateaza istoria lui Ionel Sporea, romanul care a inventat lansatorul automat de mingi de tenis de masa, iar din distributie fac parte actori precum Armand Calota, Maia Morgenstern, Eugenia Serban, Rares Andrici si Carmen Tanase. 

Noua productie cinematografica are la baza romanul “Dincolo de iubire si ura”, biografia lui Ionel Sporea.

In film, tanarul Ionel Sporea devine o vedeta in lumea sportului, doar ca ajunge dupa gratii fiind invinuit de tradare de patrie, cu o sentinta dura: 12 ani de inchisoare la Jilava. E eliberat abia dupa moartea lui Nicolae Ceausescu si decide sa emigreze in Canada. Astfel, inventia care urma sa-l faca bogat si celebru l-a lipsit de identitate si succes. 

„Viata mea a fost un film si de asta am avut curajul sa scriu romanul si apoi sa fac scenariul filmului, pentru ca intr-adevar a fost o viata incredibila. Povestea se leaga de la faptul ca, in 1985, eu am devenit primul inventator din lume al robotului de antrenament la tenis de masa. Atunci, insa, in Romania era regimul comunist si totul apartinea statului”, a afirmat Ionel Sporea.

Filmul a fost regizat de basarabeanca Adriana Vasilcov, dupa scenariul adaptat de ea impreuna cu Laura Grigore. Filmarile, care s-au desfasurat in Republica Moldova, au inceput in iulie 2022 si s-au incheiat in februarie 2023. La realizarea productiei au participat peste 80 de actori cu replici si aproximativ 200 de actori de masa.

“Dupa doi ani de munca cot la cot, am inceput filmarile. Voiam sa ma asigur ca am pe hartie ceea ce simt si ce pot reda. Acum inteleg de ce a trebuit sa lupt. Acum vad si simt. Si asa cum eu am gasit ceea ce-mi place si am ales ceea ce-mi place... Asa si publicul meu, ma va gasi si ma va alege”, a mentionat regizoarea Adriana Vasilcov. 

Rolul lui Ionel Sporea este jucat in film de actorii Armand Calota si Rares Andrici. 

„Este o poveste extraordinara, noi toti care am citit acest scenariu am fost vrajiti parca de el. Am implinit 60 de ani pe platoul de filmare. Trebuia sa merg la Roma, dar nu-mi pare rau deloc ca eram in Republica Moldova”, a declarat actorul Armand Calota.

„Omul fara linia vietii” este o pelicula despre iubire si lipsa ei, traume ingropate adanc, frici… si chiar moarte, de care protagonistul reuseste sa scape ca prin minune. Ionel Sporea nu are linia vietii in palma? Inseamna oare asta ca nu trebuia sa se nasca? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care eroul principal incearca sa gaseasca raspunsuri. 

„Am jucat teatru in Republica Moldova, dar nu m-am filmat niciodata. Am acceptat pentru ca am citit scenariul si mi s-a parut foarte ciudat si foarte interesant”, a spus actrita Carmen Tanase. „Am fost invitata sa ma filmez in aceasta productie de domnul Sporea, cel care este protagonistul povestii reale. M-am simtit foarte bine in Moldova si le-am spus celor din echipa de filmare ca daca maine ma vor chema intr-un alt proiect, vin neaparat”, a mentionat actrita Eugenia Serban.  

Trailerul productiei cinematografice a fost lansat recent si a adunat deja sute de mii de vizualizari pe paginile de socializare.Sondaj

Care credeti ca este cel mai asteptat film din 2024?