"Marele jaf al tramvaiului", din 12 aprilie in cinematografele din Romania
3/36164
calendar_month 16 Feb 2024, 09:43


Lungmetrajul „Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery”, productie cu participare romaneasca, va fi lansat in cinematografele din Romania pe 12 aprilie 2024, titlul fiind distribuit de microMultilateral. 

„Marele jaf al tramvaiului” este semnat de regizorul sarb Slobodan Šijan si se bazeaza pe povestea reala a lui Boško Tokin, primul autor de filme din Balcani si primul din lume care ajuns la inchisoare din acest motiv.

Lungmetrajul se concentreaza pe Epoca de Aur a Belgradului in nebunii ani ’20, Belgradul ragtime-ului, al jazzului si al Charlestonului, Belgradul automobilelor, aeroplanelor si al revolutiei sexuale. O poveste despre o generatie care a supravietuit ororilor Primului Razboi Mondial, dar si despre intelectualii liberal-cugetatori care au incercat sa aduca spiritul avangardei in Balcani. Povestea se desfasoara pe fundalul flamboaiant al anilor ‘20, al Pride Parade, al intrigilor de curte si al complotului comunist, intr-o vreme in care Belgradul era numit „Parisul Balcanilor”. 

Boško Tokin a fost poetul de avangarda, artistul vizual si pionierul cinematografiei in fosta Iugoslavie. Co-fondatorul celei mai importante miscari artistice din Europa de Est - zenitismul, Tokin a regizat primul film de avangarda din Balcani, film neterminat si pierdut in mod misterios. 

„Marele jaf al tramvaiului” este o comedie neagra despre optimismul unui artist care sfida cu succes perioada neagra a Balcanilor. 

Distributia este alcatuita din Miloš Biković, Goran Bogdan, Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić. Jovana Stojiljković, Aleksandar Berček, Viktor Savić, Miloš Samolov, Marko Janketić, Mirko Vlahović, precum si actrita Ioana Flora. 

Participarea romaneasca pe partea de productie este completata de Alexandru Dumitru (mixaj sunet) si Mirel Cristea (sunet).

Slobodan Šijan semneaza scenariul filmului impreuna cu Biljana Maksić si Vladimir Mančić. Regizor cult, scenarist, profesor, scriitor si artist vizual, Šijan a debutat in anii ’70 si este autorul a peste 15 titluri de lungmetraj. „Who’s Singin’ Over There?” (1981) a avut premiera internationala la Cannes intr-o perioada in care filmele est-europene ajungeau cu greu dincolo de Cortina de Fier. Filmul a fost lansat in cinematografele din peste 20 de teritorii. In 2020, „Who’s Singin’ Over There?” a fost prezentat in sectiunea Cannes Classics si a reintrat in circuitul de exploatare cinematografica din Franta.  

„Filmul alterneaza fara probleme intre o comedie extrem de amuzanta si excentrica si un omagiu adus artistilor si cineastilor care au creat filmul si cultura europeana asa cum o cunoastem astazi” declara regizorul despre cel mai recent lungmetraj. 

„Marele jaf al tramvaiului” este o productie Gargantua Films (Serbia) in coproductie cu Archangel Digital (Serbia), microFILM (Romania), Aquarius (Bosnia si Hertegovina), Studio Virc (Slovenia), Maxima Film (Croatia), Nukleus Film (Croatia), The Chouchkov Brothers (Bulgaria), Artikulacija film (Muntenegru). Filmul este realizat de asemenea in coproductie cu CinePlanet, ETM produkcija, Chainsaw Europe si in asociere cu Visual Walkabout si nomada.solo; cu sprijinul Film Centre Serbia, al Centrului National al Cinematografiei, Audiovisual Center of Republic of Srpska, Slovenian Film Centre, HAVC Croatia, Bulgarian National Film Centre, Film Center Montenegro si al Programului Europa Creativa MEDIA al Uniunii Europene. Producator Marko Paljić, coproducatori Diana Paroiu, Ada Solomon, Brankica Janković, Boštjan Virc, Andrej Virc, Damir Terešak, Sinisa Juricic, Borislav Chouchkov, Ivan Đurović, Igor Vranjković, producator asociat Nenad Okanović. Filmul este distribuit in cinematografele din Romania cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.