Prima expozitie Gustav Klimt prezentata la Cluj a fost vazuta deja de peste 3.000 de clujeni la MINA Pop Up
3/36562
calendar_month 25 Apr 2024, 16:07


“Gustav Klimt. The Immersive Show” este prima expozitie dedicata lucrarilor celebrului pictor austriac, cunoscut pentru operele sale simboliste si stilul Art Nouveau, prezentata la Cluj, in cadrul MINA Pop Up, editia itineranta a muzelui imersiv al noilor arte. Proiectul este prezentat de George. inovatie BCR si este organizat in parteneriat cu Iulius Mall Cluj, aflandu-se in apropierea centrului comercial. 

Expozitia este o productie multimedia, cu proiectii 360, care cuprinde peste 60 de opere ale artistului din intreaga sa activitate, expuse in muzee din toata lumea. Lucrarile artistului prind viata si inconjoara spectatorii prin animatii realizate de studioul de video-mapping Aural Eye, acompaniate de o muzica originala semnata de Alexei Turcan. Spectacolul imersiv audio-video fost lansat prima data la Bucuresti in toamna anului trecut si a fost vizionat de un public format din peste 180.000 de copii si adulti.

Gustav Klimt a fost unul dintre fondatorii Secesiunii din Viena si a fost influentat de stilurile bizantine si est-asiatice. Cele mai cunoscute lucrari ale sale includ Sarutul, Portretul Adelei Bloch-Bauer - Femeia in Aur sau Doamna cu evantaiul, cea mai valoroasa opera de arta vanduta vreodata la o licitatie in Europa (iunie 2023). Cel mai recent tablou vandut al artistului a fost „Portretul Domnisoarei Lieser” miercurea aceasta, la o licitatie la Viena, Austria, contra sumei de 30 de milioane de euro. 

Lucrarile sale sunt cunoscute pentru utilizarea intensa a aurului si a modelelor decorative complexe, precum si pentru reprezentarea femeilor intr-o lumina simbolica.

“Gustav Klimt. The Immersive Show” face parte din selectia de show-uri imersive, cu proiectii 360, ce pot fi vazute in cadrul MINA Pop Up pana pe 2 iunie, alaturi de Lumea Subacvatica si Inner Constellations.

Avatarul AI si oglinda neurala

Asemeni spatiului de la Bucuresti, si cel dedicat editiei itinerante cuprinde mai multe tehnologii inovatoare. La intrare, vizitatorii sunt intampinati de MINA, un avatar cu inteligenta artificiala special pregatit pentru a oferi toate informatiile necesare celor interesati. MINA a fost dezvoltata pe baza celor mai eficiente si mai noi modele de retele neurale. Pe langa ChatGPT, au fost integrati mai multi algoritmi de inteligenta artificiala pentru fiecare componenta din pipeline-ul sau, cum este si Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se anima in timp real. Miscarea pleoapelor, a buzelor, mimica ii permit sa interactioneze cu publicul cat mai natural, prin faptul ca este capabila sa auda intrebarile, gandeste raspunsurile si apoi le comunica. Experienta se desfasoara in timp real, iar utilizatorii pot purta o conversatie cu un avatar umanoid futurist. MINA este realizata de Mihai Cojocaru si rec.on.

Neural Mirror este prima instalatie interactiva artistica din Romania construita cu inteligenta artificiala. “Oglinda” este conceputa de catre Alex Cioaca (dompro), cu ajutorul unor retele neurale si al unui sistem de invatare aprofundat. Cu ajutorul Neural Mirror, publicul poate experimenta un transfer in timp real a propriei imagini. Acest lucru inseamna ca, in timp ce vizitatorii isi fac poza in oglinda, acestia se vor vedea prin diferite stiluri grafice animate. Instalatia este prezentata de Daikin.

MINA Pop-Up isi asteapa vizitatorii pana pe data de 2 iunie la Cluj-Napoca, in apropierea centrului comercial Iulius Mall, intr-unul dintre cele mai inovatoare spatii culturale din Romania, prezentat de George. Primul banking inteligent. Proiectul itinerant marca MINA, Museum of Immersive New Art, prezinta arta digitala si noile tehnologii in trei mari orase din Romania: Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, pana la finalul acestui an. 

Biletele pentru spectacolele MINA Pop-Up sunt disponibile pentru achizitionare pe site-ul oficial al muzeului, iar pentru mai multe informatii si detalii despre program, va invitam sa ne vizitati pe minamuseum.com/minapopup.