"Marele jaf al tramvaiului", de vineri pe marile ecrane din Romania (trailer)
3/36447
calendar_month 11 Apr 2024, 08:40


 Lungmetrajul „Marele jaf al tramvaiului / The Great Tram Robbery” semnat de regizorul sarb Slobodan Šijan, productie cu participare romaneasca, are premiera în cinematografele din Romania pe 12 aprilie 2024. Titlul este distribuit de microMultilateral cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
 
De vineri, „Marele jaf al tramvaiului” va rula la Bucuresti (Cinema Muzeul Taranului, Cinema Europa, Cinema Union), Bistrita (Centrul Cultural Dacia), Botosani (Cinema Unirea), Cluj-Napoca (Cinema Arta, Cinema Victoria), Constanta (Cinema „Jean Constantin”), Iasi (Cinema Ateneu), Pitesti (Cinema Trivale), Sibiu (CineGold), Sfantu Gheorghe (Cinema Arta), Timisoara (Cinema Victoria).
 
Filmul se bazeaza pe povestea reala a lui Boško Tokin, primul autor de filme din Balcani si primul din lume care ajuns la închisoare din acest motiv.


 
Boško Tokin a fost poetul de avangarda, artistul vizual si pionierul cinematografiei în fosta Iugoslavie. Co-fondatorul celei mai importante miscari artistice din Europa de Est - zenitismul, Tokin a regizat primul film de avangarda din Balcani, film neterminat si pierdut în mod misterios. „Marele jaf al tramvaiului” este o comedie neagra despre optimismul unui artist care sfida cu succes perioada neagra a Balcanilor.
 
Lungmentrajul semnat de Slobodan Šijan se concentreaza pe Epoca de Aur a Belgradului în nebunii ani ’20, Belgradul ragtime-ului, al jazzului si al Charlestonului, Belgradul automobilelor, al aeroplanelor si al revolutiei sexuale. O poveste despre o generatie care a supravietuit ororilor Primului Razboi Mondial, dar si despre intelectualii liberal-cugetatori care au încercat sa aduca spiritul avangardei în Balcani. Povestea se desfasoara pe fundalul flamboaiant al anilor ‘20, al Pride Parade, al intrigilor de curte si al complotului comunist, într-o vreme în care Belgradul era numit „Parisul Balcanilor”.
 
Distributia este alcatuita din Miloš Biković, Goran Bogdan, Sloboda Mićalović, Nebojša Dugalić. Jovana Stojiljković, Aleksandar Berček, Viktor Savić, Miloš Samolov, Marko Janketić, Mirko Vlahović, precum si actrita Ioana Flora.
 
Slobodan Šijan semneaza scenariul filmului împreuna cu Biljana Maksić si Vladimir Mančić. Regizor cult, scenarist, profesor, scriitor si artist vizual, Šijan a debutat în anii ’70 si este autorul a peste 15 titluri de lungmetraj. „Who’s Singin’ Over There?” (1981) a avut premiera internationala la Cannes într-o perioada în care filmele est-europene ajungeau cu greu dincolo de Cortina de Fier. Filmul a fost lansat în cinematografele din peste 20 de teritorii. În 2020, „Who’s Singin’ Over There?” a fost prezentat în sectiunea Cannes Classics si a reintrat în circuitul de exploatare cinematografica din Franta. 
 
„Filmul alterneaza fara probleme între o comedie extrem de amuzanta si excentrica si un omagiu adus artistilor si cineastilor care au creat filmul si cultura europeana asa cum o cunoastem astazi” declara regizorul despre cel mai recent lungmetraj.
 
„Marele jaf al tramvaiului” este o productie Gargantua Films (Serbia) în coproductie cu Archangel Digital (Serbia), microFILM (Romania), Aquarius (Bosnia si Hertegovina), Studio Virc (Slovenia), Maxima Film (Croatia), Nukleus Film (Croatia), The Chouchkov Brothers (Bulgaria), Artikulacija film (Muntenegru). Filmul este realizat de asemenea în coproductie cu CinePlanet, ETM produkcija, Chainsaw Europe si în asociere cu Visual Walkabout si nomada.solo; cu sprijinul Film Centre Serbia, al Centrului National al Cinematografiei, Audiovisual Center of Republic of Srpska, Slovenian Film Centre, HAVC Croatia, Bulgarian National Film Centre, Film Center Montenegro si al Programului Europa Creativa MEDIA al Uniunii Europene. Producator Marko Paljić, coproducatori Diana Paroiu, Ada Solomon, Brankica Janković, Boštjan Virc, Andrej Virc, Damir Terešak, Sinisa Juricic, Borislav Chouchkov, Ivan Đurović, Igor Vranjković, producator asociat Nenad Okanović. Participarea romaneasca pe partea de productie este completata de Alexandru Dumitru (mixaj sunet) si Mirel Cristea (sunet).
  
Secventa oficiala: https://www.youtube.com/watch?v=y4cC8wEVKDMSondaj

Ce cadou ti-ar placea sa primesti?