Trei kilometri pana la capatul lumii, in regia lui Emanuel Parvu, primit cu aplauze la Cannes de catre public si presa
3/36722
calendar_month 20 Mai 2024, 18:25


Trei kilometri pana la capatul lumii
a avut vineri premiera internationala in Competitia Oficiala a celei de-a 77-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes.
 
Filmul regizat de Emanuel Parvu a fost proiectat in cea mai mare sala din Palais des Festivals – Grand Auditorium Louis Lumière, unde peste 2300 de spectatori au aplaudat la finalul proiectiei, minute in sir, in prezenta echipei si a Directorului Artistic al Festivalului, domnul Thierry Frémaux.


 
Sambata programul echipei a fost completat de photocall-ul oficial care a fost urmat de conferinta de presa in cadrul careia Emanuel Parvu a declarat: Din pozitia de autor, cred ca putem critica lucrurile care nu merg foarte bine in societatea in care traim. In film, vorbim despre o familie care poate reprezenta o intreaga societate. Am incercat sa am o privire macro printr-o analiza micro asupra unei societati in care trebuie sa vorbim si despre lege – reprezentata de politist si despre religie – reprezentata de preot.” 
 
Emanuel a lucrat mult timp la scenariul care a avut mai multe versiuni de lucru. La inceput povestea era putin mai agresiva decat in prezent, unele parti ale ei cel putin, si am mai temperat-o. Apoi el este foarte atent si lucreaza mult la detalii, iar eu sunt mai interesat de intreaga imagine, de ansamblu.a spus Miruna Berescu vorbind despre procesul de scriere al scenariului.
 
„Personajul meu este indragostit orbeste de sotia lui, isi adora fiul, insa uneori din dragoste si avand cea mai buna intentie, poti face niste greseli teribile.” – Bogdan Dumitrache.
 
„Nu m-am mai intalnit pana acum pe un platou de filmare cu Emanuel. Desi am jucat in cateva filme impreuna, nu am avut niciodata o secventa impreuna. Am dat casting si am stabilit ca voi juca politistul din film …bun, rau, ramane de vazut.” – Valeriu Andriuta.
 
Nu m-am asteptat ca Emanuel sa fie atat de calm si de relaxat. Ne-a facut pe toti cei de pe platoul de filmare sa ne simtim foarte confortabil. A fost o experienta uimitoare. Emanuel m-a sustinut si la repetitii, nu m-a ajutat sa o joc pe Ilinca, m-a ajutat sa fiu ea. – Ingrid Micu-Berescu.

A fost un parcurs greu pentru mine pentru ca sunt din orasul din scenariu si am simtit acea opresiune, nu la nivelul din film, dar am avut partea mea de provocari. Este un oras frumos, nu ma intelegeti gresit, dar fost un pic dur uneori. Emmanuel nu mi-a cerut sa joc nimic, a vrut doar sa inteleg ce se intampla in film, ce se intampla in timpul secventelor si cum se simte Adi. Si da, a fost un proces uimitor. a spus Ciprian Chiujdea.
 
Ca producator, filmarea la Sfantu Gheorghe- un loc pe care il stiu foarte bine, unde cunosc oamenii si comunitatea, nu a fost cel mai provocator lucru. Partea legata de finantare a fost dificila, timpul a fost scurt pentru ca am vrut sa filmam la finalul verii trecute, insa faptul ca suntem o echipa sudata de la celelalte filme facute impreuna a ajutat mult.” – Miruna Berescu.
 
Stiu ca un film nu poate schimba lumea, dar stiu ca poate ridica intrebari. [...] Nu a fost intentia noastra sa facem un film «politically correct». N-a fost vorba de spre asta. Am vrut sa vedem povestea asta prin ochii agresorului, a societatii in care traim. Desigur am un statut privilegiat, sunt un barbat alb dintr-o tara europeana, dar nu am putut sa nu ma gandesc la momentele in care oricare dintre noi poate deveni minoritate intr-o anumita situatie si ca, daca asta s-ar intampla, mi-ar placea ca macar sa fiu ascultat daca nu inteles. Parte din menirea filmului nostru este sa starneasca discutii.– Emanuel Parvu.
 
Trei kilometri pana la capatul lumiine face cunostina cuAdi, un adolescent dintr-un sat din Delta Dunarii, care, prin eforturile parintilor sai, invata la Tulcea. Venit acasa in vacanta de vara, acesta se simte bine alaturi de familia sa si de prietena lui cea mai buna, Ilinca. Atunci cand familia este confruntata violent cu un adevar pe care nu il pot nici intelege, nici accepta, dragostea neconditionata pe care Adi ar trebui sa o primeasca de la parintii sai dispare brusc, iar lui Adi ii ramane o singura solutie.
 
Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de productie FAMart, ii are in rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Pozitia Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut in lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor), Valeriu Andriuta (Miracol, Dupa Dealuri).
 
Este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Parvu, dupa debutul Meda sau Partea nu prea fericita a lucrurilor care a primit 2 premii la Festivalul de Film de la Sarajevo in 2018, pentru cel ma bun regizor si cel mai bun actor principal (Serban Pavlu) si lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian 2021.
 
Trei kilometri pana la capatul lumii este regizat de Emanuel Parvu dupa un scenariu semnat de Emanuel Parvu si Miruna Berescu, imaginea filmului este semnata de Silviu Stavila (Marocco, Marfa si Banii, Niki Ardelean - colonel in rezerva), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim), iar scenografia si costumele de Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferata).
 
Din distributie mai fac parte actorii: Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Tata muta muntii), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunteanu (Metronom, Q.E.D.), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) si Radu Gabriel (5 minute, Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor).
 
Filmul este produs de Asociatia FAMart cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si este finantat de Publicis Groupe Media Bucharest, MMS Communications Romania, OTP Bank Romania, Conceptual Lab by Theo Nissim. Post-productia a fost asigurata de Chainsaw Europe Studio.