Premiatul regizor si scenarist canadian Philippe Lesage va fi presedintele Juriului Bucharest International Film Festival (BIFF)
3/36812
calendar_month 29 Mai 2024, 16:56


► BIFF este singurul festival de film international din Bucuresti care a initiat sectiunea de documentar si film istoric pentru a onora Centenarul Regele Mihai din 2021, la 100 de ani de la nastere

Cea de-a XX-a editie aniversara a prestigiosului Bucharest International Film Festival (BIFF, de urmarit site-ul www.biff.com.ro) va avea loc in perioada 19-28 septembrie 2024 si va aduce in prim-plan universul fascinant al cinematografiei internationale, filme remarcabile, in premiera nationala, transformand Capitala in epicentrul artei cinematografice.

Editia aniversara aduce cateva noutati importante: marirea duratei festivalului la zece zile, introducerea competitiei de scurtmetraje internationale, precum si un premiu pentru distribuitorul in Romania al filmului castigator BIFF.

Cunoscutul regizor si scenarist canadian Philippe Lesage va fi presedintele Juriului Bucharest International Film Festival (BIFF) din acest an. Initial realizator de documentare, Philippe Lesage a intrat in cinematografia narativa in anii 2010 si a semnat Les Démons (The Demons, 2015) care a avut premiera mondiala la festivalul de la San Sebastian in Competitie, Genèse (2018) si Comme le feu (Who By Fire, 2024). Filmul Genèse a castigat numeroase premii printre care Lupul de Aur (Festivalul New Cinema, Montreal), Premiile pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor la Seminci din Valladolid (Spania) si cel mai bun film la Los Cabos International Film Festival (Mexic). Filmul a fost, de asemenea, selectat la renumitul Muzeu de Arta Moderna si Societatea de Film din Lincoln Center's New Directors/New Films Festival, AFI FEST si Rotterdam Film Festival. Metacritic l-a clasat pe locul 16 pentru cele mai bune filme din 2019. Comme le feu (Who By Fire) a castigat Grand Prix of Generation's International Jury la Berlinale si a participat recent la Bafici (Festivalul de la Buenos Aires).

”Sunt foarte bucuros sa particip si ca presedinte al juriului dar si ca invitat, pentru a sustine sesiunile de intrebari si raspunsuri dupa proiectia celui mai recent film al meu, Who by Fire”,declara Philippe Lesage.

BIFF a devenit un reper pe harta Romaniei dar si a Europei si a continentului nord american, atragand, de la an la an, din ce in ce mai multi participanti si vizitatori straini.

In prima parte a acestui an, Festivalului International de Film Bucuresti (BIFF) i-a fost conferita Medalia Custodele Coroanei Romane  cu urmatoarea motivatie: „La implinirea a doua decenii de la fondare, pentru palmaresul impresionant al creatiilor cinematografice aduse in fata publicului din Romania si incurajate prin premiile oferite, care imbogatesc patrimoniul cultural al tarii noastre. Pentru ca prin sistemul sau de organizare contribuie la cunoasterea autorilor, regizorilor, scenaristilor si actorilor romani, pe marile ecrane din intreaga lume, si pentru punerea in valoare in  cadrul festivalului a unor importante capodopere ale cinematografiei clasice romanesti salvate de la uitare.” Medalia a fost primita de catre Dana Dimitriu-Chelba, directorul Festivalului.

In cadrul Bucharest International Film Festival 2024, cinefilii vor avea ocazia unica de a VIZIONA o selectie remarcabila de lungmetraje, inscrise in cursa pentru trofeul BIFF 2024. Juriul international, format din personalitati de marca din industria cinematografica, va avea misiunea de a desemna castigatorii. BIFF ramane un punct de reper in peisajul cinematografic, fiind singura competitie internationala dedicata filmelor de lungmetraj din Capitala iar filmele sunt premiere nationale, mai putin cele din sectiunea autori romani.

Bucharest International Film Festival (BIFF) este organizat de Fundatia Charta si Asociatia Culturala Grigore Vasiliu Birlic, sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei si realizat cu sprijinul Ministerului Culturii. Partenerii BIFF sunt Centrul National al Cinematografiei (CNC), Cinema Muzeul Taranului Roman, Gradina cu filme – Cinema & More, creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie, Cinema Eforie si Cinema Union. BIFF este singurul festival de film international din Bucuresti care are sectiunea de documentar si film istoric pentru a onora Centenarul Regele Mihai din 2021, la 100 ani de la nastere, initiata de catre Dan Draghicescu.

Pentru mai mult detalii vizitati pagina oficiala a festivalului www.biff.com.ro si pagina de Facebook https://www.facebook.com/BucharestInternationalFilmFestival.