
La 70 de ani de viata si peste 50 de ani de cariera artistul plastic Valentin Tanase a vernisat expozitia „Universul ilustratiei”
► Sambata, 23 martie, la orele 15.00, la Cercul Militar National din Bucuresti, va fi lansata cartea Valentin Tanase, o monografie
► ”Pentru mine, orice vernisaj reprezinta o bucurie a sufletului si are valoarea unui eveniment familial precum botezul sau casatoria. Este fel de casatorie a mea cu publicul, pe care il respect intotdeauna.”
Renumitul artist plastic Valentin Tanase ne invita, in anul in care va implini 70 de ani de viata si peste 50 de activitate creatoare, la Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar National din Bucuresti, la expozitia personala „Universul ilustratiei”, care va dura pana pe 4 aprilie 2024.
Pe simezele celor doua sali ale galeriei sunt expuse 150 de ilustratii si coperte de carte si planse originale de banda desenata, artistul fiind un prolific si reputat creator al acestui gen in anii ’80 ai secolului trecut. Toate lucrarile sunt originale si rodul numeroaselor proiecte realizate de-a lungul deceniilor de activitate.
La vernisajul expozitiei, care a avut loc miercuri, 20 martie, la orele 18.00, la Cercul Militar National, au fost aproape 200 de participanti, care au admirat creatiile expuse ale artistului. Printre exponate se numara prima banda desenata a artistului Valentin Tanase, publicata in revista Cutezatorii (inclusiv coperta publicatiei), in 1972, cand acesta nu avea 18 ani impliniti si era inca licean. Printre invitatii speciali ai vernisajului s-au numarat generalul Catalin Zisu, fostul sef al Marelui Stat Major Mircea Chelaru, generalul medic Dan Mischianu, generalul si scriitorul Radu Bilbiie, precum si Gheorghe Fodoreanu, om de turism si fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Introducerea in universul magic de pe simeze a realizat-o criticul de arta Marius Tita. Participantii s-au delectat si cu un moment artistic sustinut de talentati membri ale Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei.
„Pentru mine, orice vernisaj reprezinta o bucurie a sufletului si are valoarea unui eveniment familial, precum botezul sau casatoria. Este un fel de casatorie a mea cu publicul, pe care il respect intotdeauna. Nu creez o lucrare de arta doar pentru mine. O data facuta si ramasa in atelier, lucrarea nu are aripi. Ea prinde viata doar in contact cu publicul, traieste impreuna cu publicul careia ii este destinata. Aceasta expozitie este dedicata ilustratiei de carte, deci este dedicata publicului care citeste”, a subliniat artistul Valentin Tanase cu ocazia vernisajului.
Sambata, 23 martie, la orele 15.00, la Cercul Militar National din Bucuresti, in cadrul expozitiei, va fi lansata cartea Valentin Tanase, o monografie, publicata la editura Irizor si coordonata de Lucian C. Oancea, coautor al best-sellerului GOPO in 100 de pagini de benzi desenate (Grupul Editorial Art, 2023). Volumul, ce cuprinde si opere ale lui Valentin Tanase mai putin cunoscute, reprezinta deja o surpriza, reusind sa vanda peste 50 de exemplare in primele 24 de ore de la intrarea sa la precomanda.
Despre Valentin Tanase, o monografie
„Pentru cititorii de o anumita varsta, numele Valentin Tanase e un bilet de calatorie spre vacantele copilariei. Asta pentru ca stilul lui impresionant prin realism si detalii, dar mai ales solar, optimist, spectaculos si foarte usor de recunoscut, l-a facut vedeta printre scolarii de la inceputul anilor ’80, care il recunosteau imediat in revistele destinate lor: Soimii Patriei, Cutezatorii, Start spre viitor, in cartile impecabil ilustrate (cine n-a citit celebrele Povestiri istorice scrise de Dumitru Almas sau superba repovestire a lui Haiawatha?) sau, socant, in manualul de Limba romana de clasa a cincea.
Iar pentru ca, orice s-ar crede, cultura e creata de oameni, iar artistii nu apar prin magie in manuale si enciclopedii, sase fani, creatori, cronicari, colectionari sau „doar” entuziasti ai benzilor desenate romanesti s-au strans in jurul amintirilor comune si au alcatuit aceasta carte-omagiu, ca sa-i ajute pe cititorii de azi sa calatoreasca in copilaria cititorilor de ieri.
