Cartea care explica mecanismele traumei psihice pe intelesul tuturor apare la editura Bookzone
Diana Vasile, PhD, psihoterapeut si Presedinte al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), lanseaza astazi cartea Anatomia traumei. Cum sa ai o viata mai buna cand sufletul te doare, publicata la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practica si cercetare in domeniul psihotraumatologiei, cartea ofera o perspectiva completa asupra impactului traumei in vietile noastre, dar si asupra modalitatilor de recuperare post-traumatica.
Un volum pe intelesul tuturor, de la pionierul psihoterapiei traumei in Romania
Volumul ofera informatii stiintifice, explicate intr-un limbaj accesibil, utile pentru persoanele care vor sa inteleaga mai multe despre evenimentele care modeleaza si influenteaza relatiile cu propria persoana si cu ceilalti.
Impartita in 6 capitole, cartea explica notiuni importante despre sanatatea mintala, trauma si tipurile sale, experientele cu care se confrunta persoanele care au trecut prin traume, factori de rezilienta si de risc, respectiv detalii despre procesul de recuperare. Pe langa informatiile teoretice, Anatomia traumei include si explicatii, studii si teorii validate stiintific, alaturi de exemple si studii de caz care aduc claritate in ceea ce priveste functionarea psihica sanatoasa si modalitatile de crestere a calitatii vietii.
„In ultimii ani, observ cu bucurie ca eforturile comunitatii de specialisti in sanatate mintala, din care fac si eu parte, incep sa dea roade: vorbim mai des despre subiectele din aceasta sfera, iar oamenii sunt mai deschisi in general sa ceara ajutor specializat. De aceea, cred ca noua mea carte vine intr-un moment in care societatea romaneasca este mai pregatita sa reflecteze la istoria sa – colectiva si individuala – si la lucrurile de care este nevoie pentru relatii mai bune si o viata interioara mai armonioasa”,declara Diana Vasile.
25 de ani de activitate in domeniul psihotraumatologiei si o carte-reper pentru o psihoeducatie corecta
Diana Vasile este psihoterapeut, lector universitar si fondatoarea Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT). Fondat in 2013, ISTT educa, informeaza si deruleaza proiecte pentru o mai buna intelegere a modalitatilor de preventie a traumatizarii si de recuperare post-traumatica si functioneaza dupa un model integrat, cu trei directii principale: Scoala de formare pentru specialisti, Asociatie profesionala si Clinica de servicii psihologice.
Dupa formarea sa in cadrul Institutului Cairnmillar din Australia, Diana Vasile si-a continuat pregatirea si practica terapeutica in Romania, unde a facut pionierat in domeniul psihotraumatologiei, cu credinta ca intelegerea in profunzime a traumatizarii contribuie la intelegerea functionarii umane. Diana Vasile a lucrat cu sute de clienti in practica psihoterapeutica privata si in clinica ISTT.
De-a lungul timpului, evenimentele organizate de Diana Vasile in cadrul ISTT au avut ca scop popularizarea si intelegerea corecta a traumei si au adus in Romania vorbitori si specialisti de talie internationala, cum ar fi Gabor Maté, Serban Ionescu, Babette Rothschild, Ad de Jongh sau Michael Ungar.
Diana Vasile este si lector universitar in cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei (Universitatea Bucuresti), dar si formator si supervizor in cadrul Scolii de Formare a ISTT, unde a ghidat pana in prezent 5 generatii de specialisti in psihoterapia traumei. De asemenea, este membra a mai multor asociatii si organizatii de specialitate, printre care si Asociatia Internationala pentru Promovarea Cercetarii asupra Rezilientei (Resilio) si Asociatia EMDR.
„In Romania, sanatatea psihica si domeniul psihologiei au fost foarte mult timp subiecte tabu – comunismul a interzis aceasta profesie, iar dupa Revolutia din 1989, a fost nevoie de foarte multa munca de recuperare si psihoeducatie. Toate acestea, intr-un context in care societatea noastra avea mare nevoie sa proceseze intr-un mod sanatos tot ceea ce a insemnat perioada dictaturii si ranile pe care le-a lasat”, spune Diana Vasile. „In egala masura, traim acum si un moment in care apar tot mai des practici si tehnici care nu au o baza stiintifica si promit rezultate miraculoase intr-un timp foarte scurt. Este, deci, si mai important sa aducem cat mai aproape de public resurse care sa orienteze corect si sa explice adecvat notiunile folosite incorect, sau, uneori, chiar inselator”, completeaza aceasta.
Cartea se adreseaza tuturor celor care vor sa afle mai multe despre trauma psihologica, diferentele dintre stres si trauma si felul in care functionarea psihica se schimba ca urmare a acestor experiente. Cu ajutorul acestor informatii, cititorii vor putea sa identifice cu mai multa usurinta lucrurile care sunt nepotrivite in viata lor si care sunt resursele pe care le au la dispozitie pentru a face primii pasi spre schimbare si recuperarea sanatatii psihice.
„Sper ca informatiile pe care le expun in carte sa ii ajute pe viitorii cititori sa inteleaga rolul pozitiv al stresului acut in dezvoltare, dar sa nu il confunde cu cel cronic. Imi doresc sa nu se mai normalizeze stresul cronic, care genereaza comportamente nocive pentru ei insisi si cei din jur, si, drept consecinta, sa isi puna in valoare abilitatile de relationare sanatoasa. Un bun punct de pornire in acest sens este intelegerea traumei si a mecanismelor sale, care influenteaza intr-un mod subtil, de multe ori, functionarea psihica si starea de sanatate in ansamblu”, explica Diana Vasile.
Cartea este disponibila pe site-ul Bookzone.ro si poate fi comandata online, iar in curand va putea fi achizitionata si in librariile fizice. Anatomia traumei. Cum sa ai o viata mai buna cand sufletul te doare este cea de-a patra carte de specialitate semnata de Diana Vasile si primul volum dedicat publicului larg.