Dincolo de nostalgie si de obligatoriul aspect enciclopedic, cartea ofera informatii si ilustratii inedite, dar si (cel mai interesant pentru mine) un generos interviu cu Valentin Tanase. Si, poate cel mai important, trezeste apetitul pentru o explorare mai amanuntita a operei sale BD, deocamdata ascunsa in biblioteci si arhive.” (Eduard Pandele).
Despre echipa ce a realizat volumul
Mirel DRAGAN: Arhitect pasionat de arta si banda desenata. fondatorul si editorul revistei Terapie de Basm.
Valentin IONESCU: Artist de banda desenata al noului val romanesc contemporan. Desenatorul volumului de succes Doua loturi, realizat dupa schita lui Ion Luca CARAGIALE.
Dodo NITA: Economist transformat in motorul mentinerii vii a activitatii in domeniul benzii desenate romanesti din ultimele decenii. Autor a sute de articole si zeci de carti in domeniu.
Lucian C. OANCEA: Colectionar, jurnalist, metalurg si a treia generatie de anticari. Scenarist al proiectului B.D. Hegemonia romaneasca si co-realizator al volumului Gopo in 100 de pagini de benzi desenate.
Andrei SZASZ: Colectionar de benzi desenate romanesti, carti pentru copii si nu doar. A asigurat sprijin, cu ajutorul masivei sale arhive fizice si electronice, la numeroase proiecte in domeniul benzii desenate.
Marius TITA: Jurnalist, colectionar si unul dintre cei mai importanti critici de arta romani contemporani. Autor a numeroase carti in domeniul artei si nu numai.
„In adolescenta, marturiseste Valentin Tanase, visam ca la varsta maturitatii sa fiu desenator de banda desenata. Publicasem prima mea banda desenata in revista Cutezatorii, o revista pentru copii din acea vreme, in clasa a X-a, la 17 ani. La terminarea Institutului de arte plastice „Nicolae Grigorescu”, am ramas in continuare atasat de banda desenata si universul ei. Prima mea banda de amploare a fost Burebista, un serial intins pe 24 de pagini. Am publicat intre timp sute de pagini pe toate subiectele: banda desenata istorica, de science-fiction, de actualitate, si am colaborat cu reviste, edituri si autori renumiti din tara si de peste hotare. Se adauga acestora cateva sute de coperte si poate mii de ilustratii de carte.”
Alaturi de acestea, va veti intalni cu legendele istoriei noastre, de la Stefan cel Mare, Ion Voda cel Cumplit, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Horia, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Nicolae Balcescu, Alexandru Ioan Cuza, cu personaje exemplare si proiectii ample, artistul – un portretist de exceptie – avand o placere teribila pentru fresca de epoca de larga respiratie, cu personaje multe in scene emblematice, redate cu inteligenta, umor si minutia omului care s-a documentat temeinic inainte de a trece in fata plansei. Nu de putine ori, veti visa alaturi de el in povesti romantice sau de capa si spada, alaturi de celebre personaje ale lui Alexandre Dumas, sau va veti proiecta in viitor, in seriale de anticipatie cat se poate de fantast inchipuite, un fantastic bine temperat de detaliul tehnic, impresionant prin rigoare.
Valentin Tanase este directorul studioului de Arte Plastice al Armatei din anul 1997. Artistul plastic s-a nascut pe 6 septembrie 1954 la Iasi, a absolvit in 1978 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti si a devenit, din anul 1981, membru al Uniunii Artistilor Plastici. Din anul 1977, a participat la majoritatea manifestarilor expozitionale de arta cu caracter municipal sau national organizate de U.A.P din Romania. Din 1981 a deschis peste 55 de expozitii personale de pictura si grafica in tara (Bucuresti, Brasov, Constanta, Buzau, Sibiu) si in strainatate (Paris, La Croix Valmer, Angouleme, Roma si Bologna, Bruxelles, Viena, Praga si Kromeriz, Bratislava, Hurth-Koln, Veria, Valencia, Budapesta, Beijing). A realizat lucrari de pictura murala monumentala si mozaic la sediul Ministerului Apararii, la Muzeul Militar National, Palatul C.E.C., Biserica Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989, Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena (Parcul Calarasilor, Bucuresti), Palatul Primariei Oradea si la Cercul Militar National. Are de asemenea numeroase lucrari de sculptura: busturi monumentale, basoreliefuri, compozitii ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public. Valentin Tanase este unul dintre cei mai prolifici artisti de benzi desenate din Romania, avand peste 1.000 de pagini, in principal in genurile istorie si SF. Artistul este decorat cu Ordinul national „Steaua Romaniei”, in grad de Ofiter in anul 2000, cu medalia „Regele Mihai pentru fidelitate” in 2014 si cu Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler in 2015.




